Populismul altora ne orbeste si nu vedem propriul populism

Consilerul guvernatorului pe probleme de poltica monetara tocmai a publicat o opinie cu a carei tema principala sunt de acord. Populsimul este periculos si trebuie eliminat din discursul public cat mai rapid.

In acelasi timp opinia este plina de elemente care seamna foarte mult a populism.

De exemplu, sa ceri transparenta de la o institutie publica, chiar si independenta operational, nu este populism. Este o regula simpla intr-un sistem democratic-independenta vine cu responsabilitati. Si mai sunt si altele pe care le tot scriu pe aici pe blog de 5 ani (sa spui ca esti impotriva interventiilor in economie dar interventiile discretionare si netransparente in piata valutara, de exemplu).

Da, banca nationala nu este inclusa in bugetul consolidat al statului. Dar pierderile se reporteaza de la un an la altul. Cand sunt pierderi nu exista niciun ban pentru buget. Iar sa ai pierderi cand ai monopolul emisiunii de moneda trebuie explicat foarte bine si foarte clar. Sa stim daca sunt pierderi operationale sau piederi pentru ca politica monetra a “acomodat” politici fiscale prociclice in schimbul unor numiri politice. Nu mai spun ca asa cum domnul consilier sper ca stie pana in 2004 pierderile bancii nationale erau: “(2) În cazul în care în bilanţul Băncii Naţionale a României valoarea activelor scade sub suma angajamentelor, fondului de rezervă şi a capitalului propriu, Ministerul Finanţelor va transfera Băncii Naţionale a României, la cererea acesteia, titluri de stat negociabile la preţul pieţei, în suma necesară acoperirii acestui deficit.”

Dar dupa cum am mai spus discutia despre pierderile si profitul BNR ne distrage atentia de la lucruri mai seriose-smoke screen cum spune englezul. Mai importanta este relatia documentata empiric de corelatie si cauzalitate dintre pierdere -economie supraincalzita si profit-economie in criza recesiune.

La fel si discutia despre nivelul salariilor din BNR. Tot smoke screen in mare parte. In primul rand legea nu spune nimic de modul in care sa fie salarizat personalul BNR. Si ar fi fost culmea sa fie asa. Dar ce lipseste din opinia despre populism este chiar dovada ca BNR este comparabila cu alte institutii internationale. Daca ne uitam la perfromanta relativ la tinta, sau la politica monetara prociclica sau chiar la numarul de studii publicate vedem ca o astfel de comparatie nu se justifica. In lipsa datelor avem populism. Si sincer, pe mine unul nu prea ma intereseza cat castiga X sau Y. Daca isi faceau treaba si erau transparenti nu aveam discutiile astea acum. 

Dar cel mai ciudat mi se pare modul in care domnia asa abordeaza numirile politice. Ridicam mainile in aer si spunem:  “Aberații! Știm și noi cum se negociază de către partide aceste numiri.” Da stim, si am si scris foarte mult despre asta. Foarte mult chiar la cele mai recente numiri in 2014, facute cu cateva luni inainte de termen pentru a se asigura majoritatea parlamentara pentru cine trebuie (pentru cine trebuie din punct de vedere politic nu pentru noi ca societate). Si totusi cumva aceeasi oameni au fost numiti ani la randul la conducerea bancii nationale. Se pare ca acestia au fost cei mai buni negociatori. Mereu aceeasi.  Si aici avem, doamnelor si domnilor care uram populismul , cea mai mare problema si costul cel mai mare pentru societate. Aceste negocieri au tinut departe de conducerea BNR oameni onesti si cu interes pentru o politica monetara care sa disturbe cat mai putin mediul economic. In schimb negocierile au asigurat conduceri care au sustinut politici monetare prociclice, au distrus aceasta economie si omorat orice farama de piata libera.

Politica fiscala prociclica este o crima impotriva economiei si pe buna dreptate infierata de BNR. Dar ce ne facem cu politica monetara prociclica? Acolo cand spui ceva esti etichetat ori frustrat ori populist. La fel se intampla cu transparenta pe care o cerem de la toti dar cand o cerem de la BNR este populism.

Populismul este foarte periculos si nu are ce cauta in discursul public. Da. Sunt de acord. Dar cel mai periculos este atunci cand cei care acuza de populism participa tacit la “negocieri” care promoveaza populisti in fruntea institutiilor de stat ca acestia sa ia decizii populiste si sa ne asigure pe termen lung locul celei mai sarace tari din UE.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s