O provocare pentru noi toti

Vestea proasta.

La nivel global stanga sustine in numele corectarii inegalitatilor sociale un interventionism din ce in ce mai agresiv. In acelasi timp dreapta sustine protectionismul in numele protejarii capitalului autohton. Ambele politici economice, separat dar mai ales impreuna, duc doar la subdezvoltare.
In Romania stanga a imbratisat atat interventionsmul agresiv cat si protectionismul. Din pacate si o parte a dreptei sustine acest tip de politica economica.

Vestea buna.

Interventionisumul + protectionism sunt doar o etapa. Nu au cum sa ramana pe termen lung. Trecerea la etapa urmatoarea de mai multa libertate economica si comert liber se va face ori violent (de cele mai multe ori) ori gradual. Dar vom trece la urmatoarea etapa.

Ce face Romania?

Aceasta este intrebarea. Cum se comporta Romania, o tara saraca, in aceasta perioada in care tarile dezvoltate implementeaza politici interventioniste si protectioniste? Este o dezbatere dar instinctul/experienta imi spune ca nu ne permitem sa fim nici interventionisti si nici sa radicam bariere impotriva capitalului strain. Dar mai mult ca oricand trebuie sa ne vedem interesul tinand cont ca suntem o economie mica si saraca.

Advertisements

11 thoughts on “O provocare pentru noi toti

 1. Poate aveti timp sa descifrati ideea PSD de infiintare a doua fonduri de investitii incluzand companiile energetice la care statul e actionar majoritar.
  Este cred un subiect extrem de important, personal suspectez o imensa inginerie de sifonat bani publici.
  in calitatea dvs de senator, fiti cu ochii pe ei!

  1. Eu suspectez ca “investitorii straini” s-au chinuit cu ajutorul Securitatii sa capuseze firmele din domeniu pentru a fi privatizate urgent.
   Cum ar spune domnul cu 6 case cumparate din meditatii… G H I N I O N !!!

  2. Hidroelectrica nu mai are nicio datorie la bănci, de la circa 1 miliard de euro, cât avea în 2012, când a intrat în insolvenţă. “Acum, stau băncile la coadă să dea împrumuturi Hidroelectricii, cu dobânzi anuale de 0,5%. 1 miliard de euro dacă vrea, 1 miliard de euro primeşte într-o săptămână. Numai că nu are nevoie, iar investiţiile şi mentenanţa pe care le are de realizat se fac din fonduri proprii”

   Compania de stat Hidroelectrica a încheiat anul 2016 cu un profit net de aproximativ 1 miliard de lei

   http://www.cotidianul.ro/hidroelectrica-sparge-recordul-de-profit-si-devine-cea-mai-valoroasa-companie-a-statului-roman-294148/

   G H I N I O N !!!

 2. In Romania nu exista stanga sau dreapta in acceptiunea clasica. PSD, partid considerat de stanga diminueaza taxele si elimina impozite. Dreapta traditionala se opune.
  Cat despre interventionism vs. protectionism, aici lucrurile sunt discutabile.
  PSD vine cu propunerea de a infiinta un mega fond de investitii, chestie care pare intr-adevar a fi interventionism in sensul clasic. Dar pe de alta parte acelasi fond a functionat in perioada guvernului Tariceanu, care, de altfel l-a si epuizat.
  Despre interventionism in schimb, nu am auzit nimic in Romania. Poate puteti elabora pe subiectul acesta.

 3. Pe mine ma framanta o alta intrebare: de ce nemtii si-au adus aurul inapoi? Si cu atata graba? Urmeaza ceva? Organizeaza ceva? Stiu ei ceva ce noi nu stim?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s