BNR a acceptat mediul economic deflationist si mentine conditiile monetare relaxate

NBR incepe sa inteleaga ca nu ne aflam foarte aproape de momentul in care economia se supraincalzeste. Mai bine mai tarziu decat niciodata. In plus nu pot sa fiu decat foarte bucuros pentru ca imi confirma opinia pe care am prezentat-o de 12 luni incoace.

Ca sa fiu sincer BNR a dat semne ca renunta la scenariul cu economia aproape de supraincalzire la sedinta din Mai 2016. Atunci a introdus in comunicat aceasta evaluare a conditiilor monetare “Condițiile monetare reale își păstrează caracterul stimulativ.” Iar in comunicatul de astazi a revenit “Condițiile monetare reale au rămas stimulative.” O banca centrala care este ingrijorata de inflatie si supraincalzire nu stimuleaza economia. Acest tip de politica monetara ar fi prociclic si BNR cred ca invatat lectia din 2006-2009. Cel putin sper.

Implicatiile sunt in principal pentru moneda nationala (stabila cu usoara tendinta de depreciere) si dobanzie (raman mici).

Provocarea pentru BNR acum este sa inteleaga daca va fi nevoie de scaderea dobanzi de politica monetara in continuare. Eu cred ca o sa fie nevoie.

Din conferinta de presa de astazi a domnului guvernator : “…noi vedem o diminuare a inflatiei negative in lunile urmatoare intr-o masura mai mica decat in prognozele anterioare…”

9 thoughts on “BNR a acceptat mediul economic deflationist si mentine conditiile monetare relaxate

  1. In postura mea de inginer am o gandire ordonata si logica. Ceea ce nu inteleg este obsesia NBR de a tinti cursul, chiar in context de Brexit, fara a mentiona deficitul de cont, supralichiditatea in lei, inflatia inexistenta, etc. Multumesc,

    1. este mult mai vizibil si mai usor de inteles de populatie. populatia nu intelege daca BNR isi face treaba uitandu-se la inflatie vs tinta. Dar cursul este vizibil cu efecte imediate pentru cei cu rate. este un fel de job security pt board-ul BNR..

      1. Vrei sa spui ca in loc sa faca treaba pentru care sunt in functiile de la banca centrala, ei isi ung scaunul cu lipici zilnic, cand este afisat cursul de schimb ? Intrebarea normala ar fi, ne foloseste la ceva o banca centrala care nu-si atinge obiectivele instituzionale ?

      2. Atunci acest job nu are efect deloc pt ca economiile in valuta sunt procentual la vreo 40%, cred. Cui foloseste cursul fix afara de impresia artistica produsa ?

  2. @Florin ce masuri ar fi bune ca o banca centrala sa pregateasca, daca ar urma sa creasca preturile la materiile prime in viitor. M-am uitat putin in trecut cand ai scris de “ecranarea inflatiei”. Viitorul ne va spune daca am inceput sa inteleg “pasareasca” …

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s