Nimeni nu se asteapta la o vizita de la Inchizitia spaniola

Pentru 2016 guvernul estimeaza un deficit bugetar triplu fata de tinta. Iar estimarile pentru anii urmatori arata un deficit bugetar in scadere abia dupa 2018. O deviere asa de mare de la tinta reprezinta o dovada clara a prociclicitatii politicii fiscale.

Deficitul bugetar estimat pentru 2016 rezulta din venituri la buget mai mici (estimate) si cheltuieli publice mai mari (sigure). Mai mult cheltuielile publice cresc cu o dinamica mai mare decat dinamica PIB nomianal – nesustenabil si incalca legea responsabilitatii fiscale.

Pentru ca veniturile sunt estimate este posibil sa fie o estimare conservatoare. Acesta este si scenariul meu de baza. Aici apare de fapt problema. Ne concentram pe deficit dar ignoram vulenerabilizarea economiei pe termen lung- cresterea cheltuielilor publice. Acestea nu sunt cu adevarat o problema pana la urmatoarea criza. Dar atunci, ca si in 2009, vom plati pentru perioadele in care nu am incercat sa tinem sub control dinamica cheltuielilor. In perioade de criza veniturile la buget scad automat dar nu si cheltuielile. Este imposibil pentru un guvern sa reduca salarii sau alte categorii de cheltuieli intr-o perioada de criza.

Pentru a se apara guvernul actual vine cu mai multe argumente care se reduc la – de data aceasta este diferit. Noi stim foarte bine ca nu este. Combinatia cheltuieli publice in crestere + datorie publica mare + crestere economica cu potential mic = nota de plata mai mare la urmatoarea criza. De aceea era normal ca in acest moment, dupa 5 ani de crestere economica, sa continue consolidarea fiscala si mai ales reducerea datoriei publice.

Nimeni nu stie exact cand o sa loveasca urmatorul soc negativ si de unde. Cu siguranta ciclul economic nu a disparut. Sa luam exemplul 2005-2009. In acea perioada Comisia Europeana a estimat in fiecare an un deficit mai mic decat cel realizat. Este clar ca nici CE si nici administratorii locali ai economiei nu se asteptau la scaderea abrupta a economiei in 2009. Guvernul actual estimeaza pentru 2016, la fel si CE, un deficit de 2.8% din PIB. Doar ca pentru 2017 CE estimeaza un deficit de 3.7% din PIB in timp ce guvernul estimeaza un deficit de 2.77% -neschimbat. Pentru 2017 CE este mult mai pesimista in comparatie cu guvernul roman.

spanishinquiz.001

Monty Python, un grup de comedie britanic, spunea ca nimeni nu se asteapta sa fie vizitat de Inchizitia spaniola. Mult mai tarziu acest concept a fost popularizat de N. Taleb prin idea de lebada neagra. Este adevarat acestea sunt fenomene extreme si nu se intampla cu o frecventa foarte mare. Dar ciclul economic este o certitudine. Economiile cresc o perioada dupa care ritmul incetineste. Rolul politicilor economice nu este acela de a vulnerabiliza economiile in perioada de crestere. Din pacate, deficite mari care duc la o crestere a datoriei publice fac exact acest lucru.

Cand, la urmatoarea criza, o sa cautam disperati finantare si o sa crestem taxele sper sa va aduceti aminte cand s-au plantat semintele dezastrului si mai ales de cine.

spanishinquiz.002

 

Exemplu Grecia:
spanishinquiz.003

 

 

2 thoughts on “Nimeni nu se asteapta la o vizita de la Inchizitia spaniola

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s