Depinde de politica monetara daca “dispare” inflatia-un raspuns pentru profesorul Daianu

Profesorul Daianu ataca direct problema deflatiei. Cred ca este singurul din BNR care nu se eschiveaza sa spuna ca atunci cand scad preturile ai deflatie si nu inflatie negativa. Se intreaba daca ramanem in acest mediu cu preturi care scad pe termen lung. O intrebare importanta, in special pentru cineva din conducerea BNR.

Opinia domniei sale prezinta cateva motive pentru care dinamica preturilor va ramane or negativa or foarte aproape de zero in perioada urmatoare. Sunt de acord cu mare parte dintre ele. In plus profesorul Daianu reprezinta o voce solitara in BNR cand vine vorba despre ce trebuie sa faca banca centrala in perioada urmatoare. Aici domnia sa si cu mine gandim la fel, politica monetara trebuie sa ramana relaxata in continuare atat timp cat rata inflatiei, actuala si estimata, ramane sub tinta.

Opinia mea nu ar trebui sa fie ceva nou pentru cei care ma citesc dar este o schimbare in ton la BNR si aceasta trebuie notata. Chiar daca este, deocamdata, doar o voce solitara.

Aici se opresc lucrurile pe care la am in comun cu opinia profesorului Daianu. Vad doua probleme. Prima, nu exista nicio analiza a rolului politicii monetare din trecut in detereminarea evolutiei dinamicii preturilor. A doua, o economie libera nu produce natural inflatie*.

Intre motivele expuse de Daniel Daianu pentru rata scazuta a inflatiei nu se regaseste si politica monetara. Ciudat. Mai ales cand opinia vine de la cineva care lucreaza intr-o banca centrala. Este adevarat ca bancile centrale au abandonta total rolul formal al banilor in modelele lor. Acestea nu mai vad nicio valoare in analiza relatiei masa monetara preturi. Cel putin asa se comporta.

De ce ma intriga aceasta omisiune a politicii monetare din explicatia evolutiei dinamicii preturilor? Pentru ca eu cred, si este sustinut empiric, ca inflatia ( o dinamica a preturilor mai mare decat zero) este un fenomen monetar. Alfel spus, fara bani nu ai cum sa ai inflatie. Pentru a intelege ce se intampla cu dinamica preturilor pe termen mediu si lung in Romania, trebuie sa intelegem ce rol joaca politica monetara in economie. Pe termen lung politica monetara este neutra dar nu si pe termen scurt. In acelasi timp, termenul lung reprezinta un lung sir de termene scurte unul dupa altul.

Analiza rolului politicii monetare in determinarea preturilor este necesara si de preferat sa fie facuta in afara bancii centrale. Retorica BNR pana acum nu a facut decat sa prezinte politica monetara ca fiind optima. Desi realitatea, evolutia ratei de inflatie relativ la tinta, arata altceva. In 10 ani de regim de tintirea directa a inflatiei BNR a nimerit tinta intr-un singur an, iar si atunci in trecere. Cu toate aceastea, pana in momentul in care rata inflatiei a intrat sub tinta si a ramas acolo banca centrala credita politica monetara pentru scaderea ratei de inflatie (chiar daca inflatia ramanea peste tinta). Retorica s-a schimbat in momentul in care rata inflatiei a intrat sub tinta. Din acel moment politica monetara nu mai explica evolutia inflatiei. Rata inflatiei din acel moment nu mai era un fenomen monetar. Iar retorica BNR a fost pusa si mai mult in dificultate cand a aparut deflatia, preturile scad de la o perioada la alta. A mers pana acolo incat a negat ca o scadere de preturi inseamna deflatie si a venit cu ideea de “inflatie negativa”.

Este clar ca nu putem sa acceptam aceasta explicatie. Si din pacate implicit se regaseste si in opinia profesorului Daianu. Este imposibil sa credem ca politica monetara este responsabila doar pentru perioadele cand rata inflatiei scade dar se afla deasupra tintei iar situatiile cand scade si se afla sub tinta alti factori sunt responsabili. In plus, este bizar ca BNR nu recunoaste politica monetara ca explicatie principala a ratarii tintei de inflatie 10 ani la rand. Este bizar pentru ca BNR spune ca este singurul lucru pe care poate sa-l faca.

Eu avansez doua explicatii pe care le-am mai prezentat in detaliu, chiar si empiric, pe acest blog. Politica monetara implementata de BNR a urmarit mai multe obiective concomitent si nu avea cum sa duca rata inflatiei la tinta in astfel de conditii. Motivatia pentru un astfel de comportament poate sa fie lipsa independentei de politica sau chiar interes personal. Si, politica monetara implementata de BNR a fost prociclica iar dupa 2008 mult prea restrictiva pentru conditiile economice din Romania. Dobanzile mici din acest moment, la toate scadentele, nu arata ca politica monetara este astazi stimulativa ci din contra, arata ca a fost mult prea restrictiva in trecut.

Si in aceasta opinie redau, din nou, polticii monetare dar mai ales masei monetare rolul primordial in determinarea nivelului preturilor in economie. Pentru ca in caz contrar, daca politica monetara nu explica dinamica preturilor, atunci este evindent ca banca centrala trebuie desfiintata.

P.S.Voi vorbi intr-o opinie separata despre ideea domnului Daianu – o economie libera produce natural inflatie

14 thoughts on “Depinde de politica monetara daca “dispare” inflatia-un raspuns pentru profesorul Daianu

  1. Inflația/deflația sînt, cum pare a spune Florin, fenomene care apar numai din cauze monetare. Semnalul prezent în nivelul prețurilor este ambiguu–activitatea productivă sau inflația dau efectul creșterii/descreșterii nivelului general al prețurilor? Deci politica monetară este cea care determină aceste efecte și astfel trebuiesc văzute/analizate. Da, efectul schimbărilor tehnice poate reduce unele prețuri (prin efectul asupra capitalului (Marx) vs. muncă sau al inovațiilor (Schumpeter)) și chiar poate fi în spatele altui efect important, șomajul (NGR, Fitoussi). Cu alte cuvinte, inflația și deflația nu sînt fenomene simetrice cum ar vrea economiștii fascinați de mecanică iar sintagma “inflație negativă” e o contradicție în termeni deși, sub aspect operațional, teoretic, ambele pot fi determinate de politica monetară.

 1. Am avut o discutie cu cineva, persoana importanta, legata de corelarea masei monetare cu averea nationala sau cu valoarea economica dintr-o tara. Exista, sau ar trebui sa existe, o asemenea corelare?

  Daca aceasta corelare exista si se pastreaza in timp- prin politica monetara- atunci nu ar trebui sa existe inflatie.

 2. Succes in Parlament ! Sper ca acum sa inteleaga si cei care voteaza legi ceva din economia asta avand cine sa le explice 🙂

 3. Aristotel ,
  Sa speram ca nu va fi chiar asa 🙂 Oricum ,parca vad PSD tipand in campanie ca PNL are oameni care au atacat leul in 2008 🙂

  1. Codrin Ștefănescu a urlat pe tema asta într-un aplomb revoluționar de susținere a marelui securist al BNR. Probabil o va face și contracandidatul pesedist din colegiu.
   E nevoie de răspunsuri simple și foarte scurte… care implică acuzații directe… “BNR a…” 😀

 4. Politica monetară explică *inflația* dar activitatea economică explică de asemenea *dinamica* prețurilor. Una din legăturile dintre ele, poate cea definitorie, este creditarea. De aici insistența băncilor centrale, apud Keynes în general, de a controla rata dobînzii.
  La PS: NAIRU?

 5. Acum am inteles de ce PNL l-a pus pe liste pe prof.Danaila si pe Florin .In urma sondajelor a reiesit ca gandirea unora trebuie reeducata cu orice pret.Varianta soft va fi incercata de Florin , iar daca nu va merge se va trece la varianta hard unde intervine prof. Danaila 🙂 Un parlament nou , o gandire noua prin orice mijloace 🙂 Na, ca a iesit slogan de campanie 🙂

 6. Experimentele in vivo au aratat ca daca se fura fara masura la un moment dat dispare chiar si inflatia 🙂 Mai era o vorba celebra pe la manifestari dupa taierile salariale : va rugam sa ne scuzati , nu producem cat furati 🙂 Eu zic ca asta ar trebui afisata pe ici , pe colo , in institutiile esentiale 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s