Urgent, aduceti un macroeconomist la MF

Se pare ca la MF au ramas doar contabili. Din pacate au ramas conabili care ignora realitatea. Bugetul pe 2016 estimeaza cateva lucruri care nu au sens in contextul economic actual. Venituri si cheltuieli mai mici fata de 2015.

Sa le luam pe rand. Intai cheltuielile. Este ciudat sa vezi cheltuieli mai mici fata de 2015 cand in ultimele luni s-au apropbat numai legi care au crescut cheltuielile, in special cu salariile.

Si acum veniturile pentru ca aici este evidenta munca de contabil ignorant la tot ce se intampla in jur. In 2015 au scazut taxele dar se vede foarte clar cum veniturile au continuat sa creasca. Aceasta este prima observatie si nu vad nicio explicatie logica ca acelasi lucru sa nu se intample si in 2016. Dar problema este alta. Tot dl Teodorovici estimeaza o crestere economica de 6.7% in termeni nominali pentru 2016. Acest lucru inseamana o crestere a vanzarilor din economie cu 6.7% Toate tranzactiile sunt impozitate. Cresterea dupa spusele domnului Teodorovici vine din consum. In aceste conditii este aproape imposibil sa ai scadere de venituri. Daor daca nu estimezi ca o sa creasca evaziunea fiscala. Asta ne spune dl Teodorovici?

Veniturile si cheltuielile pentru 2016 arata ciudat cand ne uitam la estimarea de PIB nominal si la ce s-a intamplat pana acum cu evolutia veniturilor, cheltuielilor si a PIB Nominal. Asa cum arata lucrurile acum eu zic ca veniturie sunt subestimate (poate si cheltuielile). De ce? Nu stiu. Deficitul bugetar prezentat este prea mare avand in vedere conditiile din economie. Raman la parearea ca evolutia veniturilor si a economiei impunea surplus la buget in 2015 si 2016.

buget2016.001

Dar acesta era bugetul d-lui Teodorovici. Sper ca bugetul facut de expertii numiti pe functii acum sa arate altfel.

Advertisements

One thought on “Urgent, aduceti un macroeconomist la MF

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s