R.I.P. independenta politica a BNR

Astazi (p)arlamentul Romaniei legifereaza subjugarea politicii monetare intereselor politice. BNR nu a fost nicioadata independenta politic dar acest lucru era mai greu de dovedit. Numirea celui mai politic consiliu de administratie cu persoane care nu au nicio legatura cu politica monetara si singurul merit este apartenta politica arata ca Romania urmeaza drumul deschis de Ungaria anul trecut: politica monetara devine un instrument al statului “pe fata”. Atunci si CE si FMI si pietele financiare au penalizat decizia guvernului ungar de a schimaba conducerea BNH cu una politica. Din pacate, desi nu ar avea niciun efect, in cazul Romaniei aceleasi institutii tac.

Mult mai rau este ca nici partidele politice din opozitie nu au incercat sa-si impuna candidati care sa merite un loc in board-ul BNR. Au intrat in jocul politic si cu siguranta intrebarile din comisiile parlamentare de astazi nu o sa fie intrebari care sa testeze aptitudinile de “monetaristi” ale celor propusi si sustinuti de clasa politica.

Din pacate acest lucru se intampla cu acordul domnului Guvernator MI care a condus aceasta institutie in ultimii 24 de ani si care va conduce acest consiliu. Chiar daca nimeni nu o sa intrebe este bine sa stim exact care este rolul politicii monetere. Politica monetera are un rol simplu in economie: sa nu destabilizeze situatia economica. Pentru a nu destabiliza economia in Romania, dar si in tarile din jur, banca centrala trebuie doar sa mentina preturile cat mai stabile.

Dupa 24 de ani preturile au crescut cel mai mult in Bulgaria urmate de Romania. Dar, preturile din Bulgaria sunt stabile din 2000. Polonia a avut preturi oarecum stabile din anii 90 dupa un soc initial al liberalizarii preturilor in 1990 iar Ungaria a reusit sa mentina cele mai stabile preturi pe toata perioada 1990-2013.

Independenta bancii centrale este de o importanta vitala pentru economie. Acest indicator ne arata ca in trecut politica monetara din Romania nu a fost independenta iar deciziile de azi din parlament ne asigura ca nu va fi independenta nici in urmatorii 5 ani.

Indice Nivel Preturi 1989=100
Sursa: FMI si calcule FCA
pricelevelreg

10 thoughts on “R.I.P. independenta politica a BNR

  1. OK, BNR este politizată de politrucii rudimentari români. No doubt about it.

    Problema apare când dai Ungaria drept exemplu negativ, acum, după ce ai lăudat-o că s-a desprins de FMI, ani de zile. Ce să fie, ce să fie? Ori/ori? Care e, de fapt, opinia reală a lui Florin Citu? Nu mă deranjează niciuna dintre versiuni, durându-mă-n bașcheți de Ungaria, atât numa’ că-s “decât” două… complet opuse.

    Și cui i-a folosit politica BNR de până să fie “complet politizată”?

    Victorie deplină asupra României… Proştii nu sunt proşti pentru că aşa au ales, ci pentru că sunt obligaţi. Si aici este rolul BNR!

    Ie unii care zice că BNR n-a fost o clipă independentă, după ’90, și nu-i vorba de politrucii români, ci de cu totul alte… structuri.

    Deci? S-a-nnegrit de tot năpasta BNR sau omitem raptul capitalului străin care a cumpărat România… gratuit?

    Este chiar atât de dramatic faptul că “tehnocrații” BNR care au permis raptul din ultimele două decenii sunt înlocuiți cu niște găinari de politruci?

    … vai de mine… sunt înspăimântată toată!!! 🙂

  2. Dar ca veni vorba de independenta unor banci centrale, iata BREAKING NEWS. Cum judecati acest material, dle Citu? S-a depasit ultima “linie rosie” a politicilor bancilor centrale? Pe cand BNR investitoare pe BVB?

    “Central banks around the world, including in Europe, are buying increasing volumes of equities as part of diversification by official asset holders that are now a global force on international capital markets. This is among the findings of Global Public Investor (GPI) 2014, the first comprehensive survey of $29.1tn worth of investments held by 400 public sector institutions in 162 countries.”

    Poftim? 13 trilioane investite de bancile centrale pe bursa? De ce? Pentru ca ZIRP (acum si NIRP) le taie din randamentele pe care le obtin atunci cand isi parcheaza rezervele la alte banci centrale.
    http://omfif.createsend1.com/t/ViewEmail/j/7997A9427B3A8111/55D8C6617C42727F0F8C96E86323F7F9

    “In Europe, the Swiss and Danish central banks are among those investing in equities. The Swiss National Bank has an equity quota of about 15 per cent. Omfif quotes Thomas Jordan, SNB’s chairman, as saying: “We are now invested in large, mid- and small-cap stocks in developed markets worldwide.” The Danish central bank’s equity portfolio was worth about $500m at the end of last year.”

    http://www.ft.com/intl/cms/s/0/d9dfad02-f462-11e3-a143-00144feabdc0.html?siteedition=intl#axzz34ktExR6g

  3. Ce se intampla? Si scandalul din Polonia cu inregistrarea unei discutii dintre impartiala Banca Centrala Poloneza si guvern?

    http://www.reuters.com/article/2014/06/15/poland-belka-statement-idUSL5N0OW0Y820140615

    In linii mari:
    – Ministrul de Interne vorbeste cu Guvernatorul polonez despre pornirea unui QE (quantitative easying) de la Banca Centrala.
    – Guvernatorul spune ca ar putea face asta dar ministrul de finante trebuie sa dispara si in locul lui sa vina un tehnocrat (asa se si intampla in nov 2013).
    – Guvernatorul explica un impediment in fata QE: “Of course, we have this f###ing Monetary Policy Council, but we are able to play with it”

    Case closed. Daca mai credea cineva in independenta…

  4. Simor a fost debarcat de la BCH pentru ca guvernul Orban dorea supraimpozitarea profiturilor bancilor, eliminarea unor comisioane operatiuni pers. fizice, conversia creditelor in franci la cursul initial, etc.
    Dupa cateva proteste de parada ale CE, totul a ramas cum a stabilit Orban…
    In acest context, BNR este chiar independenta…problema celor de acolo este ca realitatea lor este diferita de realitatea de pe teren.

  5. Guvernul si-a ales “papusile” in CA BNR, acum urmeaza sa le-a ordin sa porneasca vopsitoria de plastice, pe care le semneaza dl Guvernator, ca urmeaza alegerile. Lumea va crede ca economia incepe sa se miste, dupa alegeri CA BNR decide retragerea plasticului ca e prea mult, adica nu sunt tranzactii in economie pentru tot plasticul, ce urmeaza nu o sa fie surpriza, o sa fie ceva nu prea placut pe care l-am mai trait …..

  6. CE si FMI nu ii schimba pentru ca deja le-a aplicat programul de “dresaj”, a confirmat si dl AV ca au luat toate “teste”, putem sa dormim linistiti, BNR are in CA cei mai pregatiti si cunoscuti specialisti (Universitatile din UK si SUA nu au aflat de cartile lor sa le foloseasca pe post de manuale ca nu sunt traduse in engleza) pana mai ieri traduceau articole din engleza, acum urmeaza sa traduca in engleza presa internationala “pasareasca de dambovita”, daca vor “ciripi” cum au fost invatati … Mai exista o sansa, daca lumea se va trezi si va intelege ce li se serveste si “piesa expirata” se va termina …

Leave a comment