BNR si-a schimbat opinia despre perspectivele inflatiei

In doar doua luni opinia BNR despre evolutia inflatiei a suferit schimbari majore. In August spunea ca masurile fiscale “ecraneaza” acumularea de presiuni inflationiste. Acum spune ca masurile fiscale “pot ecrana” acumularea de presiuni inflationiste.

In acelasi timp BNR ne spune ca efectele “temporare” ale relaxarii fiscale se prelungesc. Pe intelesul tuturor, BNR nu are inca curajul sa spuna ca deja o parte din masurile de relaxare fiscala au fost incorporate in asteprile pe termen lung pentru evolutia inflatiei. Puse toate la un loc concluzia ests simpla, exista riscuri ca preturile sa scada (deflatie) in continuare iar revenirea la tinta sa se faca spre sfarsitul lui 2017 sau chia mai taziu. Bineinteles, BNR poate lua decizii care sa livreze o rata a inflatiei coforma cu mandatul sau, 2.5% pe termen mediu, dar din motive pe care inca nu le stim a decis sa mentina conditiile monetare mai restrictive decat o cer conditiile economice.

Exista si o parte buna in aceasta istorie. BNR confirma opinia mea prezentata de la inceputul anului si mai ales in timpul dezbaterilor pe tema codului fiscal.

4.08.2015 “Accentuarea pe termen scurt a impactului dezinflaționist tranzitoriu al măsurilor fiscale menționate ecranează însă acumularea unor presiuni inflaționiste pe termen mediu în condițiile închiderii mai rapide a deficitului de cerere agregată, succedată de creșterea graduală a unui excedent de cerere agregată, și ale majorării costurilor unitare cu forța de muncă.”

30.09.2015 “Perspectivele pe termen scurt indică prelungirea efectelor dezinflaționiste temporare ale factorilor de natura ofertei (impactul reducerii cotei TVA, evoluția prețurilor combustibililor etc.). Acestea pot însă ecrana acumularea unor presiuni inflaţioniste pe termen mediu, având ca sursă perspectivele încă incerte ale conduitei politicii fiscale și ale corelației dintre dinamica salariilor și cea a productivității muncii, precum și evoluțiile pe plan global, de natură să afecteze percepția investitorilor asupra economiei românești.”

Advertisements

One thought on “BNR si-a schimbat opinia despre perspectivele inflatiei

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s