Deflatorul PIB face minuni si in trimestrul II

In trimestrul 2 economia a crescut comparat cu trimestrul 1 doar cu 0.1%. Crestere economica reala. Numai ca atunci cand ne uitam la dinamica nominala, cifra de afaceri pentru economie sau total vanzari, vedem ca economia s-a restrans in trimestrul 2 relativ la trimestrul 1 cu 1.9%. Astfel, cresterea economica reala a fost posibila doar pentru ca preturile au scazut cu 2% in trimestrul 2.

Exista o problema. Deflatorul, un indicator al preturilor in economie, nu este observat sau masurat. Deflatorul este estimat.

Iar acum partea interesanta si foarte greu de crezut. Cifrele de mai sus reprezinta a doua estimare a PIB-ului pentru trimestrul 2. La prima “citire” PIB nominla scadea doar cu 1% fata de trimestrul 1. Astfel desi dinamica trimestriala PIB nominal a fost revizuita de la -1% la -1.9% dinamica PIB reala a ramas neschimbata la 0.1%. Cum a fost posibil? A fost “ajustat” deflatorul de la -1.1% la -2%. Adica a fost ajustat un indicator care este estimat. Dar, si aici este partea importanta, a fost ajustat in asa fel incat cresterea economica reala, de 0.1%, sa ramana neschimbata.

Este binecunoscut faptul ca PIB-ul sufera revizuiri frecvente si importante in Romania. De exemplu in acest moment recesiunea tehnica din 2014 a disparut. In aceste conditii este foarte interesant cum de a ramas neschimbat PIB real DESI PIB nominal a fost revizuit cu aproaope 1%. Nu cred ca dintr-o data estimrea PIB a devenit o stiinta exacta.

gdpdeflator2.001

nomrealgdp.001

2 thoughts on “Deflatorul PIB face minuni si in trimestrul II

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s