Prociclicitatea politicii monetare confirmata de contul de profit/pierderi

Trebuie sa recunosc ca nu mi-am imaginat niciodata ca se va discuta public despre profitul/pierderile financiare ale BNR. Nu credeam va interesa pe cineva. Ma chinui de cel putin 8 ani de zile sa aduc in prim plan analiza politicii monetare dar mereu “castigau” analizele politicii fiscale. Inteleg, legatura cu politicul este directa acolo. In cazul politicii monetare nu este asa clara. Si desi am explicat de foarte multe ori, nu am reusit sa patrund prin fumul creat de propaganda (noi suntem independenti politic la BNR).

Nu, nu ma plang. Este ciudat modul in care politica monetara a ajuns in atentia publicului dar accept situatia. Pana la urma a fost o combinatie de mesaje ciudate de la BNR despre clauze abuzive, legea falimentului personal si relaxarea fiscala combinate cu cateva opinii ale economistului Lucian Isar.

Sa revenim la contul de profit si pierderi, subiectul opiniei de astazi. Da, putem sa-l analizam prin filtrul mai populist. O fac altii mai bine asa ca eu o sa arat o alta dimensiune. Mult mai importantat din punctul meu de vedere ( si ar trebui sa fie si pentru dumneavoastra), contul de profit si pierderi surprinde foarte bine prociclicitatea politicii monetare. In anii in care banca centrala inregistreaza pierderi financiare banca centrala este net debitor. Asta inseamna ca banca centrala arunca mai multi bani in economie decat poate economia sa absoarba pe termen scurt. Este foarte usor de observat o astfel de situatie, dobanzile pe piata interbancara sunt mult sub dobanda de politica monetara. Si bineinteles exista si situatia opusa cand banca centrala este creditor net. In aceasta situatie banca centrala a retras bani din economie si pentru a functiona economia, prin sistemul bancar, imprumuta bani de la banca centrala. Si aceasta situatie este usor de observat pentru ca dobanzile pe termen scurt din piata interbancara sunt mai mari decat dobanda de politica monetara.

Pentru analiza politicii monetare si mai ales impactul asupra ciclului economic este important sa gasim cat mai multe dovezi care sa confirme/infirme prociclicitatea politicii monetare. Ipoteza prezentata de mine in toti acesti ani este simpla- banca centrala a avut o politica monetara prociclica, a contribuit la exagerarea “boom-ului” si a exagerat “bust-ul”. Ipoteza sustinuta atat de evolutia lichiditatii, a dobanzilor din piata interbancara si de pozitionarea bancii centrale relativ la economice (debitor sau creditor net).

Urmatoarea opinie va arata prin ce canale a influentat politica monetara ciclul economic.

2 thoughts on “Prociclicitatea politicii monetare confirmata de contul de profit/pierderi

Leave a comment