Cine credeti ca si-a redus consumul din 2008 si pana acum, statul sau noi?

Mi-a atras atentia o declaratie a ministrului delegat Liviu Voinea
‘Prognoza de crestere pentru anul acesta este de 1,6% si este una conservatoare, dupa opinia noastra. Ne asteptam la o crestere economica mai mare de 1,6%. Si Comisia Europeana, in prognoza de iarna publicata in urma cu trei saptamani, tot 1,6% spune, deci ne confirma prognoza noastra pe care este construit bugetul. Care sunt sursele acestei cresteri de 1,6%? In primul rand este vorba despre cererea interna, despre consum. As putea spune ca nu este cea mai sanatoasa dintre sursele de crestere, dar, dupa un an de crestere de numai 0,3%, practic a stimula consumul este o masura contraciclica si am stimulat consumul prin masurile adoptate, inclusiv prin majorarea salariului minim. Incepand cu semestrul al doilea al acestui an si cu anii urmatori, ar trebui sa isi faca simtit efectul asupra cresterii economice alte doua masuri foarte importante pe care Guvernul le ia. Este vorba de un proces si nu de o zi anume in care ia aceste masuri, si anume imbunatatirea absorbtiei fondurilor europene si realizarea reformelor structurale. Acestea doua sunt de fapt sursele sustenabile ale cresterii economice pana in 2016’, a explicat Voinea, conform Agerpres. (sursa http://www.wall-street.ro)

O declaratie foarte scurta dar care pentru mine ridica multe semne de intrebare.
1) Estimarea de crestere economica a fost ajustata in jos de mai multe ori pentru Romania. In programul de guvernare estimarea era de 1.8% dupa vizita FMI s-a ajuns la 1.6%. Estimarile de crestere economica pentru zona euro sunt in scadere iar cel mai recent ECB a anuntat cea mai pesimista estimare de -0.5%. Dupa aceste ajustari, ce rost are sa spunem ca ne asteptam la o crestere mai mare? nu era normal daca suntem asa de siguri sa folosim acel sceanriu?

2)Cresterea pe baza cererii internes nu este cea mai sanatoasa? Nu exista decat doua tipuri de cerere: interna si externa. Nu am auzit pana acum ca una sa fie mai buna decat alta. Mai alesc cand este nevoie de amandoua. Romania are un deficit de cerere din 2008 care se mentine in jur de 4%. Cred ca orice ajutor din partea cererii, interne sau externe este binevenit.

3)Despre mitul stimularii consumului prin cresterea salariului minim am tot vorbit pe acest blog.

4) Cele doua masuri care ar trebui sa ajute cresterea economica din partea a doua a anului, imbunatatirea absorbtiei fondurilor europene si realizarea reformelor structurale, nu sunt masuri sunt deziderate si pana in Martie 2013, cu trei luni inainte de a doua jumatate a anului, nu am vazut niciun progres in aceasta directie.

Am sa revin cu mai detalii maine dupa publicarea raprotului SAR unde contributia mea se refera exact la reforma implemnetata pana acum inclusiv in ultimele 12 luni.

Dar pana atunci sa revenim la consum. Fata de 2008, asa cum arata graficul 1, consumul public (cel care se bazeaza pe taxe si le redistribuie in economie) a crescut in termeni nominali mult mai mult decat a crescut consumul cetatenilor. Altfel spus statul nu s-a oprit din consum pe perioada de criza dar a taxat, si va taxa in continuare sectorul privat, pentru a sustine acest consum.

ConsPIBRO_Page_1

Graficul doi arata o imagine si mai dura. Din 2008 si pana astazi consumul cetatenilor acestei tari a scazut ca importanta in PIB de la 77% la 70%. In aceeasi perioada consumul administratiei publice a ramas constant ca procent din PIB, intre 9.5%-10% din PIB.

ConsPIBRO_Page_2

Avand in vedere aceste evolutii, la care dintre cele doua tipuri de consum se referea ministrul delegat? Eu cred ca la cel public.

3 thoughts on “Cine credeti ca si-a redus consumul din 2008 si pana acum, statul sau noi?

    1. @Madalina
      Multumesc :)).

      Daca Siglitz s-a schimbat parerea fata de salariul minim, este ok sa ne schimbam parerea despre fondurile UE. Desi in analiza mea pentru Raportul SAR 2012 eram de acord cu ce spunea Liviu atunci.

Leave a comment