Briefly on the EURRON

Few weeks ago I was looking at the EURRON to touch 4.2 by the end of March. Of course this is still possible but there is something else I want to mention.
My longer term view for the RON is still for a weak currency as presented here and here but short term I looked at two things.
-regional currencies appreciated against the majors in line with global equity markets going higher.
-I expected some interest for the Romanian debt from foreigners which should have helped the RON stronger.

Where did I go wrong so far? In my assumption that foreigners would buy most of the government debt. In fact it looks like this has been bought mostly by the local banks. In other words, although I am perceived as a pessimist regarding the Romanian economy the reality is much grimmer than I perceived it. And the foreign fixed income market players seem to point to the correct call as the government is getting ready to announce entering recession one more time.

Where to from here? NBR has resources to keep the RON stable. But unless it sterilizes its interventions the price of money in the interbank market will go up increasing the cost of funding for the Ministry of Finance. The best strategy for NBR is to control a depreciation for the RON towards 4.4 in the first instance and 4.5 afterwards. Otherwise the money market will be faced with a liquidity trap and not the one that some macroeconomists fantasize about but a real a one where liquidity is scarce and expensive.

 

 

9 thoughts on “Briefly on the EURRON

  1. 1. vad ca ce te asteptai din partea investitorilor straini, nu s-a intamplat. In conditiile astea cum poti sa spui ca BNR greseste prin orice face avand in vedere ca ea lucreaza cu mult mai multe variabile si incertitudini la care se adauga si influenta politicului? Nu mai spun ca din cate vad, nici FED nu face ce trebuie, nici SNB si probabil nici o banca centrala. Din 2 premise gresite poti sa pui pe butuci o tara intreaga.
    2. 4.2 la sfarsitul lui martie “still possible” ? E o gluma nu?

    1. @Grasutu enigmatic
      Eu spun ca BNR greseste cand ma uit la ce spune ca face si la ce a facut.spun ca greseste cand alearga dupa prea multe tinte cu un instrument care nu are efect.
      Este adevarat ca din doua premise gresite poti sa pui pe butuci o tara intreaga, asta a facut BNR cand a scos lichiditatea din piata in Octombrie,Noiembrie Decembrie 2008 si a facut primele injectii de lichiditate al 30 de zile in Aprilie 2009. Asa cum a facut Fed in anii 30 sau cum face SNB astazi. Dar unele invata din greseli iar altele nu.

      BNR si restul bancilor centrale lucreaza cu mult mai multa informatie decat mine, cu mult mai mulit oameni si platiti, si au obiective pe termen mediu.
      Daca citeai ce am spus despre acest 4.2 era o tinta pe termen scurt, o luna, si era doar un prag in drum spre 4.4 unde mergem acum. Deci fundamental nu am gresit doar drumul a fost altul catre 4.4. Si eu sunt singur, neplatit, si nu am informatia pe care o are BNR , care oricum intervine si duce cursul unde vrea.

      Si nu glumesc, 4.2 ramane tinta pe termen scurt, daca te uiti la zlot sau forint o sa vezi ca nu este ceva iesit din comun. Diferenta este data de faptul ca acolo pietele sunt libere iar aici mai putin libere.

      Iar eu recunosc cand gresesc ceea ce nu am vazut sa fi facut banca centrala cand a gresit.

  2. Exact asta voiam sa arat: datele cu care lucrezi si tu si orice analist sunt insuficiente comparativ cu o banca centrala. De-aia cred ca nu poti spune ca cineva a gresit (si asta post-factum de multe ori) cata vreme nu se analizeaza si nu se dispune de aceleasi date. Si asta pe langa faptul ca masurile luate nu-ti aduc de cele mai multe ori rezultatele asteptate si in intervalul de timp asteptat. Asta nu cred ca e o greseala. Vorbim de economie, de comportament uman, nu de stiinta exacta. Pentru “greselile” BNR sunt sigur ca au fost argumente la momentul respectiv, ei lucreaza cu scenarii pentru atingerea unor scopuri, scenarii care pot sa iasa sau nu. E un risc si stii asta. Si intern si extern. De-aia nu cred ca sunt greseli.
    Pe de alta parte nimeni nu invata din nimic, de-aia crizele se repeta, si se vor repeta. De ce? Human nature: goana dupa bani, premise diferite, context diferit, generatii diferite, educatie diferita, dezechilibre si diferente intre natiuni. Singurul element comun care le genereaza pe toate sunt BANII 😀 Lumea e imperfecta, sistemul e imperfect.

    1. Nu credeam k o sa fie asa de usor sa te desconspiri. Cel mai clasic BS pe care puteam sa-l primesc. In decdmbrie 2008 sa spui ca in 2009 te astepti la presiuni inflationiste nu este o greseala. In octombrie 2008 atrageam atentia ca interventii directe fara sterilizare duc la dobanzi mari si recesiune. Iar exemplele sunt multe, chiar referitor la ce se intampla acum

      Ce nu ne spui tu este ca da pe termen scurt toti gresim dar pe termen mediu si lung ar trebui sa consideri cea mai recenta informatie. Asta iar nu este o greseala.

      Faptul ca declari o tinta si de fapt tintesti alta iar nu este o greseala

      Interventia directa prin lege pentru a controla dobanzile iar nu este o greseala. .

      Pe termen scurt toti gresim. Dar daca nici dupa ce ai vazut ca ai gresit nu incoroporezi informatia atunci nu mai este greseala. Te las pe tine aa ghicesti ce este. :).

      P.S. Eu nu vreau sa arat ca bnr voit a fortat economia in recesiune. Vreau sa arat ca nu poti sa ai prea multe obiective cu un singur instrument. In plus vreau sa arat ca banii conteaza pe termen scurt. Nu ma intereseaza lupte de culise. Oricum daca nu o fac eu o va face altcineva.

      Sent from my iPhone

    2. @grasutu enigmatic
      astazi : „Banca Națională vede cursul de astăzi (n.r. vineri) aliniat la cursurile internaționale, adică acele din jur. Sigur că aici sunt fluctuații. În ianuarie februarie, leul nostru a stat pe loc, alte monede, cele din jur, poloneză, ungurească, cehă, s-au depreciat. Acum se depreciază împreună, ieri s-a depreciat împreună, ele nu s-au depreciat, astăzi au luat-o împreună. Cauza nu o constituie fundamentele economice, ci tranzacțiile”, a mai declarat Vasilescu

      Asta este greseala sau dezinformare??

  3. 1. nu stiu din ce m-am deconspirat…sper ca nu crezi ca as lucra in BNR sau…mai rau…ca as fi Stet sau Vasilescu 😀
    2. vad ca e o problema cu perioada atacului la leu cand s-au pierdut bani, desi eu ma refeream la un principiu general si pentru BNR si pentru alte banci centrale in general, nu ma refeream la o perioada anume. Si voiam sa arat ca e greu sa faci exact ce trebuie, sa iei masura exact care trebuie in doza care trebuie astfel incat sa fie toata lumea multumita si sa mearga treaba brici intr-o tara plina de dezechilibre si probleme structurale. Tot ce poti sa faci e sa iei masura pe care o crezi optima si apoi sa o ajustezi din mers. Sigur ca daca dai filmul inapoi puteai sa faci mai bine.
    3. cred ca e o exagerare, ca sa nu spun rautate, sa spui ca BNR a bagat tara in recesiune voit nevoit, oricum. Poti sa spui ca BNR nu a prevazut recesiunea cand trebuia (sau hai sa zic mai devreme decat si-a dat seama) si n-a tras semnalul de alarma la timp, asta da. Dar ca sa spui ca puteam sa evitam recesiunea cand in jurul nostru se prabuseau toate…chiar nu cred ca suntem polonezi.
    4. Saracul Vasilescu de cate ori creste euro cu cativa bani, incepe turul televiziunilor sa explice. Sa explice cui? Ai vazut ce intrebari i se pun de catre fatucile astea tinere? Cat crezi ca inteleg ele din ce spune? Cat crezi ca intelege un om fara cunostinte de specialitate? El spune ce spune doar ca sa induca un calm si sa-i linisteasca pe disperatii care pun titluri panicarde prin ziare, atat. Cand Bernanke da rapoarte sau vorbeste, de ce toate cuvintele ii sunt analizate semantic si superanalizate si combinate si zapacite sa vada ce-a vrut sa spuna? Si de ce pietele o iau razna de la un cuvant interpretat cine stie cum? De-aia trebuie lasata o anumita ambiguitate ca altfel creezi iures in piete. Plus ca nimeni nu stie ce o sa fie, doar iei niste masuri si vorba aia “hope for the best, prepare for the worst”. Si de-aia iese Vasilescu, ca e bun in ce face 😀 ca Stet mai rau face desi e purtatorul de cuvant. Parerea mea.
    5. iar referitor la Vasilescu si valutele estice, nu cred ca e greseala (chiar nu cred ca Vasilescu nu stie sa inteleaga 3 grafice cum ai pus si tu) iar dezinformare e cam mult. E o explicatie de moment fortata, e adevarat. Asta vazut din tribune, ca nu stii ce a fost in piata. Eu cel putin. Oricum raspunsurile ii sunt rastalmacite si fiecare intelege ce vrea. Plus ca BNR a tot zis, e scris si in lege, ce vrea si ce urmareste BNR in tara asta. Inflatia. Deci cursul e doar colateral, BNR doar are grija sa nu vina un Soros sa-ti faca graficul cum vrea el. Si mi se pare normal. Si sa nu ne cada bancile. Cand cursul creste, de ce creste, scade, de ce scade, sta pe loc, de ce sta. Cum o dai e o problema. Bugetul s-a facut pe la 4.3 parca. Acum daca se duce in 4.5 2 saptamani sau o perioada si apoi scade la 4.2…care e problema? Si din nou, astea sunt scenarii. Nu stii ce se intampla afara sau ce ne asteapta in aprilie…iunie…septembrie.

    1. 1.cu siguranta nu Stet sau Vasilescu
      2. Cred ca numai in BNR se mai crede ca s-au pierdut bani in 2008 de catre vreo banca din Romania. Dar despre asta in curand.
      Adevarat, o banca centrala nu trebuie sa multumesca pe toata lumea si trebuie sa ia decizii in functie de informatia disponibila in acel moment. Dar trebuie sa faci asta transparent. Nu poti sa spui ca tintesti inflatia si pe urma se raspunzi doar la deviatii ale cursului de la o anumita valoare pe care tu o crezi optima. In plus este bizar cum bancile centrale cu o politica monetara transaprenta si care sunt independente au rezultate mai bune decat cele care incearca sa surprinda piata tot timpul sau care sunt influentate politic.
      3.nu cred ca exagerez. Dupa cum spui tu totul se prabusea in jur.Deci existau premizele unui soc negativ venit din exterior pentru cresterea economica. In aceste momente politicile economice pot sa inrautateasca situatia sau sa o atenueze. Cand raspunzi cu o politica monetara restrictiva (iar mai apoi si cu una fiscala in acelasi sens), dobanzile au crescut in 30 de zile de la 10 la 50%, nu poti sa spui ca ai raspuns corect. nu mai suntem in 1930 iar pretentiile de la o banca centrala a unei tari membre UE sunt mult mai mari decat sa spunem ca toti gresim. De fapt analiza mea empirica o sa arate o varinata care bineinteles poate oricandsa fie combatuta tot printr-o analiza de BNR. Altfel putem sa discutam la nesfarsit fara date in fata.
      4.Orice comunicare de la o banca centrala este foarte bine analizata de piata si populatie.nu poti sa aduci argumente de gen saracul, nu are cui sa explice etc. Exista foarte simplu raspunsul clasic dat de bancile centrale care NU TINTESC CURSUL: nu comentam ce se intampla pe paita valutara.
      PEntru o banca centrala care lasa cursul liber prea vine sa explice orice miscare.
      Iar domnul Vasilescu se folosea de “deprecierea” veicnilor pentru a arata ca altii stau mai rau. Nu mi se pare chair intamplator.

      Poate ca demersul meu nu este inteles corect. Prin ce fac sper ca BNR sa devina o banca mai buna. Iar in 2012 scuze de gen toti gresim, nimeni nu stie, nu avem cui sa explicam , saracul purtator de cuvant etc. fac mai mult rau acestei insitutii decat bine.

Leave a comment