O provocare pentru noi toti

Vestea proasta.

La nivel global stanga sustine in numele corectarii inegalitatilor sociale un interventionism din ce in ce mai agresiv. In acelasi timp dreapta sustine protectionismul in numele protejarii capitalului autohton. Ambele politici economice, separat dar mai ales impreuna, duc doar la subdezvoltare.
In Romania stanga a imbratisat atat interventionsmul agresiv cat si protectionismul. Din pacate si o parte a dreptei sustine acest tip de politica economica.

Vestea buna.

Interventionisumul + protectionism sunt doar o etapa. Nu au cum sa ramana pe termen lung. Trecerea la etapa urmatoarea de mai multa libertate economica si comert liber se va face ori violent (de cele mai multe ori) ori gradual. Dar vom trece la urmatoarea etapa.

Ce face Romania?

Aceasta este intrebarea. Cum se comporta Romania, o tara saraca, in aceasta perioada in care tarile dezvoltate implementeaza politici interventioniste si protectioniste? Este o dezbatere dar instinctul/experienta imi spune ca nu ne permitem sa fim nici interventionisti si nici sa radicam bariere impotriva capitalului strain. Dar mai mult ca oricand trebuie sa ne vedem interesul tinand cont ca suntem o economie mica si saraca.

13 thoughts on “O provocare pentru noi toti

  1. Poate aveti timp sa descifrati ideea PSD de infiintare a doua fonduri de investitii incluzand companiile energetice la care statul e actionar majoritar.
    Este cred un subiect extrem de important, personal suspectez o imensa inginerie de sifonat bani publici.
    in calitatea dvs de senator, fiti cu ochii pe ei!

    1. Eu suspectez ca “investitorii straini” s-au chinuit cu ajutorul Securitatii sa capuseze firmele din domeniu pentru a fi privatizate urgent.
      Cum ar spune domnul cu 6 case cumparate din meditatii… G H I N I O N !!!

    2. Hidroelectrica nu mai are nicio datorie la bănci, de la circa 1 miliard de euro, cât avea în 2012, când a intrat în insolvenţă. “Acum, stau băncile la coadă să dea împrumuturi Hidroelectricii, cu dobânzi anuale de 0,5%. 1 miliard de euro dacă vrea, 1 miliard de euro primeşte într-o săptămână. Numai că nu are nevoie, iar investiţiile şi mentenanţa pe care le are de realizat se fac din fonduri proprii”

      Compania de stat Hidroelectrica a încheiat anul 2016 cu un profit net de aproximativ 1 miliard de lei

      http://www.cotidianul.ro/hidroelectrica-sparge-recordul-de-profit-si-devine-cea-mai-valoroasa-companie-a-statului-roman-294148/

      G H I N I O N !!!

  2. In Romania nu exista stanga sau dreapta in acceptiunea clasica. PSD, partid considerat de stanga diminueaza taxele si elimina impozite. Dreapta traditionala se opune.
    Cat despre interventionism vs. protectionism, aici lucrurile sunt discutabile.
    PSD vine cu propunerea de a infiinta un mega fond de investitii, chestie care pare intr-adevar a fi interventionism in sensul clasic. Dar pe de alta parte acelasi fond a functionat in perioada guvernului Tariceanu, care, de altfel l-a si epuizat.
    Despre interventionism in schimb, nu am auzit nimic in Romania. Poate puteti elabora pe subiectul acesta.

  3. Pe mine ma framanta o alta intrebare: de ce nemtii si-au adus aurul inapoi? Si cu atata graba? Urmeaza ceva? Organizeaza ceva? Stiu ei ceva ce noi nu stim?

  4. Iată cum răspunde Romînia:bătîndu-și joc de mine și punîndu/mă între personaje cu handicap și dizabilități(în special tineret). Culmea e că astea și ăștia nu se vor face bine vreodată, in timp ce in Rominia situatia e neschimbata, de aproape 20 ani. In timp ce eu privesc studiile si competentele mele extraordinare si ma gindesc ca niciun patron nu m-a mai platit(pe contractele semnate si stampilate), din anul 2007 continuu !!!!!!!!!
    Si-n plus, niciun privat nu mi-a luat vreodata in considerare diplomele+ certificarile+scrisorile de recomandare+mediile. Ba din contra, toti privatii la care am fost angajata, m-au obligat sa iau cursuri + sa dau examene facute de ele si ei(niste cretinitati, fara exceptie). In loc sa ia in considerare competentele mele detaliate oficial, de catre Comisia Europeana, pentru mine !!!!!!!!!!!
    Si toate celelalte, pe care le detin !!!!!!!!!!!!!!!
    In timp ce statul si-a batut continuu joc de mine si m-au pus intre(hărțuit), intre tineret si adulti cu handicap si dizabilitati Mi-e scirba,…’EFECTIV'(cum ar spune o curvă ca toate, in politikia si in afacerile Rominesti). Copiez din nou, din doc.care ma descrie(MUL’UMESC FRUMOS, DLE FLORIN)!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    (My date of birth, and official permanent titles: 13.06.1979);
     LISTA TUTUROR INSTITUTIILOR DE INVATAMINT, CERCETARE SI PROFESIONALE OFICIALE PE CARE LE-AM ABSOLVIT , CU MEDIILE/NOTELE DE INSCRIERE SI DE FINALIZARE, DE LA 1 LA 10.00(cea mai mare). Si adaug ca, fiind oficiale(Neprivate) nationale si d.a.europene(certificate de catre C.E.), acestea au valabilitate nelimitata: Reamintesc ca, spre deosebire de facultatea de arte si cea de design, cea de drept, precum si cea de constructii: la inscrierea in competitia oficiala in fiecare dintre instituțiile de invatamint si cercetare(profesie), mie personal mi s-a cerut sa aduc de fiecare data, urmatoarele doc.oficiale: Obligativitatea indeplinirii oficiale a cerintelor de inregistrare la concurs: redactarea cererilor de inscriere la concurs adresate conducatorului institutiei(Ro/Engl.); Originalul si copia actului de identitate; doc.oficiale(certificarile, calificarile etc.)care atesta nivelul studiilor, specializarii si indeplinirii conditiilor(original si copie); adeverinta de vechime in munca; cazierul judiciar actualizat si fara antecedente; adeverinta medicala care sa ateste detaliat starea de sanatate, precum si calitatea detinerii unei capacitati totale de exercitiu; scrisoare de recomandare; dovada ca nu am fost condamnata definitiv pt.infractiuni impotriva umanitatii, contra statului ori contra autoritatii; ori pt.infractiuni de serviciu ori in legatura cu serviciul, ori pt.fals ori fapte de coruptie ori infractiune savirsita cu intentie, care m-ar face incompatibila cu exercitarea functiei
    SISTEMUL NAȚIONAL DE NOTARE, ÎN ROMÎNIA: de la nota 1.00(cea mai mică), la 10.00(cea mai mare).
    1)Liceul ‘N.Tonitza’(cls. 7-12) mediile mele: 10.00; 8.50;10,00 (1992-1998)
    2)Bacalaureat National media 8˙.69(in primele 5 cele mai mari medii, pe liceu)(August, 1998)
    3)Academia Nationala de Arte Frumoase: Facultatea de Arte Plastice : 10.00; 10.00; 10.00; 10.00; 9.43; 9.84(1999-2003)
    4)Facultatea de Design(anul 3, examene teorie): 10.00(2000-2001)
    5)Consulatul Ambasadei Marii Britanii in Rominia,, Bucuresti(1 semestru): (2003-2004)
    6)Profesoara(pt.iceu si facultate: 9.90): Catedra pt.Pregatirea Personalului Didactic a Universitatii Tehnice de Constructii, Bucuresti(2004-2005)
    7)Academia de Studii Economice(1 semestru) media 10.00; media ??(2005-2006)
    8)Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti(diploma profesionala);(2006-2011)
    9)Autoritatea Nationala pt.Calificari: media 10.00, anual(up to 2014, last)
    10)Muzeul National de Arta al Rominiei : media 10,00; media 9,83; media 9.84; media ??(up to 2017)
    11)Ministerul Romin al Afacerilor Externe media 10,00; 10.00; ??; 10,00; 10.00; ??; 10,00; ??;??(up to 2016)
    12)Master in Relatii Economice Internationale Comunicare de Afaceri in limba Engleza 10.00; 8.42 si in ‘Diplomatie’(10.00 si 7.50)(2010-2012)

    Bibliography: Law No. 11 of January 29, 1991, on the Repression of Unfair Competition(updated); L. 76/2002 on the Official Unemployment; Acte normative care reglementează organizarea şi funcţionarea Ministerului Afacerilor Externe(Ministry of Foreign Affairs); The Romanian Constitution(); European Convention on Human Rights; CHARTER OF FUNDAMENTAL RIGHTS OF THE EUROPEAN UNION; (Court of Justice of the European Union). L. 188/1999; L 76/2002 Romania; L.11/29.01.1991, conf. Art.1(5) Constituţia Romîniei, 2003) Si, peste acestea oficiale avind valabilitate nelimitata, eu am deasemeni si citeva fiind NEACREDITATE(Private, cu validitate limitata(1-2 ani)˝si, doar in mediul profesional privat)

    My officially proved skills, & Abilities :
    • The continuous determination, or will of self-improvement, according to the official independent professional contracts, my Romanian Constitutional Rights, and the official compulsory provisions for the post-graduated people(Masters), within the National Education Law no.1/2011.
    • All skills and professional abilities which have been officially tested and detailed, within my certifications, numerous different examinations, diplomas and letters of recommendation, through the years;
    Samples from my professional portfolio:
    – Personal translation: Ukraine: ‘On the edge of empires’ by George Friedman: 10 x 4xA4 pages: 3.898 words, 272 lines; from which I found out 23 unfamiliar words for me; – I’ve been the single winner with the highest score in 2 different years, within the national official competition for the advancement in a diplomatic grade, at the Romanian Ministry of Foreign Affairs, Bucharest
    __ I’ve been the single winner with the highest score in 2 different years, in the city competition for getting a job of curator, at the National Museum of Arts. in Romania(and in various other exams for getting jobs, within the different institutions of the governmental administration). Since 2002, on…
    _ I have also been either the 1st, or the 2nd one top graded, within the majority of official competitions in the governmental administration, since 2002 on.
    _ Certification of the personal professional competences, in the international supplement 5994/21.05.2013: This supplement is for the Master diploma series A no. 0161944(Academic diploma of Master in International Economic Relations: Master in Business communications in English; qualification in Diplomacy); – Additional specialist qualification for my post-graduate studies, as EXPERT: Descriptive official supplement of the certificate no.00383906 cod COR 242213 – Diploma of attestation of my journalistic participation at yearly international events in ‚Business Law’, signed by former Minister Ph. D. professor Cătălin Predoiu, May 2011 -Premio di partecipazione comme artista at the ‘Premio d’ Arte di Vibo Marina’ competition, Italy(prima edizione, 27.08.2000
    – Winner of city or national school, or strictly professional competitions, all my life -Official public and group, technocrat independent and individual free presentations and communications, through the years -Author, journalist, writer, designer, editor, publisher, illustrator artist, marketer, seller, volunteering counselor, internal insurances agent, private manager, manager’s assistant -Independent (private)political and diplomatic communications, through the years
    I have been the 1st official, having the idea of including ‚Roşia Montana’ in the U.N.E.S.C.O. Patrimony.
    I have been with the idea of making from 30 November, each year: a national day. I’m sorry I didn’t manage to also make an yearly important cult celebration recognized by everyone, for my Roman-Catholic Saint, Viba Perpetua). All these, in the same time the Orthodox Protector Saint Andrew I chose for Romania, hasn’t ever been officially celebrated by both church and national administration, only under the communist ruling. Of those, from ‘the left’ parties(since Sept.2012)
    I have proposed the day of the Romanian Culture, on the 15th of January
    I proposed the private paid celebrations, in the individual contract of labour;
    I supported the same-gender marriages, in the E.U.(since 2011, on)
    – I’ve continuously supported in full practice, the independence of the official right-democratic justice; -Official attempts, as a private entrepreneur -2 published books(self-published, limited institutional(Academic)edition) -Speed in writing-down, editing, typing and designing a cultural or scientific(political or diplomatic article) of 8000 words, with spaces: 1-2 working days. Example: ‚Redefinirea politicilor naționale de către fenomenul global al emigrației’, 12.nov.2015, 2014, 2013;
    I have very good computer skills, and top professionalism, with these: Microsoft Office ™ tools; Internet Explorer; I have also worked a lot independently and strictly privately only, with 3D and 4D design applications as well as various other programs and applications (research, design, etc.)
    Since 2003 on, I have demonstrated yearly, whenever requested, officially: the full and very detailed compulsory requirements for anyone, enrolling in(and taking) official competitions, within the top institutions of governmental administration, in Bucharest: national card of health; clean criminal record, no (previous) record; official medical certificate, proving your health status(clinical, physiological, psychiatric); copies of your professional, or education certificates; letter of recommendation; copy of your certificate of work; letter of appliance for the job, to the director of the institution.

    Închei cu respect, în așteptarea răspunsurilor dumneavoastră oficiale/ I conclude by respectfully awaiting your official answers to me,
     Formally Certified by the E.C. Master female, national official Cultural Diplomat, and Expert in the European Funds of Cohesion: miss Amy Neagoe
    Resumee of what will always build on, my culture and professionalism(Amy N.):
    Higschool classes:Anatomie medicala; Anatomie artistica; Arta monumentala si Restaurare; Arte grafice; Gravură; Arte murale; Arte textile; Ceramica; Desen animat;Desen; Compoziție; Modelaj; Tehnici computer; Perspectivă; Design ambiental; Design industrial, Design vestimentar; Pictura de sevalet; Crochiuri; Scenografie; Sculptura. Discipline teoretice diverse: Religie; Istoria culturii și civilizațiilor; Gramatica limbii Romîne; Gramatica limbii Engleze; Limba si literatura Romina; Algebra; Geometrie; Trigonometrie; Fizica; Chimie;Geografie; Limba si literatura Engleza; Limba si literatura Franceza;Gramatică Franceză; Psihologie; Filozofie; Logica; Estetica; Pedagogie; Educatie tehnica; Istoria Artei Antice; Istoria Artei Universale; Religie; Genetica; Istoria Rominilor; Istoria universala; Geografia Rominiei; Geografia statelor lumii; Limba Latina; Colocvii; Educatie fizica si sport;Botanica ; Zoologie; Genetică; Antropologie; Literatura universala; Istorie medievala; Istorie antica etcaetera..
    Faculty of Fine Arts: Desen; Culoare; Modelaj; Compoziție; Prelucrarea imaginii pe calculator; Perspectivă; Anatomie artistică; Istoria artei universale; Limba Engleză; Educație fizică și sport;Crochiuri; Istoria religiilor; Studiul culorii pentru grafică; Arta scrisului; Tehnicile gravurii; Inițiere în tehnicile foto-video; Anatomie artistică; Istoria artei Romînești; Istoria artei universale; Estetică; Practica; Simbolistica medievală; Comunicare interumană prin sisteme de comunicare; Compoziție grafică; Ilustrație; Grafică editorială; Tehnicile tiparului; Concepte de grafică aplicată; elemente fundamentale de limbaj;Grafică pe computer și tehnici multimedia; Noțiuni generale de animație; Tehnici foto-video; Practică; Estetică;Filozofie; Rețele și comunicații; Marketing; Practică-elaborarea lucrării de licență; Facultatea de Arte Decorative si Design (FADD)(anul 3): Teoria informației; Psihologia designului și a publicității; Semiotică și limbaj vizual; Design grafic
    English Professional Language: Intensive Highschool preparation; The British Council in Romania(international tests); Master in ‘Business Communications, in English’(with Cambridge test, too).
    Faculty of Administrative ManagementManagement administrativ; Microeconomie; Engleză; Tehnologia comunicației în administrația publică; Bazele contabilității bugetare; Elemente de urbanism; Teoria științei administrative; Sociologie; Macroeconomie; Managementul documentelor; Organizarea, amenajarea și dezvoltarea spațiului Romîniei; Comunicare în administrația publică; Bazele administrației publice; Drept constituțional și instituții publice
    Faculty of Journalism Jurnalism cultural si P.R.
    Pedagogy Teaching(profesoara liceu si facultate)Profesoară/liceu/facultate(Logică; Psihologie educațională; Pedagogie 1; Pedagogie 2; Metodică; Sociologia educației; Practica pedagogică)
    Professional Diploma ZIARISTA PROFESIONISTA: Ziaristă internațională în ‘Dreptul afacerilor’(2005-2011)
    Romanian Diplomat female: Art.1(5) Romanian Constitution M.Of. 31 Oct.2003; EXPERTĂ în Fonduri Europene și de Coeziune; Bibliografia pentru concursul de admitere în Corpul diplomatic şi consular al Rominiei si o minima II. Bibliografie facultativa
    E.U.(C.E.) MASTER DIPLOMAT female Communication theories and face-to-face communication techniques; History of European Economy; Leadership and organizational communication; Politics and communication; The language of marketing and advertising; Communication landmarks between Romania and the English-speaking world-a geopolitical approach; International statistics; Ethics and business; Intercultural business communication; Strategic management; International business; Introduction to international finance; Negotiation techniques and conflict management; Interpersonal communication; Public Relations; Intra-and inter-organizational written business communication; Effective listening and interacting; International communication; International marketing; Diplomacy and diplomatic ceremonial and protocol in E.U.; Research Seminar(Seminar Științific); Development of critical and creative thinking; Internship(practică de specialitate); Protocol și ceremonial diplomatic(very little);
    INDEPENDENT OFFICIAL RESEARCH(postgraduate): Culture,Foreign Affairs,Economy,Judiciary(judicial power); Politics(Diplomacy).

    My letter of Intention
    Dear Sirs,
    I’d like to reply to the offer of employment I saw recently, in your ad.
    And opposite I have the status of both a Romanian, and an E.U. public authority. In contrast to my strong needs and will, i haven’t been given. A fully contractual paid job position, since 2008 on.
    Opposite the efforts and liabilities I took all my life, to become a fully official straight, right-democrat, Roman-Catholic Christian female, of no-ethnicity: born in June,1979.
    And secondly, because since 2002 on, I’ve started to be perfectly fit. To apply for any official job within the national governmental and top public administration, with its official claims.
    Legal and transparent claims, which have been compulsory for anyone registered or enrolled, anywhere here(since 1991 and 2002, on)
    Wherever it is neither political, nor civilian corruption or fraud to question on, or challenge. The never ended and fully legal coerciveness, for the always transparent claims, for anyone: clinical, physiological and psychiatric health; always clean criminal record; post-graduate education, with continuous validity of it(no misconduct or abuses, too).
    More over these, a few years ago, I discovered in our family papers: I am the last heiress of a famous policy-maker from the National Liberal Party(P.N.L.) who was murdered in August 14, 1912. In contrast with these, because I had neither the money nor the needed support, to start on making official contractual policy, and also having my independent full living and life, as I’ve always wanted. ).
    In exchange for the reality i have always proved my full, official responsibility for the validity of my claims, I’ll attach you a list with all my graduated institutions, having unstoppable validity, in the E.C., and E.U.
    With all their definitive particular marks, or scores I received, in each from them(from 1 the lowest, to 10.00 the best rank).
    And I also summarize my always independently achieved, computer skills: Microsoft Office ™ tools; Internet Explorer; 3D and 4D design applications as well as various other programs, and software(research, design).
    Please let me apply for your offered job, and help me start living on, my right, and full life.
    Sincerely Yours,
    Amy N., looking for a right life, and a right job, according to L.76 / 2002 Unemployment law ; The Romanian Constitution M.O.767/31 Oct.2003; National Education Law 1/2011 ; L.11/1991 against dishonest competition): Cultural Diplomat, Master(certified by the E.C.), Expert, researcher

    A LIST WITH MY GRADUATED OFFICIAL INSTITUTIONS OF EDUCATION, AND RESEARCH: The National Scoring System from 1 the lowest to 10.00 the highest mark
    1)‘N.Tonitza’ Highschool( 7-12 grades) Scores/marks: 10.00; 8.50;10,00 (1992-1998); 2)National Baccalaureate mark 8.69´(in the top 5, from the entire highschool)(August, 1998); 3)National Academy of Fine and Visual Arts, Design and Decorations: Faculty of Fine Arts : 10.00; 10.00; 10.00; 10.00; 9.43; 9.84(1999-2003); 4)Faculty of Design(3rd year, theory exams): 10.00(2000-2001); 5)The British Consulate in Romania, Bucharest(1 semester): (2003-2004); 6)Teacher(highschool and faculty: 9.90): Department for the Training of the Teaching Staff, the Technical University of Civil Engineering, Bucharest(2004-2005); 7) The National Academy for the Economic Studies(1 semester) 10.00; mark ??(2005-2006); 8)Faculty of Law, Bucharest University( professional diploma);(2006-2011); 9) The National Authority for Qualifications: mark 10.00, yearly(up to 2014, last); 10)Romanian National Museum of Arts: mark 10,00; mark 9,83; mark 9.84; mark ??(up to 2017); 9)The Romanian Ministry of the Foreign Affairs mark 10,00; 10.00; ??; 10,00; 10.00; ??; 10,00; ??;??(up to 2016); 10)Master in the International Economic Relations: Business Communications in English 10.00; 8.42 and in ‘Diplomacy’(10.00 si 7.50)(2010-2012)
    More over these, since 2012 on, I’ve been permitted to start on, my fully legally registered, and completely independent: strictly individual, official research.

  5. axa
    Va rog frumos ajutati-ma(fiindca voi vota din nou P:N.L. doar, asa cum am promis(stiti ca ma tin de cuvint, chiar daca cunosc si de ce Nu as fi vrut sa votez acest partid, vreodata).
    Axa dus-întors
    Tragedia proprietății private, între dl Dragnea și dna Bogdan
    Sever VOINESCU
    Aparut in Dilema veche, nr. 787, 21-28 martie 2019

    Imediat după 1990, văzînd comportamentul partidelor de la noi, venerabilul Alexandru Paleologu spunea că pluripartidismul în România înseamnă, de fapt, mai multe partide comuniste. O glumă gustată în epocă. Nu știu dacă admirabilul eseist intenționa să exerseze și oleacă de profetism, dar acum, după trei decenii, vorba lui nu mai pare o glumă, ci este o analiză lucidă. Gîndiți vă așa: comunismul a fost un monstru pe care unii (să zicem că noi, ca să ne simțim bine) l-au rănit de moarte la un moment dat, cînd l-au prins cu garda jos. A căzut însîngerat la pămînt și l-am făcut bucăți. După care, repejor, ni s-a spus că a murit și că nu mai are rost să stăm cu ochii pe corpul lui sfărîmat ca să vedem chiar cum își dă ultima suflare. Am început, așadar, să stăm cu ochii-n patru ca să prindem și să executăm fasciști, corupți, agenți ruși, xenofobi, plagiatori de doctorate etc. N-am băgat de seamă că monstrul comunist, lovit de moarte, nu și-a dat cu totul duhul și, ca-n filmele cu Terminatorul, s-a recompus după noile reguli ale lumii. Astfel, monstrul cu un singur chip de ieri a luat acum nenumărate chipuri în care nu mai recunoști absolut nimic din ceea ce a fost. V-ar veni să credeți că doi dintre cei mai diferiți oameni politici ai momentului, de pildă dl Liviu Dragnea și dna Oana Bogdan, pot fi chipurile aceluiași pericol? Fără chiar ca ei să știe că, de fapt, lucrează pentru același Rău. Ba mai mult, detestîndu-se sincer unul pe celălalt. E ca-n filme? Dar dacă nu-i ca-n filme?
    Criteriul fundamental pe care autorul Manifestului partidului comunist îl aplica ideologiilor era programul acestora în privința proprietății private, iar schema era simplă, căci la Marx totul e simplu.
    De-o parte, capitaliștii țin ca la ochii din cap la sanctitatea proprietății private.
    Dimpotrivă, comuniștii o vor desființată și înlocuită cu proprietatea comună – de aici și numele ideologiei. Ambele variante au fost exersate istoric. Nu-i cazul să mai povestim ce-a ieșit dintr-una și din cealaltă.
    Pe lumea asta, trei sînt inamicii pro-prietății private. Primul este cel mai feroce: dorința oamenilor de a-și apropria ceea ce nu-i al lor. Mai pe românește, hoția. Firește, în mii de nuanțe și forme. Nici Decalogul de la Dumnezeu și nici legile penale de la regi sau parlamente nu au putut rezolva definitiv acest inamic. Atîta-i de puternic! Al doilea inamic, cel mai parșiv, este statul. El operează împotriva proprietății private prin taxare și impozitare excesivă, prin denaturarea mecanismelor pieței libere, prin favorizarea proprietății publice în raport cu cea privată. Spune tuturor că ia din proprietate unuia pentru „binele public“. Toată lumea e de acord, iar ăla singurul, de la care se ia pentru a se da, chipurile, tuturor, tace chitic, că doar nu o să-și pună tot poporul în cap. Al treilea inamic, cel mai otrăvitor, sînt anumite ideologii. Precum cea comunistă. Ideologiile care explică oamenilor că ar fi mai fericiți dacă n-ar avea nici o proprietate și totul ar fi la comun, de pildă.
    Cu îngrijorare remarc că toți cei trei inamici ai proprietății private operează vîrtos în lumea românească de azi. Exemplele de apropriere nelegitimă a unor bunuri/servicii/bani sînt exasperant de multe în România. De la marile licitații prin care se „atribuie“ insule, contracte de autostrăzi sau uriașe proiecte de informatizare și care, printr-un sofisticat sistem de corupție, duc resurse în buzunarul celor care nu sînt îndreptățiți să le obțină, pînă la micile găinării ale oricui aproape, tabloul furtului în România este spectaculos. Sîntem soldații unui asediu nemilos la adresa însăși ideii de proprietate privată. Căci ceea ce obțin hoții cu „gulere albe“ nu sînt bani de la stat, cum ni se tot spune, ci bani de la privați (cetățeni sau firme) care vor fi chemați să contribuie pe măsura furtului la bugetul de stat. Al doilea inamic, cel guvernamental, este pur și simplu dezlănțuit de ani de zile și de neoprit. La nivel mare statul, la nivel mic administrațiile locale, au dezvoltat un sistem normativ care sufocă proprietatea privată și o ia din mîinile proprietarului aproape fără ca acesta să-și dea seama. De pildă, cine a trecut vreodată prin coșmarul obținerii unei autorizații de construcție pe propriul teren știe ce vorbesc. Prerogativa fundamentală de a dispune liber de propriul teren este nu doar îngrădită, este pur și simplu suprimată de regulile moderne. Ai un teren în proprietate, ei bine, nu poți să faci cu el ce vrei. Ba mai mult, poți să faci cu el doar foarte puține lucruri, și anume acelea pe care ți le spunem noi, administrația publică. La această agresiune administrativă asupra proprietății private adăugați agresiunile fiscale al Guvernului Dăncilă și veți înțelege de ce spun că actuala administrație românească este inamicul deschis al proprietății private. Ei vor pur și simplu să ia banii din buzunarele oamenilor ca să-i ducă în visteria statului, și nu de dragul statului, ci pentru că peste visterie ei sînt stăpîni. În fine, taman de la cei pe care îi așteptam să apere proprietatea privată de hoți, prin cinstea lor, și de incompetenți, prin competența lor, vine inamicul ideologic. Exact de la cei care promit să oprească furtul și să ne dea o administrație normală și prietenoasă vine proiectul de societate „o să fiți fericiți cînd o să renunțați de bunăvoie la proprietate“. Oricine a avut un bunic sau un străbunic la țară știe ce însemna, cu vreo șase decenii în urmă, „renunțarea de bunăvoie“ la proprietate. Nu ai cum să nu te înfiori cînd auzi vorbele astea.

    Pe scurt, asediată tîlhărește de pesedismul de tip Dragnea-Dăncilă azi, și cu perspectiva de desființare ideologică oferită de plusismul de tip dna O. Bogdan mîine, proprietatea privată nu se simte prea bine în România. Nici ieri nu i-a fost prea bine: vă reamintesc că în primii cinci ani de post-comunism am fost conduși de un președinte care socotea proprietatea privată „un moft“. Sigur, o să-mi spuneți că, totuși, e mare diferență între dl L. Dragnea și I. Iliescu, pe de-o parte, și dna O. Bogdan, pe de altă parte, și o să vă dau imediat dreptate. Accept observația, cu precizarea că între „moftul“ lui Iliescu și „idealul fericirii“ dnei Bogdan simt o legătură profundă, totuși.

    Neîndoielnic, dl Dragnea și dna Bogdan sînt diferiți pentru că urăsc proprietatea privată din motive diferite. Primul o vrea desființată prin metodele pe care le-a deprins în colțișorul lui de lume, a doua o vrea pe toată transformată-n falanster, ceea ce i se pare că a învățat-o Occidentul.

    Dar este foarte posibil ca monstrul comunismului, niciodată învins cu adevărat, să fi produs chipul neplăcut al dlui Dragnea și chipul agreabil al dnei Bogdan, deopotrivă. Pentru că e foarte posibil ca problema reală să nu fie nici dna O. Bogdan și, vai, nici măcar obsedantul domn Dragnea. Problema reală este că niciodată comunismul nu a fost învins definitiv. Și de aici, o vom mai trage încă multă vreme…

    P.S. Desigur, în cazul dnei O. Bogdan există și posibilitatea folosirii cuvintelor fără să le cunoască sensul, adică să vorbească despre proprietate fără să știe ce i aia. Ceea ce, admit, ar anula întreaga mea demonstrație, ceea ce e cam neplăcut, dar și întreaga mea teamă, ceea ce chiar mi-aș dori. Pentru că a explica afacerile de tip Uber și Airbnb ca fiind porniri ale oamenilor de a-și împărți proprietatea cu alții ca să fie mai fericiți poate arăta că dna Bogdan nu știe ce-i aia proprietate. Pentru că ar fi prea de tot să nu știe ce-s alea Uber și Airbnb…

    Aparut in Dilema veche, nr. 787, 21-28 martie 2019

Leave a comment