Romania Liberala

Romania mea este o economie liberala

O economie liberala care asigura sanse egale si dezvoltare economica sanatoasa prin promovarea liberei initiative si limitarea interventiei statului. Intr-o economie liberala, statul este arbitru si nu alege „invingatorii” in economie. Principiile liberale au asigurat prosperitate tutoror celor care au avut curajul sa si le asume. Nu am nicio indoiala ca aceste principii sunt solutia pentru Romania.

 

O economie competitiva

Motorul unei economii competitive il reprezinta investitiile in sectorul privat. Veniturile bugetare nu pot creste prin cresterea artificiala a salariilor in sectorul public. Companiile private care contribuie la cresterea economica trebuie sa se dezvolte printr-un tratament egal si transparent, si nu artificial prin decizii administrative (cum este, de exemplu, programul start- up nation).

 

Sistem fiscal prietenos

Legislatia fiscala trebuie simplificata drastic iar nivelul taxelor si al costurilor cu forta de munca redus. Cota unica va fi generalizata pentru toata economia. O administratie fiscala moderna, axata pe zonele majore de risc care generează cea mai mare parte a gap-ului fiscal. Ancorarea conformarii voluntare printr-o abordare preventiva, prin servicii de asistență oferita contribuabililor. Reducerea timpului necesar pentru rambursarea TVA catre sectorul privat in maxim doua zile.

 

Privatizarea si reorganizarea companiilor de stat

Cresterea rolului sectorului privat in economie prin privatizarea sau administrarea privata a companiilor de stat. Listarea anuala a tuturor companiilor la care statul este actionar. Restructurarea companiilor care inregistreaza pierderi si eliminarea subventiilor implicite.

 

Politica fiscal-bugetara responsabila
− Politica fiscal-bugetara definita pe baza principiilor de responsabilitate, transparenta, eficienta si echitate intre generatii.
− Aplicarea efectiva a principiilor bugetului multinanual si monitorizarea creditelor de angajament.
− Stabilirea un raport tinta de salariati in sectorul public de maxim 20% din numarul total de salariati din economie.
− Intreruperea programelor ineficiente de investitii publice si alocarilor discretionare. Prioritizarea investitiilor publice pe baza principiului „best value for money”
− Eliminarea garantiilor si ajutoarelor de stat si a fondurilor de garantare si contragarantare
− Reforma sistemului de pensii si de sanatate prin cresterea ponderii sectorului privat. Un sistem de pensii sustenabil pe termen lung prin cresterea ponderii salariatilor in populatia activa.
− Publicarea de catre ANAF a planului de control si a planului de colectare a veniturilor bugetare.
− Eliminarea numirilor politice si profesionalizarea Curtii de Conturi.

 

Reglementarea non-invaziva a pietelor
− Maxim 5 autorizari pentru activitate economica in Romania
− Eliminarea programelor intervetioniste de stat: Prima casa, Prim masina, Prima chirie etc.
− Simplificarea procedurilor de autorizare pentru institutiile financiar-bancare
− Supraveghere independenta a sectorului bancar si financiar
− Eliminarea nominalizarilor politice in institutiile de reglementare a pietelor financiare bancare si introducerea criteriilor de performanta si experienta, eliminand orice fel de derogari sau asimilari.
− Privatizarea institutiilor financiar bancare din proprietatea statului

Advertisements

16 thoughts on “Romania Liberala

  1. Desi principial suna bine (desi e cam vag in anumite privinte) cred ca in practica unele tinte nu pot fi atinse.
    Rambursarea in 2 zile spre exemplu nu e posibila, decat daca cele doua zile se numara de la data aprobarii cererii de rambursare. Problema va fi intotdeauna la aprobarea cererilor, nu la momentul la care se fac platile. In unele tari (in Vest) exista posibilitatea rambursarii automate a soldului de TVA negativ, dar ANAF nu are nici mijloacele tehnologice nici pe cele umane si cu atat mai putin banii necesari pentru a face asta (care trebuie aprobati de MF, nu de ANAF).

    Alta chestie, un raport de 20% pentru salariati in sistemul bugetar e o tinta care poate face mai mult rau decat bine. Medicii sunt bugetari, profesorii, pompierii. Apoi ce ne facem daca vine o criza economica si scade rata de ocupare? Dam afara medicii? Daca nu ii dam afara pe ei, atunci pe cine concediem ca sa ne incadram in anvelopa de 20%? Asta nu e o masura pro-ciclica?

  2. Acum are şi PNL program ideologic. Adaug si eu – dreptul la purtarea unei arme pentru fiecare cetaţean şi drept de folosire pentru apararea proprietatii si a persoanei, etalon aur pentru moneda aflata in circulaţie, învăţământ privat pentru toate gradele.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s