Influenta pozitiva a deflatorului asupra dinamicii reale a PIB

Cresterea nominala a economiei (P*Y) s-a stabilizat in jurul unei rate anuale intre 5% si 6%. Totusi dinamica reala a PIB a accelerat incepand cu 2013. Dupa cum se vede, explicatia este data de reducerea dinamicii deflatorului – indicator al preturilor interne din economie. Coincidenta sau nu dinamica preturilor cuprinse in defaltor a inceput sa scada cu 2013. Mai mult eliminarea recesiunii tehnice din 2014 se datoreaza in totalitate revizuirii deflatorului.

Pana acum nu am vazut o explicatie pentru scaderea dinamicii preturilor masurate de deflator. Este un soc al ofertei, se produce mai mult, si de aceea scad preturile? Sau este un soc negativ al cererii, o scadere a cererii agregate interne? In ultimul raport BNR estimeaza un output gap mai mare, diferenta dintre pib real si pib potential, dar din cate inteleg eu este rezultatul unui PIB potential mai mare.

Daca dinamica preturilor masurate de deflator asa cum este prezentata de INS este cea reala, desi reviziuirea din 2014 ridica foarte multe semne de intrebare, atunci avem un exemplu foarte bun ca scaderea dinamicii preturilor nu este daunatore pentru economie.

Din pacate INS nu masoara delfatorul asa cum o face cu preturile de consum. Astfel, trebuie sa-i credem pe cuvant cand ne spun ca este o coincidenta scaderea deflatorului din 2013, in momentul cand s-a schimabt seful INS, si revizuirea din 2014 este una corecta.

ngdprgdpdefdec14

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s