Nimic nu este gratuit, totul are un cost (real sau de oportunitate)

Nu o sa va placa asta dar o meritati. Cereti principii si verticalitate doar de la politicienii care nu va plac. Pentru favoriti gasiti numai scuze.

Reactia dvs, a multora, mult prea multi, la rectificarea bugetara din aceste zile este un exemplu perfect. Cheltuielile publice cu salariile ajung la 7.8% ca % din PIB. Dar pentru ca sunt facute de unii pe care ii simpatizati le gasiti doar scuze. Sunt sigur ca unii dintre dvs ziceati acelasi lucru cand cresteau cheltuielile cu salariile ca % din PIB in 2006-2008.

Dar nu exista nicio diferenta aici. Incercati sa spuneti ca exista o diferenta, cheltuielile facute de ai nostri sunt mai bune. Bull shit. Vorbim de cost asupra societatii ca % din PIB. Si guvernarea Tariceanu avea “argumente” pentru cresterea numarului angajatilor la stat, experti pentru atragerea de fonduri UE, asa cum aceasta guvernare “repara nedreptati din trecut”.

Cand se sparge petrecerea si va vine nota de plata si un alt guvern trebuie sa taie din salarii sa nu mai dati vina pe politicieni.  Este tarziu atunci sa veniti si sa spuneti, bai guvernul ala din 2015-2016 daca facea asa cum a promis reforma in administratie si mai scadea naiba numarul angajatilor la stat ca nu suntem Suedia si nu crestea costurile cu salariile ca % din PIB astazi nu eram nevoiti sa taiem salarii in perioada de criza si sa ne imprumutam ca idiotii.

Nu mai dati vina pe politicieni. Ei fac singurul lucru pe care stiu sa-l faca- sa supravietuiasca. Si da, includ guvernul actual  la politicieni. Politicienii pot sa faca tampenii pentru ca mereu gasesc masa credula care sa-i asculte si sa le accepte “argumentele”. Nimic nu este gratuit pe lumea asta si nota de plata pentru cresterea cheltuiellilor cu salariile ca % din PIB o sa fie la fel de mare ( o doza de optimism nu strica)  ca cea platita in perioada 2008-2013 .

 

 

9 thoughts on “Nimic nu este gratuit, totul are un cost (real sau de oportunitate)

  1. Oamenii nu invata nimic din greseli, ceva incepe sa crape acolo unde s-a mai intamplat: bancile de credit ipotecar Fannie si Freddie nationalizate cu banii contribuabililor americani, au nevoie de vreo $126 B…Pentru cei ce nu stiu, de aici a inceput Marea Criza in 2008.
    In acest timp sute de impostori “analisti” – inclusiv CEO JP Morgan – vin cu forecasturi halucinante de crestere economica, 4% anual in US. De fapt America se taraie cu un straveziu 1.2%…
    Cat priveste Romania la incapacitatea de a genera proiecte vine la scadenta lovitura cea mai grava: DEPOPULAREA.

  2. Creșterea salariilor din perioada 2006-2008 a fost însoțită de estimările BNR-ului de creștere economică încă 10 ani. Mai spre toamna lui 2008, o anumită categorie de politicieni (PDL+PSD) a adoptat legea creșterii salariilor profesorilor cu 50%, lege promulgată electoral de către Traian Băsescu, lege care și-a găsit opozanți doar în politicienii aflați la guvernare… Tăriceanu&co.
    Tăierile de salarii din 2010 ar fi putut fi evitate dacă în anul 2009, încheiat pe -7%, guvernul Boc n-ar fi petrecut cu oi pe dealuri din primăvară până la alegerile prezidențiale din decembrie, sărbători organizate de sponsori beneficiari ai investițiilor făcute de la bugetul de stat.
    Guvernul de dreapta alcătuit din investitori ai banilor colectați de la contribuabili ar fi putut eschiva tăierile și printr-o mai bună nedevalizare a bugetului prin scheme de tip ANRP.
    Acum politicienii nu au nicio vină, avem guvern de tehnocrați care acționează la ordin. Datoria guvernamentală raportată la PIB e abia pe la 40%. O eventuală dublare pe fondul creșterii dobânzilor n-ar fi considerată oficial ajutor de stat pentru bănci. 😀

  3. Cat timp nenea de la Pimco , mama si tata obligatiunilor , s-a speriat si trece pe aur si terenuri e cam naspa 🙂

  4. Nici o grija. Nu da nimeni vina pe politicieni. Stim de-acum cine va fi vinovat pentru ratarea (eterna) a inflatiei sau pentru noi imprumuturi sau pentru depasirea limitei de deficit sau pentru…in general orice pentru ca guvernele fac ce fac. Nu dau nume c-o sa zici ca lucrez la BNR 😀 Tariceanu va ramane in istorie ca cel mai bun prim-ministru, Ponta care n-a facut nimic la fel (vezi A3 si acolitii) deci despre ce vorbim?!

    1. Guvernul României limitează deprecierea leului, în timp ce guvernele Ungariei și Poloniei lasă forintul și, respectiv, zlotul să varieze în intervale largi.
      Creșterea salariilor combinată cu leul tare, controlat de guvernul României, ne avantajează la deficitul de cont curent. Practic, românii pot cumpăra orice din import pentru că… au cu ce, mă.

      1. Am făcut comentariul doar în baza evoluției zlotului/forintului versus leu.
        Ungaria se află în al șaptelea an de surplus de cont curent (în mare pe spatele României), iar Polonia de un an, trendul ultimilor șapte ani fiind similar cu cel al Ungariei.
        România nu a mai atins 0 din 1996. No economy… poate??? BNR n-are nicio vină…

Leave a comment