Salariul minim nu este mic in Romania relativ la salariul mediu

La inceputul anului am prezentat o analiza care documenta empiric ca exista o relatie de cauzalitate de la salariul minim spre somaj in randul tinerilor (aici). In acest moment discutia despre salariul minim a revenit. Din pacate in urma unor comentarii nefericite/neinspirate ale ministrului de finante.

Totusi, discutia despre salariul minim este una serioasa. Mai ales daca ne gandim la implicatiile pentru economia reala. Numai ca eu nu vad o discutie serioasa. Vad doar mesaje emotionale, iar parte dintre ele vin de la functionari/oficiali. Se discuta foarte mult despre nivelul salariului minim. Este adevarat ca in Romania acesta este scazut (desi poate ar trebui sa ne intrebam daca este benefic sa avem salariu minim). Dar nivelul scazut arata faptul ca si restul salariilor sunt mici in Romania (grafic- ca procent din medie si median salariul minim in Romania nu este scazut in comparatie cu tari dezvoltate). Aceasta este de fapt problema majora. Solutiile trebuie sa se concentreze pea rezolvarea aceastei probleme- nivelul salariilor din economie. Iar prin solutii eu nu inteleg interventii in economie care sa reprezinte viziunea utopica a unui functionar care crede ca “solutia” lui interventionista este mai buna decat “solutia” interventionista functioanrului care tocmai a parasit functia de ministru.  Reglementarea, intervetia, o fabrica de functionari sau o noua banca de stat nu vor creste veniturile. Daca obiectivul este sa avem venituri mai mari in economie atunci trebuie sa ne uitam la dereglementarea pietelor-fortei de munca,capital – retragerea statului din economie si un rol mai important al pietei si implcit a competitiei in alocarea resurselor si implicit determinarea veniturilor.

Grafic: salariul minim ca % din medie si mediana, sursa OECD, 2014

minwageasperc.001

 

11 thoughts on “Salariul minim nu este mic in Romania relativ la salariul mediu

 1. Salariul mediu din Romania este praf din cauza salariului minim. 😀

  Care este distributia salariilor?

  Românica are tradiția anilor ’90 cand evaziunea fiscala era sport national, iar majorarea salariului minim… are drept principal rol fiscalizarea… economiei si transformarea griului in… alb.

  P.S. Din grafic s-ar putea trage concluzia ca Romania, Noua Zeelanda si Luxemburg au probleme comune. :))))))))))

  1. Este posibil ca nivelul salariului mediu sa fie influentat negativ de dinaimca salariului minim. mi -ar placea sa vad o analiza nu doar o opinie

   din grafic nu reiese ca cele trei tari au aceleasi probleme. Reiese ca salariul minim este la acelasi procent din salariul mediu/median.

   1. Un studiu realizat de …, cu ajutorul Institutului Național de Statistică, arată cele mai recente date statistice privind angajații români și salariile acestora. Studiul publicat pe pe 4 aprilie 2012 cuprinde date atât despre angajații la Stat, cât și cei din sectorul privat.

    Repartizarea salariaţilor după salariile brute realizate arată că:

    7% din numărul salariaţilor au realizat sub şi la nivelul salariului minim pe economie
    54,8% dintre salariaţi au realizat salarii brute cuprinse între 601 şi 1500 lei

    27,2% între 1501 şi 3000 lei
    7,5% au realizat salarii brute între 3001 şi 5000 lei
    3,5% au realizat salarii brute de peste 5000 lei.

    În sectorul de stat, 0,3% dintre salariaţi au avut realizări sub şi la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară, 25,3% au realizat salarii brute cuprinse între 601 – 1500 lei, 64,3% între 1501 – 4000 lei, 8,8% între 4001 – 8000 lei şi 1,3% peste 8000 lei.

    În sectorul privat, 8,1% dintre salariaţi au avut realizări sub şi la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară, 63,7% au realizat salarii brute cuprinse între 601 – 1500 lei, 23,8% între 1501 – 4000 lei, 3,5% între 4001 – 8000 lei şi 0,9% peste 8000 lei.

    Mult mai mult de 70% din salariile celor din privat se află sub salariul mediu, iar dacă nu intervine reglementatorul… sclavia merge mai departe. 😀

  1. Nea Tăgârță capabilul e liber să-și demonstreze aptitudinile by himself, iar dacă vrea să-i delege cuiva responsabilitățile, reglementatorul intervine în favoarea viitorului sclav.

   E chiar atât de simplu… chiar și un neofeudalist ar putea înțelege… în general.

  2. “prea mare” in raport cu ce ? Sau poate credeti ca in tarile cu 1500 eur salar minim nu exista incapabili ?

   Cine te obliga ca si angajator sa pastrezi un incapabil ?

   1. Evident in rapport cu calitatea muncii oferite. Aceasta este cauza temerii multor angajatori de a oferi perioada nedeterminata pe jobul deschis. Singura la dispozitie ramasa.

   2. In primul rand salarul minim nu are legatura cu calitatea muncii. E salar minim si atat. E o decizie politica. Sau poate credeti ca un casier la kaufland germania presteaza de 10x mai calitativ decat cel de la kaufland tecuci?
    In al doilea rand legea prevede angajarea pe perioada determinata, astfel incat sa nu fii obligat sa pastrezi un incapabil.
    Si mai vreau sa adaug ca e extrem de important ca salarul minim sa fie mult peste ajutorul de somaj, ca sa nu incurajeze nemunca.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s