Anunt important- BNR identifica pentru prima oara un risc sistemic sever!

STOP! Imediat opriti-va din orice activitate si fiti atenti aici. BNR, da banca noastra nationala, a identificat pentru prima oara un risc sistemic sever. Prima oara si bum e sever. Cu astea nu se glumeste.. Stiu ce o sa spuneti. BNR? Pai nu sunt aia care au vazut criza din 2008 in 2010? Ba da. Nu sunt ei cei care au zis ca daca scazi taxele scad veniturile? Ei sunt, dar atentie. E serioasa treaba- risc sistemic sever. O spune chiar domnul guvernator.

Iar acum surpriza. Nu o sa ghiciti ce risc au identificat expertii. Nu, nu este vorba de “prima casa” asa cum te-ai fi asteptat daca citeai putin despre Fannie Mae si Freddie Mac.  Nu este nici expunerea cea mai mare din UE ca % din active a sistemului bancar pe riscul de stat. Nici pe departe nu este vorba despre interventiile in piata valutara si monetara netransparente si discretionar sau politicile monetare neconventionale. Nu este vorba nici de incercarile directe sau indirecte ale bancii centrale de a influenta politica fiscala. Nu. Nu aveti dreptate. BNR identifica, atentie maxima,  “cadrul legislativ incert și impredictibil în domeniul financiar-bancar” – ca risc sistemic sever. Bum.

Ce sa zic, am ramas fara cuvinte. Nu ma asteptam. Dar sunt sigur ca BNR stie ce face si ne va proteja de acest risc. Are cum? Normal ca are. Intra in scena comitetul de macroprudentialitate.

Riscul a fost identificat-partea cea mai complicata. Urmeaza “sugestiile” pentru guvern. Guvernul poate sa le “ignore” dar comitetul o sa ia nota si o sa le bata obrazul pentru ca nu-i asa nu “trebuie” sa faca ce nu vrea guvernul. Asa ca ar fi bine sa nu le ignore… if you know what I mean.

Stiu ca v-am oprit brusc din activitatile importnate pentru fiecare dintre dumneavoastra, dar era un anunt de o importanta nationala. BNR identifica pentru prima oara un risc sistemic sever si avem norocul ca BNR sa conduca comitetul de macroprudentialitate. Stiu ce ziceti, BNR nu identifica riscul care trebuie inca. Dar sunt si ei la inceput. Invata. Pana la urma sigur ajung si la ce trebuie.

Gata, puteti sa reveniti la ce faceati inainte. Asteptam cu totii cu sufletul la gura sa aflam “solutiile” oferite pentru a ne proteja de “cadrul legislativ incert și impredictibil în domeniul financiar-bancar”.

May the force be with you, mighty BNR…

3 thoughts on “Anunt important- BNR identifica pentru prima oara un risc sistemic sever!

  1. Comparația Prima Casă și Fannie Mae si Freddie Mac nu este potrivită deloc. Cred că trebuie să încercați cu Ginnie Mae.

  2. Mda, Prima Casa (in lei sau eur) e legata de Leu (debitorii au veniturile 99.9% in lei si traiesc de azi pe maine), de asta e asa “discretionara” – cum spuneti dvs – BNR cu interventiile pe curs si dobanzile la lei.
    Scade leul puternic si/sau cresc dobanzile, nu stiu cine mai salveaza sandramaua.
    Rata reala si asa zisa “tintire” a inflatiei, ne-logica economica “prociclica” a BNR, comentariile si interventiile asupra politicii fiscale, dupa cum f bine le-ati descris si explicat de-a lungul timpului aici, sunt doar mijloace, “bete de lemn”, ce incearca sa sustina mult prea scumpa “piata financiar-bancara” dupa cum ii place sa zica domnului Guvernator

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s