Cresterea productivitatii este ce trebuie sa ne intereseze

Cred ca nu exista student interesat de economie sa nu fi trebuit sa raspunda la aceasta intrebare: Daca productivitatea muncii creste cu aproximativ 5% pe an, cu cat ar trebui sa creasca salariile in economie ca sa nu ne taiem craca de sub picioare?

Este o intrebare retorica in mare parte dar care trebuie analizata in detaliu.

Sa ne uitam la Romania.

Productivitatea creste cu aproximativ 5% (cu indulgenta) iar salariul mediu brut cam cu 13%. In sectorul privat salariile cresc cu aproximativ 4%.

Problema noastra nu este la dinamica salariilor. Sau nu ar trebui sa fie. Acolo vrem sa crestem cu 100%. DOAR ca rata scazuta a productivitatii reprezinta o frana puternica. Productivitatea scazuta de ani de zile este marea noastra problema. 

De ce nu creste productivitatea? Pentru ca este ingropata in suprareglementari si ajutoare de stat si scheme de ajutoare de stat si subventii si controale si aprobari si alte reglementari. Ajutoarele si subventiile alocate pe criterii politice (altfel poate ar mai fi ajutat) iar suprareglementarile cam pentru toata lumea.

Diferenta dintre dinamica productivitatii si dinamica salariilor nu poate sa ramana mare la nesfarsit. La un moment dat cele doua se vor intersecta. Pe noi ne intereseaza cine  va face ajustarea. Creste productivitatea sau scad salariile?

Ce va spun eu aici este ca trebuie sa ne concentram pe cresterea productivitatii si sa reducem din barierele alea pe care le-am prezentat mai sus. Altfel nu iti trebuie multa economie sa estimezi ce se va intampla cu salariile in viitor.

105 thoughts on “Cresterea productivitatii este ce trebuie sa ne intereseze

  1. Daca baubau nu mai sunt basistii ci sorosistii putem sa spunem ca PSD e plin de putinisti ? 🙂 Astia nu iti fura tara , te conving sa o dai singur in numele egalitatii 🙂 Eu chiar daca vreau sa fie ajutati dpdv uman si prostii nu vreau sa fiu egalul lor 🙂 Si cand zic prosti ma refer mai ales la lenesi si la parveniti cu diplome de carton pusi pe furat 🙂

    1. … Iliescu, minerii, Moscova… cele mai impertinente hoții s-au petrecut în timpul guvernărilor “de dreapta”, cu verde fosforescent de la instituțiile “anticorupție”.
      PNL, partid acaparat de către PDL cu sprijinul DNA, importă nume curate pe listele de la Parlamentare din simplul motiv că șeptelul existent are credibilitate zero barat.

  2. Aristotel ,
    Nu stiu de unde ai graficul dar probabil e SUA sau Germania 🙂 Vad ca incepe la 1948 deci e dupa fascism 🙂 Eu zic ca hotii nu au culoare dar nu am date sa spun exact care au furat mai mult 🙂 Ideea e ca a aparut baubaul Soros desi si prin PSD au fost destui finantati de el.Genul asta de campanie e ridicola .In loc sa vorbeasca concret pe date inventeaza aiureli.Bine daca ne uitam in ce hal a ajuns campania si in SUA unde Trump cica e omul lui Putin 🙂 vad ca e la moda delirul .

    1. E SUA. Fascismul începe odată cu Bretton Woods.
      PDL-ul a trecut din portocaliu, în verde, apoi în galben, acum o dau în albastru. Deci, hoții nu au culoare.
      Până la propaganda campaniei electorale, să luăm în considerare că Dragnea este condamnat pentru SMS-uri de chemare la vot, iar Ponta a ajuns nedoctor. Dacă ar fi avut DNA-ul o înregistrare ambientală cu o mită de 2 lei primită de Dragnea de la Ponta, erau amândoi aranjați pe viață.
      Îngrijorătoare este spălarea de bani practicată de către procurorii DNA. Se vorbește de mite de 60 milioane de euro pentru prejudicii aduse statului de 27 milioane de euro, campionii condamnărilor primind 2-3 ani cu executare.

  3. Aristotel ,
    Macar alora in SUA sau Germania nu le-au crescut salariile dar le-au crescut actiunile 🙂 Deci tot au dus-o mai bine , nu mai zic de imobiliarele americane.Daca ne uitam doar la salarii ca venituri si avutie nu stiu cat e derelevant.Romanii au duduit cu salarizarea intre 2004 si 2008 iar dupa 2009 au pierdut jumatate din valoarea imobilelor si stim ca asta e baza avutiei pe aici 🙂 Nu mai zic ca unii au ramas din cauza asta cu credite neacoperite de garantia imo si sclavi pe viata daca nu venea darea in plata.

  4. “De ce nu creste productivitatea? Pentru ca este ingropata in suprareglementari si ajutoare de stat si scheme de ajutoare de stat si subventii si controale si aprobari si alte reglementari. Ajutoarele si subventiile alocate pe criterii politice (altfel poate ar mai fi ajutat) iar suprareglementarile cam pentru toata lumea.”

    Puteti sa detaliati cum ingroapa subventiile/ajutoarele de stat cresterea productivitatii. Eu inteleg ca dereglementarea poate influenta indirect si nesemnificativ. In schimb subventiile/ajutoarele de stat bine tintite ar influenta mult mai semnificativ cresterea productivitatii. Evident, cele alocate mediului privat.

    1. Din ce spuneti aici “Eu inteleg ca dereglementarea poate influenta indirect si nesemnificativ. ” imi dau seama ca avem clar modele economice diferite in minte. Subventiile si ajutoarele de stat intervin arbitarar, subiectiv, de multe ori netransparent in procesul de alocare a resurselor in economie. Sper ca este mai clar acum.

      1. Rugamintea mea era sa detaliati mecanismul economic pentru ambele variante, in ceea ce priveste cresterea productivitatii, nu la modul general de model economic. S-ar putea ca, intr-un viitor apropriat, sa fiti ministrul economiei. Sa inteleg ca la obiectivul cresterea productivitatii ati exclude subventiile/ajutoarele de stat pe motiv ca .. arbitrar, netransparent, etc. Adica un mecanism eficient nu poate fi aplicat corect, intr-un proces cu diluare redusa a deciziei, indiferent de persoana care il aplica ? Sigur ca orice interventie distorsioneaza piata. Totusi avand in vedere structura economiei, nivelul de productivitate pe ramuri, contextul global, ati considera ca avantajele sunt prea mici, comparativ cu dezavantajele ?

      2. Ignor partea cu pozitia in guvern dar remarc umorul. Productivitatea reprezinta doar un mod de a produce mai mult folosind aceleasi resurse. Subventia si ajutoarele de stat duc la o productie mai mare decat are nevoie societate si astfel irosesc resurse. da, am cateva idei de cum am putea sa facem si anumite programe guvrnamentale sa aiba impact dar nu are sens sa intru in detalii. Sunt oameni platiti pentru asta.

  5. Aristotel ,
    O sa te mire , dar multi muncitori americani detin actiuni si imobile.In primul rand planurile de pensionare includ actiuni.Nu e ca la noi sa-ti ia cat vor , sa-ti dea cat pot 🙂 Personal sunt totusi pt modelul german de economie .Si acolo muncitorii detin actiuni.Si in Romania avem societati care merg foarte bine in care muncitorii sunt actionari.Mi se pare mai corect vorba lui Hossu sa faci munca si capitalul parteneri .

  6. Aristotel ,
    Exemple sunt planurile de pensionare din SUA si Germania.Doar nu vei spune ca traiesc mai bine muncitorii de pe plaiul mioritic sau pensionarii 🙂

  7. Statistici si statistici 🙂 Aia e o mediana ciudata 🙂 Sunt tot felul de schemute , se scot banii si cheltuie pt educatia copiilor pt optimizare fiscala ,etc.Numai Facebook a crescut enorm in ultimii ani dar si alte actiuni deci aia 5000 puteau lejer sa se faca cel putin 30000 🙂 Oricum ti-am zis ca sunt fan Germania nu SUA 🙂

  8. Germania are economie planificata ? Eu zic ca are mai degraba disciplina bugetara si mai ales productie de calitate si un cult pt economisire.Daca ne uitam bine ei au profitat cel mai mult de criza asta 🙂 Nu mai zic ca sistemul sanitar e ok , educatia nu costa cat in SUA ,etc.Acum daca economie planificata inseamna ca nu au distrus scolile profesionale ca desteptii de pe la noi pt a pregati oameni in raport cu ce cere piata muncii atunci da au economie planificata 🙂 Si noi avem un fel de economie planificata , dar prost 🙂 ,axata pe consum fara productie si dupa aia ne miram ca o ia leul pe camp 🙂 Mai planificam o crestere de consum , mai o Prima Casa , dar nu ne uitam ca avem cel mai mic nr de firme la mia de locuitori din Europa .De atata crestere cata vine parca vad ca mai pleaca vreo 3 milioane din tara si nu din aia care ne -am dori sa plece .Si dupa aia ajungem iar la vorba lui Brancusi :)Nu mai zic de polarizare si saracie extrema .Doamne fereste sa ajungem cu infractionalitatea ca in Brazilia din cauza saraciei ca o sa ne iasa pibul pe ochi de atata bine.

    1. Economie planificată înseamnă resurse asigurate de stat, stat care decide tipul resurselor energetice, stat care deține distribuția, inclusiv în statele colonii, stat care încurajează anumite industrii, stat care dezvoltă educație în domenii cheie, stat care asigură în bună parte piețe de desfacere.
      Să vedem regim libertarian în Germania și-i depășim la prosperitate în câteva luni.

  9. Apropo de alocarea resurselor astia asfaltau DN1 asta vara desi nu erau gropi 🙂 Aceeasi faza si cu DN2 .Dar nu sunt bani 🙂

  10. Of, si cat sunt de satul de propaganda asta ca in Romania nu este productivitate!
    Sa-mi zica si mie cineva de ce colegi din Germania au salarii de 5 ori MAI MARI, dar au o productivitate sub cea a mea si a colegilor mei? La ei de ce se poate, iar noi nu avem nici macar jumatate fata de cat au ei?
    Mi-am trait copilaria, mi-am ascultat povestile cand trebuia, dar acum aceste basme cu productivitatea fac partea din minciunile de care avem parte zilnic in presa.
    Parerea mea e ca lacomia patronilor este cea care limiteaza salariile. Si se mai mira ca pleaca romanii peste hotare…
    PNL … schimba placa, ca te vei scufunda.

      1. Florin, daro vobeste de altceva…. Productivitatea individuala este diferita fata de productivitatea de ansablu. Sunt firme in romania unde oamenii muncesc mai mult, si mai eficient la nevel personal ca in vest. Nivelul de activitatea multidisciplinara fortata de nevoie la noi mai rar o vezi in alte parti. In vest prtoductivitatea de ansablu este mai mare chiar daca cea individuala e mai mica, datorita organizarii (toti trag in aceeasi directie deci training) si al automatizarii si mecanizarii. Ori training, automatizare si mecanizare insemna capital….. si capital cinstit si onest. Asta lipseste in romania… si care nu il vom avea prea repede…

  11. Mai mult de atat nu pot sa dau amanunte:proiectare constructii civile, si nu in Bucuresti.
    Informativ se pot vedea salariile din 2013 in primul link gasit:
    https://www.realitatea.net/ce-joburi-si-ce-salarii-le-propun-angajatorii-din-germania-romanilor-vezi-lista_1150472.html
    – ingineri constructori – 1.500-3.000 euro
    – medici – 4.000 – 6.000 euro etc.
    Am multi colegi care au plecat in vest si au salarii bune; ei mi-au spus ca se munceste mai putin decat se muncea cand lucrau in Romania. EU ma multumesc cu mai putin, dar cand aud povesti cu productivitatea scazuta… parca imi ies putin din pepeni. Extrapoland, pai sa munceasca cei din vest cum se munceste in multe locuri din Romania pe salariile de la noi, in conditiile in care preturile nu sunt chiar atat de diferite, n-ar rezista.
    Ceea ce am scris mai sus nu sunt povesti. Daca nu ma credeti, cinstit vorbind, nu e problema mea. Oricum discursul legat de productivitate, in multe domenii, e invechit si neadevarat. Daca nu-l ajustati, oricum cei care sunt informati nu vor crede, si chiar veti pierde mergand pe acest drum.
    Chiar asa: medicii dupa 10 ani de scoala ce salarii mizere au! Cei din invatamant, multi dintre ei, la fel. E drept: nu au productivitate!
    Poate stiti, dar totusi cititi aici:
    http://www.capital.ro/salariul-minim-creste-pentru-2-milioane-de-angajati.html
    Poate nu va dati seama, dar sunt milioane de oameni in Romania care lucreaza pe salariul minim, oficial, si mai sunt si altii care lucreaza la negru, care sunt ca niste zombie. Acesti oameni traiesc de la un salariu la altul, chinuindu-se ei si familiile lor. Oare de ce? Ca nu au productivitate? Oare de ce daca merg peste hotare au productivitate?

    Problema este lacomia patronilor si a statului. Restul – o poveste pentru cei creduli.

  12. Spui ce vrei dar lumea aude 🙂 Cand spui ca guvernul are 29 miliarde si nu vrea sa dea 5 , daca poporul nu vede o replica a celor acuzati nu prea e de bine la vot 🙂

  13. Mi-a placut cand Dragnea a fost blocat la prezentarea celebrului proiect de spital de intrebarea cate spitale a construit PSD cat a fost la putere Ponta.Raspunsul niciunul si justificarea nu au fost bani 🙂 Acum inteleg ca au gasit o comoara , respectiv aia 29 miliarde 🙂 Si afirmatiile din emisiune trebuie combatute altfel perceptia va invinge iar realitatea 🙂

  14. Cand spuneam ca o sa se ia de atac 🙂 La asta se raspunde cu chestii de genul i-a iertat dna Birchall pe mostenitorii lui Vadim de daunele morale de 40000 de euro ca parca asa scria presa ? Ce date , ce economie 🙂 prea fin ,prea de la oras 🙂 Luptele astea se poarta altfel 🙂

  15. Atacul speculativ inseamna sa ataci cu putin timp inainte de alegeri speculand emotiile electoratului 🙂 Asa ca datele nu prea mai conteaza momentan 🙂

  16. Mai mult de atat nu pot sa dau amanunte:inginer constructor, si nu in Bucuresti.
    Informativ se pot vedea salariile de pe-afara din 2013 in primul link gasit:
    https://www.realitatea.net/ce-joburi-si-ce-salarii-le-propun-angajatorii-din-germania-romanilor-vezi-lista_1150472.html
    – ingineri constructori – 1.500-3.000 euro
    – medici – 4.000 – 6.000 euro etc.
    Am multi colegi care au plecat in vest si au salarii bune; ei mi-au spus ca se munceste mai putin decat se muncea cand lucrau in Romania. EU ma multumesc cu mai putin, dar cand aud povesti cu productivitatea scazuta… parca imi ies putin din pepeni. Extrapoland, pai sa munceasca cei din vest cum se munceste in multe locuri din Romania pe salariile de la noi, in conditiile in care preturile nu sunt chiar atat de diferite, n-ar rezista.
    Ceea ce am scris mai sus nu sunt povesti. Daca nu ma credeti, cinstit vorbind, nu e problema mea. Oricum discursul legat de productivitate, in multe domenii, e invechit si neadevarat. Daca nu-l ajustati, oricum cei care sunt informati nu vor crede, si chiar veti pierde mergand pe acest drum.
    Chiar asa: medicii, dupa 10 ani de scoala, ce salarii mizere au! Cei din invatamant, multi dintre ei, la fel. E drept: nu au productivitate!
    Poate stiti, dar totusi cititi aici:
    http://www.capital.ro/salariul-minim-creste-pentru-2-milioane-de-angajati.html
    Nu va dati seama, dar sunt milioane de oameni in Romania care lucreaza pe salariul minim, oficial, si mai sunt si altii care lucreaza la negru, oameni fara nici un viitor roz. Acesti oameni traiesc de la un salariu la altul, chinuindu-se ei si familiile lor. Oare de ce? Ca nu au productivitate? Oare de ce, daca merg peste hotare, au productivitate?

    Problema este lacomia patronilor si a statului. Restul – o poveste pentru cei creduli.

    1. Problema este codul fiscal foarte stufos si suprareglementarea economiei. foarte multi anreprenori recurg la salarii minime si restul la negru pentru a-si permite forta de munca. In Romania statul atrage majoritatea veniturilor din taxarea muncii.. acolo trebuie umblat si la relatia stat contribuabil.

  17. Daro ,
    Ai si nu ai dreptate 🙂 Tu vorbesti ca angajat la privat si spui ca esti productiv dar platit mai putin decat in Vest.In primul rand trebuie comparat salariul la paritatea puterii de cumparare.In al doilea rand trebuie vazut daca angajatorul este hraparet , e prost manager sau e prea impovarat de taxe.Abia apoi trebuie trase concluzii.Florin si PNL nu spun ca salariile nu trebuie crescute la bugetari .Ei spun ca salariile trebuie crescute respectand legea daca spunem ca e stat de drept.Adica , cu 180 zile inainte de alegeri stop.Apoi guvern nou , buget ,etc Gandeste-te ca bugetarii nu au Revisal si practic se pot strange foarte greu date exacte despre salarizare .Alta problema daca cresti salariul la fel si celui performant si celui neperformant si aici putem discuta de la medici pana la ultimul birocrat.Tie ti-ar placea sa fii platit la fel cu un coleg care munceste la jumatate ?Noua lege a salarizarii e plina de ineptii de genul ca cei care pot fi agenti electorali adica primarii de comune ,administratia aveau cresteri mult peste medici si profesori desi salariile in administratie erau deja mai mari decat in sanatate si educatie.Deci practic nu se rezolva o salarizare corecta dupa valoarea sociala a muncii ci continua aiureala mascata de sloganul PSD va da si altii nu vor.Si toate astea se fac pe impozitele si taxele tuturor.Atuul PSD e ca foloseste arta razboiului 🙂 repeta la nesfarsit ca ei dau si altii nu indiferent de argumente si indiferent de realitate care nu este ca PNL nu vrea salarii marite ci doar ca trebuie marite legal si responsabil.

  18. Daro ,
    Multi din PNL au afaceri , sunt antreprenori produc si depind de consum asa ca nu vad de ce si-ar dori o Romanie saraca.O Romanie saraca ar putea sa-si doreasca doar cei care scot voturi din asta 🙂 Ghici cine 🙂 Cu toate ca Pib ul Romaniei a crescut procentul saracilor a crescut si au emigrat milioane de oameni .Deci cresterea salariilor nu a rezolvat doar ea mare lucru .Ar fi prea simplu 🙂

  19. Conduc pe strada Buzesti in capitala .Ploua iar angajatii Primariei uda 🙂 Probabil si ei vor salarii mari si arata ce harnici sunt facand risipa 🙂

  20. Bine ca da definitiile pt ca in mentalul colectiv populismul e perceput ca tii cu poporul ,ca dai mariri de salarii cui cere , pensii etc adica nu e de rau 🙂 De aia cine combate populismul cica e dusmanul poporului 🙂 Si mai ales al unor bugetari competenti cum stiu eu cativa 🙂

    1. … să se anuleze salariile… am arătat că o creștere a productivității nu influențează salariile. Peste 30-40 de ani o să-mi dai dreptate cu statisticile din România. 😀

  21. Aristotel ,
    Hai sa le dublam maine atunci si sa nu mai muncim 🙂 Stii ca exista si teza asta peste ocean ca solutie la inflatia slaba .Dam bani la toata lumea minim 1000 euro si gata.Nu stiu de ce au respins elvetienii ceva asemanator 🙂 O fi vorba de inflatie ? 🙂 Si sa platim postu nu prostu , ce daca unu e competent iar altul freaca menta , sa le dam la fel salariu ca productivitatea nu conteaza 🙂

    1. Frumoasă povestea competenței. România vine din negura tranziției pe când privații făceau angajări de probă 3 luni și plăteau la final injurii goale. Ăsta e marele mister al salariilor mai mari la stat în România.
      Da, salariile în privat reprezintă o minimă formă de fiscalizare datorată sportului național numit evaziune, motiv pentru care creșterea salariului minim nu este altceva decât o aducere la realitate a ceea ce se întâmplă deja pe piața muncii.
      Cea mai bună productivitate o găsești în domeniile din vecinătatea banilor. Nu m-ar mira ca agenții imobiliari să se numere cei mai productivi din România. Sunt absolut convins că vorbim despre competență și talent.

  22. Aristotel ,
    Evaziunea nu se produce pe luna 🙂 E consecinta unui stat slab si corupt.Pe langa asta salarii marite aiurea brusc in conditiile in care la piata si la mall marfa e straina unde va duce inflatia ? Daca am mari salariile dar am si avea abundenta de produse romanesti alta ar fi treaba.Asa vom subventiona alte natiuni cumparandu-le produsele si vom ramane tot fara spitale ,drumuri ,produse romanesti ,etc

    1. Aia e calea spre progres. 😀 Majorăm, ajustăm, continuăm.
      Fixarea cursului și menținerea salariilor la nivel de India sunt ingrediente pentru o colonie perfectă, nu poți concura pe nimeni, ești sclavul perfect și aștepți investitorii să te ia de jos să te tăvălească ei. 🙂

      1. A , pai atunci astepti atacul speculativ am inteles 🙂 Daca majoram ca sa ajustam mai incolo 🙂 Dar cum facem cu datoria aia ca de la 13% in 2008 ajuns la 40% si poate dobanzile nu pot sta cuminti o vesnicie 🙂 Daca mai ajustam odata ca in 2009 sa nu ajungem usurel ca grecii 🙂 Acum pt cine va avea valuta de speculat va fi bine dar tinuta la ciorap 🙂

      2. Ce șanse sunt să nu ajungem ca grecii? Am dat capitalului străin tot, dereglementăm și scădem taxele pe fondul majorării datoriei. Adică… Grecia fără salarii și pensii, adică jaf curat.
        Cine are valută de speculat poate avea productivitate mare.

      1. Esti rau 🙂 Pt cativa securisti abonati la contracte cu statul lovesti in toata munca baietilor din IT .E ca si cum ai zice ca toti PSD istii sunt ca Ponta si toti PNL istii ca Blaga 🙂

  23. Aristotel ,
    Stiu unde bati dar furtul cu licenta nu il face IT istul ci sefimea combinata cu cocosimea , cu ministerimea 🙂 Nu da cu noroi in omul productiv pt niste corupti .Chiar e cerere imensa pe domeniul asta ,salarii bune si contributie la Pib excelenta.Asta va mai intarzia putin Grecia 🙂

  24. Eu ma asteptam sa vina cineva de la PNL sa aduca un mesaj catre romani : Aveti spitale ?Aveti drumuri ? Muriti cu zile ? Vreti niste pomeni sa ne votati azi pe care dupa aia vi le luam prin devalorizare si inflatie ca in 2009 sau vreti sa crestem salariile responsabil si sa pastram bani si pt investitii esentiale pt voi si copiii vostri in special sanatate,educatie ,drumuri ? Vreti mariri iluzorii si alta criza dupa votati PSD !

    1. PNL-ul este acaparat de PD, partidul care a constatat productivitatea scăzută a unor spitale pe care le-a închis. Și câteva școli proaspăt renovate au beneficiat de lacăt.
      Investițiile esențiale s-au dovedit a fi pavele, borduri, ANRP, piscine în localități părăsite, terenuri de fotbal în pantă, patinoare, telegondole și pârtii de schi situate unde a nimerit degetul etc.
      Procentele relativ mari alocate sistemelor de educație și sănătate au fost extrase de către mediul privat de partid, ancorat cu ambele buze pe bugetele statului. Resursa umană s-a dus, sistemele sunt kaput.
      Procentele derizorii pe care le va obține PNL nu se datorează în niciun caz promisiunilor PSD, ci memoriei… colective. 😀

      1. Aristotel ,
        Ai si nu ai dreptate.Bube au si unii si altii daca definim partidul prin coruptia din el.Sa nu mai votam cu nimeni? Sa votam PSD pe argumentul unic ca mareste salariul bugetarilor si pensiile? De ce nu respecta legea PSD si vrea mariri cu 180 zile inainte de alegeri sau mai exact cu o luna ?Eu cu asta am o problema .Daca isi faceau campania fara faza asta nu aveam nimic cu ei .Puteau sa spuna ce ai scris tu si sa apeleze la memoria colectiva si era ok. E normal in campanie sa spui ce a facut partidul tau si ce nu au facut altii dar rahaturi de genul mariri cu o luna inainte de campanie nu se fac daca esti onest si respecti legea.Chiar sunt asa nesiguri pe ei ca le trebuia sa faca aiureala asta ? De ce nu au marit cu procentele astea anul trecut cand guvernau si aveau surplus serios ?A, nu erau alegeri 🙂

      2. N-am cum să am și să n-am dreptate.
        Eu am dreptate. 😀
        În perioadă de criză un singur partid s-a apucat de tăiat cu barda, fără nicio urmă de sacrificiu personal, din contră, cu retorica “ciocu’ mic”, pe fondul “investițiilor” amintite.
        Acele tăieri s-au întors tot împotriva contribuabililor, victimele fiind despăgubite după hotărârile obținute în instanță. Și furați pe față și țepuiți și buni de plată pentru ce și-au “asumat”… oral niște guvernanți iresponsabil de bandiți.

  25. Aristotel,
    Habar n-am , o fi nu o fi , dar le zice bine de zici ca e in campanie 🙂 La ofiteri trebuie sa raspunzi ca ofiterii 🙂 Daca vii sa combati PSD doar cu grafice si argumente rationale esti mort 🙂 Electoratul aude ce spune cu convingere si patos PSD iar contrapartida sunt graficele pe care multi nu le inteleg si eleganta in discurs pe care multi nu o apreciaza.Degeaba discuti tehnic civilizat daca nu le spui concluzia finala bai , veti muri in continuare cu zile in spitale si pe sosele , veti sta needucati si in saracie daca-i votati pe cei care va dau ca in 2008 pomeni fara acoperire ! Chiar Florin Georgescu spunea cred ca in guvernul Ponta ca Ceausescu s-a imprumutat dar macar a ramas ceva in urma scoli , spitale ,drumuri ,etc.Daca dam totul doar pe salarii pt voturi Venezuela ne mananca .Eu as pune imagini din Venezuela pe toate afisele PNL si as scrie votati PSD 🙂

    1. cred ca ne uitam la campanii diferite. Pe oriunde apare un soldat PSD are grafice pe care le tot prezinta, si date. Dragnea a petrecut 2 ore la Realitatea doar cu grafice. Opozitia nimic.

    2. Mi-e cunoscută retorica ofițerului. Face parte din șablonul propagandei securiste antipesede.
      Ocupația de bază a lui Guran era aceea de traducător al traducătorului Isărescu. Între timp a ajuns să lucreze full-time pe tematica propagandei, inclusiv alături de vânzătoarea Mariana din Piața Obor.

  26. Nu graficele sunt problema ci tipul de discurs .Cat timp cu grafice sau fara ramane ideea dupa emisiune ca aia vor sa ne dea si aia nu vor sa ne dea argumentele economice si graficele raman pt cei care inteleg si care sunt putini 🙂 Stii ce rula pe ecran la Romania TV minute in sir ? Gorghiu si Isar sunt plini de bani si aur .Stii ce se discuta in emisiune? Ca PNL se impotriveste maririi salariilor 🙂 Cred ca iti imaginezi efectul in mintea bugetarului 🙂

  27. Mesajele PSD sunt extrem de incisive si emotionale .Plus ca ei dau 🙂 Graficele sunt asa sa inchida gura la intelectuali , sa arate ca au si ei masuratori 🙂

  28. PNL a dorit sa il inregimenteze pe Ciolos .Cum omul facuse deja niste mariri de salarii si mai avea si crestere economica record beculetele PSD s-au aprins si au zis bai astia vor incepe cu realizarile lui Ciolos , hai sa bagam repede o marire pe care Ciolos sa o atace la CCR si l-am scos din joc.Sah mat 🙂 Asa ca , Aristotel , vorba lui Guran , nici nu mai conteaza ce zice CCR cat timp Ciolos e neutralizat.

    1. Nu urmăresc deloc agitația de campanie, dar e atât de străveziu rolul guvernului de roboței cu trese că n-am cum să trec peste mecanismele sistemului securist. Trebuie să le punctez.
      De creșterea economică record râdem pe blogul ăsta de pe vremea lui Ponta. Să cred că am ajuns să râd singur? :)))))))))))

    2. De la preluarea de către capitalul străin în economie a punctelor strategice şi pârghiilor de comandă, economia românească, bună sau rea cum era, a încetat să mai existe. Acum există ceea ce s-ar putea numi ”economia din România”.

      minunata creştere economică cu care se laudă şi pesediştii, şi peneliştii, şi tehnocraţii este obţinută aproape exclusiv în economia din România aparţinând capitalului străin…
      80-90% din profiturile realizate aici sunt trimise afară înainte de fiscalizare. Aşa că să nu ne mirăm că statul nu obţine mai nimic din creşterea economică, altfel minunată cu care se laudă!
      Ilie Șerbănescu
      http://www.cotidianul.ro/nu-sunt-bani-de-salarii-pentru-ca-roadele-cresterii-economice-nu-apartin-romaniei-290929/

  29. Aristotel ,
    Taiatul cu barda e la sfatul inteleptilor 🙂 Era moda in Europa.Asta nu inseamna ca aruncatul cu bani din elicopter e solutia ..Cu risipa si coruptia rezultatele vor fi comparabile in ambele variante .In sacul rupt poti turna oricat malai 🙂

    1. Cunoaștem experimentul făcut pe țările baltice și ajustat la scară pe România. De asta spun că furturile de atunci, pe față, nu vor fi trecute cu vederea.
      PNL-ul a adus în fruntea listei nume noi, însă în medie capodoperele PDL vor redeveni active în campanie… cu efectele de rigoare. Statutul de vedetă are și… dezavantaje.

  30. Aristotel ,
    Mda , cat timp melodia e la vremuri noi tot noi e cam greu cu innoirea 🙂 Unii din pacate se despart greu de putere , noroc cu DNA ca-i mai ajuta 🙂 Am ajuns sa alegem intre Dragnea si Blaga ca pe vremea tristului Basescu , intre el si Adrian 🙂 Sistem cu circuit inchis , de asta am ajuns sa ma bucur cand vad fete noi in politica , m-am saturat de aia vechi 🙂 Problema e ca-i zboara faraonii cand misca in front , vezi cazul Sturzu sau Paleologu .Nu-l vad bine pe Florin cu libertaniarismul lui dar merita incercat ca altfel comentam toti de pe margine 4 ani 🙂 Sa-i dea un spor de risc la salariul de parlamentar 🙂

  31. Poate isi da seama Trump ce a facut si contesta rezultatul 🙂 Gluma zilei e ca s-au blocat autostrazile spre Canada 🙂 Cat despre ambasade , de aia nu a fost zburat Zgonea ca a venit nenea americanu la el 🙂 Cat timp interesele SUA nu sunt afectate nu au ei treaba cu ciorba noastra 🙂 Si toti romanasii cand castiga dau asigurari ca ce s-a stabilit asa ramane 🙂 Restul e PR 🙂

  32. Ma intreb cand conducea inca Dna Clinton o fi sarit ca Gioana gen ,Bill, dragostea mea am invins ? 🙂 Era clar ca trebuia sa piarda pt ca altfel SUA ar fi avut 2 presedinti care au facut sex intre ei 🙂 Ceea ce e inadmisibil cum ar spune nea Nelu 🙂 Glume rautacioase de pe net 🙂

  33. Am dat pe antena 3 si ce sa vezi , domn Codrin infiereaza PNL si pe ecran scrie mare PNL nu vrea salarii mari pt romani , vor sa alunge romanii din tara , etc Nimic despre legalitate doar emotie 🙂

    1. Codrin Stefanescu este cel mai abject latrau de partid. Probabil ca era o emisiunea de-a lui Gadea sau Radu Tudor. Totusi, fata de alte televiziuni, la A3 mai sunt si jurnalisti care aduc logica si profesionalism cum sunt Oana Stancu si Razvan Dumitrescu.

      Probabil ca cea mai mare emotie a creat-o Alina Gorghiu cand a zis ca din iulie 2017 creste salariile bugetarilor cu 25% si p-ale medicilor le dubleaza.
      Pana una alta eu vreau sa fie fiscalizate profiturile corporatiilor ca sa avem bani… de investitii.

  34. Domnule Citu poate ca ar trebui sa ii transmiteti spre citire si dnei Gorghiu acest articol. In luna august a acestui an dansa scria urmatoarele pe FB: “PNL are un plan ambiţios pentru Sănătate: dublarea salariilor medicilor încă de la începutul guvernării”… super-mega populism… a dat clasa PSD-ului cu postarea aia. Numai ca pe urma a dat cu mucii-n fasole cand PSD-ul a jucat electoral inteligent.

    Eu va stimez pt performantele si cunostintele dvs incontestabile in domeniu, va mai urmaream la the money show, insa este regretabil si dezamagitor ca ati intrat in politica. Si spun asta pt ca in politica este greu sa nu te manjesti cu fatarnicie si ipocrizie… exemplele pot curge la nesfarsit incepand cu cel deja enuntat de mine mai sus si continuand cu ultimul cand PSD-ul a votat aceasta lege a cresterii salariilor fara cvorum (desi pe colega dvs roberta anastase pe buna dreptate au stiut sa o infiereze) iar PNL-ul striga hotii !!! – sa o dea afara din partid mai intai pe dna Anastase si dupa sa aiba acest tupeu.

    Cat despre salarii… ce parere aveti despre articolul dlui Serbanescu din Cotidianul ?

    1. PS: Cresterea productivitatii muncii, din ce am invatat si eu la ASE, se obtine in principal prin 2 componente:
      1. Inalta calificare si specializare a fortei de munca – la noi toate scolile profesionale sunt puse pe butuci in timp ce toti prostii vor sa aiba diploma de economist de la Spiru Haret
      2. Investitia in tehnologie pt automatizare si reducere de costuri fixe in special ==> de 26 de ani PNL si PSD sub diverse forme isi impart puterea in tara asta, dar investitiile in infrastructura sau ajutoarele de stat pt tehnologizarea capitalului romanesc au fost la cote de avarie. Atat Ponta cat si Ciolos au taiat banii la capitolul Investitii ca sa sustina relaxare fiscala si cresteri de salarii si pensii… de ce ar fi mai buni unii sau altii ?
      Sigur ca fata de Guvernul Basescu tot e mai bine… atunci se faceau investitii halucinante care produceau 0 randament si in acelasi timp sa taiau bani pt bugetari… dar ne multumim doar cu atat ? sa fie un pic mai bine decat in perioada aia ?

      Avand in vedere ca sunt nou la dvs pe blog, as vrea sa lamuresc faptul ca NU sunt vreun postac platit, ci un simplu corporatist absolvent de Finante la ASE care nici nu demonizeaza multinationalele dar nici nu le scarmana in coarne cum o face USR-ul.
      V-am mentionat acest lucru deoarece am de gand sa fiu activ la temele pe care dvs le veti aborda de acum inainte si o sa va rog sa imi luati in serios viitoarele intrebari si opinii.

      Si ca sa lamurim si partea politica, am fost un votant al PNL-ului pana la momentul rupturii USL-ului si marii reinfratiri cu PDL. Probabil ca in decembrie voi vota, fara prea mari sperante, cu ALDE, doar pt ca nu-mi place militia politica practicata de DNA si sustinuta de unii din PNL, precum si represiunea capitalului romanesc.

      Va multumesc,

    2. Dragos ,
      E cod rosu in sanatate.La medici a dubla salariul e necesitate nu populism .Asta nu inseamna ca trebuie dublate la orice contopist din sistem , personal TESA etc ca astia sunt multi 🙂

      1. Cunosc. Din nefericire, familia mea s-a lovit de nenumarate ori de spitalele din Bucuresti si am ajuns sa ma bucur ca nu sunt din Tulcea spre exemplu.
        Bun, e clar ca e bine sa se dubleze. Dar de ce ar fi bani din 01.07.2017 pt dublare, in timp ce acum nu sunt pt 15% ? Oare in 6 luni cei de la PNL vor intreprinde un miracol economic astfel incat sa nu poti cu 15% acum dar in 6 luni sa poti 100% ? N-am fost eu un student eminent la ASE, dar nici prost nativ nu sunt.

        Eu unul achesez la parerile domnilor Serbanescu si Soviani… nu sunt bani deloc pt nicio crestere… nici macar pt 15% pt ca nu fiscalizam profiturile care dau pe hartie cresterea economica.

    3. Dragos ,
      Intra si tu in politica daca vrei sa incerci sa schimbi ceva.Sau macar intr-un Ong serios.De pe margine e greu de schimbat ceva.De asta candideaza Florin , a explicat.

      1. N-as putea sa stau laolalta cu atat de multi oameni fatarnici si ipocriti, dar mai ales n-as putea sa fiu nevoit sa sustin idei pe care nu le impartasesc doar pt ca vin pe linie de partid. Ceea ce pot sa fac in schimb este sa nu votez cu un partid precum USR, de exemplu. Sau pot sa ies in strada cand votul imi este furat sau pervertit.

  35. Dragos ,
    Legea interzice mariri cu 180 zile inainte de alegeri.Iar daca e cod rosu la medici si pt ei s-au obtinut unele mariri sindicatele din sanatate au inteles sa ceara pt toti contopistii mariri cu o luna inainte de alegeri.Nu ti se pare ciudat ca anul trecut cand aveam excedent mare pe vremea lui Ponta nu cereau nimic in strada ?Ca sa dublezi salariile medicilor poate e nevoie sa cresti mai putin alte salarii din sanatate .Vremurile sunt tulburi pe plan extern si trebuie prudenta.

    1. Iti dai seama ca fiecare mare partid manipuleaza in felul lui. La conducerea marilor confederatii sindicale mereu au fost oameni apropiati si controlati de PSD… deci da, momentul de a ameninta cu greva acum a fost bine gandit. PSD-ul a jucat f bine electoral, mai ales ca am inteles ca PSD a eludat treaba asta cu 180 zile prin faptul ca nu au initiat ei legea ci au venit cu un amendament la OUG-ul guvernului din august. Si asa au lasat PNL-ul in off-side… e ca un joc de sah, dar din care noi cetatenii obisnuiti iesim prost.
      Inainte de reunirea cu PDL votam PNL nu pt ca as fi liberal in gandire (mult mai echitabil social mi se pare impozitul progresiv) ci pt ca mi-i imaginam a fi mai putin corupti decat PSD si PDL (Crin Antonescu a fost cea mai mare dezamagire politica pt mine)… si bazandu-ma pe anchetele unor jurnalisti de investigatie, dpdv statistic chiar au fost ceva mai putin corupti.
      Dar astazi, PNL-ul este captiv propagandei DNA-SRI si pare uneori servil unor interese neromanesti, din moment ce il sustine pe dl Ciolos… deci n am cum sa mai votez anti PSD cu PNL.

      In fine, am divagat mult de la topic. Mai bine dl Citu sa o sfatuiasca pe dna Gorghiu ca in loc sa arunce cu mega-pomeni electorale sa aloce bani pt scoli profesionale si investitii in tehnologie… ca sa avem o productivitate mai buna… a capitalului romanesc.

      Toate cele bune,

      1. Dragos ,
        Nu am divagat deloc 🙂 Uite de ex la medici , unii sunt excelenti , altii vai de ei si pacienti.S-a dorit la un moment dat sa se faca criterii cu rata de vindecare a pacientilor pe fiecare medic si sa se afiseze un fel de rating in functie de care trebuie sa fie platiti.Un medic care vindeca pacientul rapid ,ieftin,fara recidive nu e normal sa fie platit la fel cu un ageamiu periculos.Dar in socialism egalitatea bate competenta si de aia e bine 🙂

  36. Dragos ,
    Uite de ex nici macar PSD care se da partid social nu se uita ca indicatorul ala social de referinta dupa care se calculeaza somajul si altele a ramas la valori de rahat.Pt ca tot ai zis ca esti corporatist o sa-ti spun ca am un vecin tanar care lucra intr-o corporatie care a facut restructurari in 2010 din cauza crizei.Omul avea un salariu bunicel si dupa vreo zece ani de cotizare nu i-au aprobat somajul pe motiv ca avea un depozit bancar cu dobanda.Ti se pare normal ?De aia zic ca in tara asta se ia de la productivi si se da la restul , iar cand aia productivi au de recuperat un drept legal pt care au cotizat zece ani li se refuza pe motiv ca au depozit bancar.Asa ca tu daca esti productiv vei fi jumulit pt a plati nemunca altora , bugetari contopisti sau asistati social pe nedrept cu turnulete sau fara , iar cand vei cere un drept pt care ai cotizat ti se va spune pas.P.S. Vecinul meu de nervi a emigrat in Germania si e bine merci ca nemtii stiu sa respecte munca productiva

    1. Corporatistul ăla sigur i-a făcut propagandă lui băs în 2009, când România sărbătorea cu oi pe dealuri în plină criză economică globală.
      E greu de crezut povestea cu dosar de șomaj respins pe motiv de depozit bancar, dar în contextul guvernării PDL, când furtul era activitate de guvernare, iar mafia… regină, povestea pare plauzibilă. În 2010 era important să fie ameliorați indicatorii economici.

  37. Aristotel ,
    Habar nu am cu cine a votat .Oricine poate fi pacalit macar odata 🙂 Si eu m-am mirat dar am verificat si asa e legea daca ai venituri don dobanzi ciuciu somaj adica furt pe fata .Nu stiu daca legea a facut-o Bas , cred ca toti parlamentarii care au votat-o sunt vinovati.Legea e data inainte de criza.Aseara la stiri am vazut ca nici asigurarea de sanatate nu conteaza pt ca un spital judetean a inceput sa trimita facturi asiguratilor cu plati de mii de lei pe motiv ca in lege scrie ca daca te accidentezi din culpa ta platesti chiar daca esti asigurat !!! Cazuse unul de pe bicicleta vara de la caldura om in varsta !Si spitalul cu legea in mana a zis ca e culpa lui ,fara judecata , doar ca asa a zis un contopist de jurist platit din banii nostri !Si chiar asa scrie in lege.Hal de tara si noi mai vorbim de crestere economica.Pai fara legi sau cu legi contra poporului poti creste economic oricat ca tot dezastru va fi.

  38. Aristotel ,
    Daca am avea parlamentari responsabili in secunda doi de la sesizare acestor anomalii prezente in legile de somaj si sanatate ar disparea .Nu-l suport pe Bas dar legile se modifica in Parlament.Si daca USL si restul au facut nani pe banii nostri in loc de a da legi pt popor si a mari pedepsele infractorilor normal ca mafia de care zici si-a facut treaba .Cand furi milioane de euro si iei 2 ani de parnaie pt unii e chiar rentabil 🙂

    1. „Martorul Gheorghe Ştefan, poreclit Pinalti, a învederat faptul că a asistat la o discuţie în care martorul Berdilă Horaţiu i-a spus inculpatului Blejnar Sorin că intenţionează să câştige contracte de IT la licitaţiile organizate de ANAF şi că, dacă îl va ajuta în acest sens, este dispus să îi remită un procent cuprins între 10 şi 20 la sută din valoarea contractelor negociate”, se arată în motivarea Tribunalul Prahova.

  39. Aristotel,
    Astea sunt mizilicuri .Ai vazut cazul Microsoft si pedepsele de 3 lei plus ca firma nu a fost inculpata .Asta e Romania .

  40. O idee ie simpla si nebagata in seama. Si forta de munca(detinatorul ei fiind individul) este o resursa naturala care este supusa cererii si ofertei. Romania are o populatie de aproximativ 20 milioane(prezenti in tara efectiv, din care populatie activa vreo 10 miliane) din care salariati vreo 5 milioane , date pt anul 2015.Pai cam ce salarii am vrea sa avem?

Leave a comment