Irelevant dar intr-o realitate parelela BNR implementeaza o politica monetara optima

Nu este un secret ca banca centrala nu a reusit sa-si indeplineasca mandatul- preturi stabile. Nu vorbim doar de 10 ani de tintirea directa a inflatiei. In general preturile nu sunt stabile in Romania- surprind cu o dinamica prea mare sau prea mica fata de tinta.

Astazi nu o sa analizez cauzele acestui esec. Nici daca o situatie este de preferat celeilalte – preturi sub tinta vs. preturi peste tinta. Astazi o sa ma uit la (inca) un mod de a scuza acest rezultat folosit de banca centrala. Dinamica preturilor sub tinta in 2015 si 2016 este pusa de BNR pe seama reducerilor de taxe, in principal. Foarte probabil ca o parte din scaderea preturilor se datoreaza reducerilor de taxe (vezi aici o analiza). Totusi, nu putem sa ignoram ca aceste socuri prezentate de banca centrala ca ar avea un efect temporar influenteaza dinamica preturilor pe o perioada de 8 trimestre cel putin.

Asa explica BNR dinamica preturilor, inflatia, in prezent: “Rata anuală a inflației s-a situat în luna decembrie 2015 la -0,9 la sută, față de -1,1 la sută în luna noiembrie și -1,87 la sută, nivelul minim consemnat în luna august. Această creștere s-a datorat efectelor de bază asociate evoluției prețului combustibililor, accelerării creșterii prețurilor la tutun, precum și influențelor restrângerii mai alerte a deficitului de cerere agregată și ale relativei deprecieri a monedei naționale.

În absența măsurii privind extinderea cotei reduse a TVA, rata anuală a inflației s-ar fi plasat la finele anului aproape de 2 la sută, nivel aflat în interiorul intervalului de variație al țintei de inflație (2,5 la sută +/-1 punct procentual).”(Comunicat BNR-5 Februarie 2015).

Dupa cum am spus este foarte probabil sa fie asa. Dar nu inteleg ce este cu ultimul paragraf. Ce ar trebui sa facem cu aceasta informatie? De exemplu in decemebrie 2015 dobanzile la depozit pentru persoane fizice la scadenta de o zi au fost de 0.2% pe an in timp ce rata inflatiei a fost de -0.9% pe an. Daca folosim rata inflatiei publicata de INS atunci randamentul real pare ok, 1.1%. Dar daca folosim rata inflatiei pe care o estimeaza BNR, 2%, atunci ranadamentul real este de -1.8%. In sceanriul prezentat de BNR, fara reduceri de taxe, persoanele fizice au pierdut bani depozitand banii la banca.

Aceeasi analiza o putem face si pentru depozitele al termen. In universul paralel prezentat de BNR randamentele reale (nu doar pentru banii depozitati in banci) sunt mult mai mici de multe ori negative. In lumea reala relaxarea fiscala actioneaza ca un impuls pentru invesitii pentru ca duce la cresterea randamentelor reale. In universul parelel al BNR randamentele sunt scazute sau chiar negative, investitiile sunt subminate DAR banca centrala isi atinge obiectivul – preturi stabile conforme cu tinta.

Intrebarea pentru BNR, avand in vedere ca ne ofera aceste informatii, actorii din economie trebuie sa ia decizii de investitii, economisire, consum pe baza datelor reale din economie sau tinand cont de univesrul alternativ prezentat de BNR unde banca centrala are o politica monetra optima? Din punctul meu de vedere este mai sanatos pentru toata lumea sa folosim datele din aceasta realitate si sa ignoram universul paralel in care BNR implementeaza o politica monetara optima.

2 thoughts on “Irelevant dar intr-o realitate parelela BNR implementeaza o politica monetara optima

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s