Criza de lichiditate si dubla masura a BNR surprinse in emailul din Octombrie 2008

Lucian Isar a publicat un e-mail despre care s-at tot discutat in Octombrie 2008. Stiti voi, atunci cand BNR a inventat un atac speculativ pentru a ascude unele lucruri.

Sunt doua aspecte in e-mailul respectiv care merita discutate. Opinia lui Lucian Isar o aveti aici.

Autorul e-mailului scrie : But I thought today that it is not helping anybody to quote 14 bid 50
offer level and then deal at anything between 30 and 100.”. Ce ne spune aceasta fraza? Un lucru foarte important pentru fucntionarea pietelor. In acele momente exista o criza de lichiditate care a dus la o criza de incredere in sistemul bancar.

Administrarea lichidititatii din sistemul bancar este responsabilitatea bancii centrale. Banca centrala a vandut euro si a retras lei din piata si de aici criza de lichiditate .Doar ca BNR avea o problema. Voia sa retraga lichiditate din piata da acest lucru sa nu se vada in dobanzi. Da, stiu, tipic BNR. Mereu alearga dupa 3 sau mai multi iepuri.

Revenind la e-mail, autorul suprinde cum a fost distorsionata informatia. Erau cateva banci, “the famous three” trei, care au lucrat profesionist. Au pus dobanzile pentru ROBID-ROBOR exact la valorile la care se tranzactionau in piata. Da, criza de lichiditate indusa de BNR se transfera in asa fel la un moment dat catre clientii bancilor. Dar asa functioneaza sistemul monetar din Romania. Banca centrala are un obiectiv, preturi stabile. Ca sa respecte mandatul banca centrala injecteaza sau scoate lichidiatate in/din sistemul interbancar incercand sa stimuleze sau sa inhibe economia pe termen scurt si preturile pe termen mediu. Efectul deciziilor BNR, mai multa sau mai putina lichiditate, este transferat in economia reala prin dobanzile din piata interbancara. In mare parte. Mai sunt si alte canale dar nu le discutam acum.

Asadar, in Octombrie 2008 bancile profesioniste au pus dobanzile pentru ROBID -ROBOR incercand sa reprezinte cat mai mult realitatea din piata. Nu avea niciun sens sa ascunzi realitatea. Era decizia bancii centrale sa retraga lichiditate iar bancile doar prelau mesajul si il transmiteau economiei reale. Mesajul bancii centrale era simplu- am apasat pe frana si am tras si frana de mana. Nu era si nu este rolul bancilor comerciale sa distorsioneze acest canal. Bancile comerciale nu au voie sa intepreteze ce spune BNR. Daca ar face acest lucru atunci cea mai importanta legatura a politicii monetare cu economia reala dispare. Este in interesul bancii centrale sa se asigure ca bancile comerciale transmit intocmai ce vrea politica monetara de la economie. Doar in Octombrie 2008 banca centrala a vrut sa ascunda ce se intampla in piata interbancara de restul economiei. In acele momente banca centrala a convins cateva banci sa foloseasca dubla masura. Sa vanda si sa cumpere lichiditate la un pret atunci cand tranzactioneaza intre ele si sa prezinte alte preturi pentru public (mass-media mai exact).

Toata acea situatie era ridicola. Doar pentru ca ROBID-ROBOR ar fi ascuns realitatea de ochii populatiei nu inseamna ca in realitate costurile nu cresteau in sistemul bancar. Sau ca nu ar fi crescut dobanzile pentru credite. Atitudinea BNR arata naivitate si o intelegere precara a modului cum funtioneaza piata bancara (sau o piata libera in general). Acele costuri induse de criza de lichiditate erau reale. In primul rand afectau profitabilitatea portofoliilor de credite existente. In al doilea rand criza de lichiditate a facut ca toate dobanzile la credite existente dar si noi sa creasca brusc. Dupa cum spuneam, BNR a apasat frana pana la fund si a tras si frana de mana.

Aceasta este interpretarea frazei din e-mailul respectiv. Stiu, este mult de digerat dar vorbim de lucruri serioase. Doar pentru ca ascundem gunoiul sub pres nu inseamna ca gunoiul nu se acumuleaza acolo si ca la un moment dat presul nu va mai putea ascunde tot ce am aruncat noi. Deciziile de politica monetara au efecte pe termen scurt si lung. Oricat am incerca sa le ascundem noi aceste efecte sunt reale. Influenteaza comportamentul nostru pe termen scrut si mai ales pe termen lung. De aceea este important ca fiecare decizie de politica monetara sa fie luata in mod profesionist si transparent.

Al doilea element din e-mail sustine exact ce am explicat eu mai sus: “I know this will not bring liquidity back, it will not re-establish lines or bring back the funds due to be received. But none of the problems mentioned has anything to do with us quoting some real quotes in ROBOR. Or if we can’t do that let’s just simply declare we can’t do that, stop quoting for ROBOR and let the NBR calculate as they see fit.”

Advertisements

5 thoughts on “Criza de lichiditate si dubla masura a BNR surprinse in emailul din Octombrie 2008

  1. Deci aia tacuti ,muncitori ,sfiosi au suferit o corectie si sa zica merci ca nu e cursul 5 ca l-a aparat dumnealui 🙂 Clar ,da ? 2 oct 2010 Doamneee !

  2. Interesant acest blog cu toate acestea nu sunt de acord cu Dvs. cand il acuzati pe Mugur Isarescu ca atunci cand leul o luase la vale serios in raport cu Euro si celelalte valute, a marit dobanda la leu pentru a sustine moneda nationala si a evita o depreciere accelerata. Imi aduc foarte bine aminte aceea perioada si cum Euro a urcat pana la 4,5 Lei in februarie 2009 si cu siguranta daca dobanda la leu nu ar fi crescut poate am fi ajuns si la un varf curs de 5 lei pentru un Euro sau poate chiar 5,5 sau chiar 6 lei/Euro dupa care cursul ar fi revenit la cel stabilit de date reale din economie dar diferenta dintre cursul real stabilit de economie si cel fortat de speculanti s-ar fi dus in buzunarele speculantilor si acei bani ar fi venit din buzunarele celor cu credite in Euro si alte devize convertibile asa ca Mugur Isarescu a procedat corect protejand marea masa a populatiei chiar daca a facut-o in detrimentul speculantilor printre care cred ca v-ati numarat si Dvs. de unde si plecarea Dvs. intempestiva de la ING Bank.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s