Cum sa interpretam corect dinamica creditului in lei

Banca centrala si cativa economisti atrag atentia asupra dinamicii creditului in lei. Chiar  si eu am aratat acest lucru- vezi aici. Numai ca eu nu vad pericolele la nivel macro, deocamdata, de pe urma cresterii creditului lei.

Din punctul meu de vedere dinamica creditului in lei prezinta alt tip de probleme. Este rezultatul unui program al statului si al cresterii prin lege a salariilor- minim si in randul angajatilor din sectorul public. Dar asta nu inseamna ca dinamica creditului in lei pune in pericol stabilitatea macro (deocamdata).

Este foarte simplu si BNR ar trebui sa stie acest lucru. Pentru efectele macro conteaza ce se intampla cu creditul privat nu doar o componenta a acestuia. Ca sa intelegeti mai bine o sa  fac o legatura cu indicele pretului de consum- IPC. IPC este compus din trei grupe mari, preturi pentru bunuri alimentare, preturi pentru bunuri nealimentare si preturi pentru servicii. Sa presupunem ca preturile pentru bunuri nealimentare cresc cu 5% pe an, mult peste tinta dar IPC ramana cu o dinamica sub tinta. Ar trebui banca centrala sa avertizeze despre pericolele iminente ale inflatiei? Nu. Si nici nu o face. Pentru banca centrala conteaza ce se intampla cu dinamica IPC si nu doar o componenta a acestuia.

Dinamica creditului in lei creste cu aproximativ 15% pe an dar creditul total in economie cu 0.2%. Creditul in lei reprezinta doar jumatate din creditul privat din economie. Atat dinamica creditului privat cat si structura acestuia arata ca deocamdata nu exista un pericol pentru inflatia pe termen mediu sau macrostabilitate.

creditleicredit.001 creditleicredit.002

Surse: BNR si calcule Modulus – EI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s