Taxarea excesiva dauneaza grav investitilor

Imi place foarte mult aceasta declaratie a lui Gabriel Biris:”…un holding, pe vremea cand Romania nu era deloc prietenoasa cu astfel de companii.”

Romania nu era prietenoasa cu un anumit tip de companie iar solutia a fost sa se gaseasca un sistem economic care sustine/incurajeaa astfel de companii.

Totul este perfect legal. Dar pe mine ma intereseaza altceva. Motivatiile functioneaza in economie. A fost identificata corect o problema si o solutie -din perspectiva investitorului. Nu cred ca exista un exemplu mai bun pentru cei care vor sa inteleaga cum functioneaza economia de piata dar sa si aprecieze simplitatea si frumusetea acestui sistem economic.

Imi place aceasta declaratie pentru ca arata ca TAXAREA EXCESIVA motiveaza capitalul si forta de munca sa gaseasca solutii alternative si mai prietenoase.Trebuie sa intelegem ca la nivel global exista competitie puternica pentru capital, forta de munca etc. Poate ca unora nu le place, poate ca li pare “unfair” dar resursele bune sunt limitate.

Aceasta declaratie este ceea ce avem nevoie sa intelegem ca evitarea platii taxelor poate sa fie rezultatul unui sistem fiscal excesiv, complicat, prea invaziv. Astfel, solutia pentru a atrage capital si a pastra locurile de munca in zona fiscalizata nu o este sa crestem taxele sau sa folosesc o expresie la moda sa crestem baza de impozitare. Nu dragi functionari, solutia va sta exact in fata: cod fiscal simplu, taxe suportabile (si putem sa estimam ce inseamna asta), transparenta totala a cheltuielilor. In acelasi timp dragi functionari trebuie sa treceti de la mentalitatea de maximizare a veniturilor la buget la cea de minimizare a cheltuielilor.

P.S. am aratat impactul pozitiv al relaxarii fiscale pentru numarul de contracte de munca fiscalizate, impozit pe profit declarat etc in lucrarea “Masuri fiscale necesare pentru stimularea cresterii economice in Romania-2012”. (unele sunt acum prezente in noul cod fiscal).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s