Politica monetara este condamnata la relaxare (doar daca mai conteaza tinta de inflatie)

Banca centrala va continua relaxarea politicii monetare. Nu mai area foarte mult loc pentru ca dobanzile din piata sunt deja aproape de zero la scadente foarte mici.  

Raman inejctiile de lichiditate, reducerea dobanzii de facilitate de creditarea (Lombard), reducerea dobanzii la facilitatea de depozit in teritoriul negativ si intr-un final dobanda de politica monetara (aceasta este irelevanta pentru piata oricum).

Dupa cum se vede in grafic, chiar si daca nu scadea TVA rata inflatiei ar fi intrat in teritoriul negativ in 2015. Rata inflatiei din 2013-2015 reprezinta efectul deciziilor de politica monetara din trecut (pentru cei interesati o analiza inflatiei CORE2 ajustat arata mai rau vezi aici). Astfel, rata inflatiei ne arata ca politica monetara a fost mult prea restrictiva pentru conditiile economice in perioada 2009-2014.

Pentru a aduce inflatia la tinta in 2017 banca centrala are nevoie acum de o politica monetara mult mai relaxata pentru conditiile economice actuale. Are nevoie de “overshoot”. Cu cat amana mai mult cu atat creste probabilitatea ca dobanda de politica monetara sa ajunga la zero si dobanda de facilitate in teritoriu negativ.

Partea buna a acestei realitati viitoare este ca vom vedea la ce tip de comunicare va apela banca centrala pentru a ne convinge ca dobanzile negative sunt de fapt pozitive.

rinflunara.001

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s