O lume noua si periculoasa, cruciatii macrostabilitatii sustin public subventia “prima casa”

Pentru mine este clar, vazand si declaratiile de astazi ale guvernatorului bancii centrale, ca domnia sa si cei care sustin programul “prima casa” ignora lectiile oferite de Fannie Mae si Freddie Mac.

Mai mult, declaratia de astazi a domnului guvernator care aduce ca argument rata creditelor neperformante de astazi pentru acest program arata clar ca domnia sa nu intelege nici macar ce se intampla propriul sistem. In 2005-2008, rata creditelor neperformante in sistemul bancar era, citandu-l pe domnul guvernator, “practic nula”.

Subventiile de tipul “prima casa” alaturi de fondurile de garantare si contragarantare reprezinta cea mai mare amenintare pentru bunastarea viitoare.

Dar cel mai grav este ca sustinterea publica pentru acest tip de subventii/programe care actioneaza ca arme de distrugere in masa cu efect intarziat vine de la cei care s-au automandatat aparatorii macrostabilitatii.

 

 

Despre efectul de multiplicare al subventiilor, o completare la postarea anterioara.

Efectul de multiplicare al unei subventii reprezinta dpmdv un mit. Dar, daca va intereseaaza sa estimati efectul de multiplicare al subventiei “prima casa” ar trebui sa aveti in vedere trei elemente:

– decizia de subventiona un anumit sector este luata in mod arbitrar de functionari ai statului. In cazul pietei imobiliare pare si mai ciudat, chiar cinic, deoarece o parte din cei care sustin programul dau vina pe exagerarile din piata imobiliara in perioada 2006-2008 pentru criza care urmat.

– costul de oportunitate. O subvenitie, redistribuie arbitrar resursele in economie. Atlfel spus in absenta unei subventii resursele a fi fost distribuite de piata (reglementata de stat). O subventie atrage capital intr-un sector in detrimentul altor sectoare dar nu are la baza pretul in urma cererii si ofertei, are la baza o decizie a unor functionari. Astfel, sectorul respectiv este supradimensionat pentru conditiile economice, o bula, si la un moment dat se va ajusta.

– subventia schimba fundamental comportamentul actorilor in piata, introduce HAZARD MORAL. Sistemul bancar este mai putin interesat sa faca o analiza de risc amanuntita clientului stiind ca o parte din risc ajunge la stat care mai departe o distribuie intregii societati. Statul nu are competenta sa faca analize de risc si accepta analiza bancilor. Subventia introduce mai mult risc in sector, fragilizeaza sistemul economic.

Advertisements

2 thoughts on “O lume noua si periculoasa, cruciatii macrostabilitatii sustin public subventia “prima casa”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s