Fondul de dezvoltare (adica cheltuieli publice), cateva observatii

Guvernul intenționează să înființeze un fond de dezvoltare (cheltuieli pblice) după model nordic. Acesta va fi un fond care va fi alimentat cu sume obținute din privatizări și listări la bursă.

via Fondul de dezvoltare, folosit pentru problemele României.

Din start vreau sa spun ca nu sunt de acord cu acest fond.

1) Doamna Paul sustine ca Romania are nevoie de interventia statului pentru a construi economia de piata. Nu este adevarat. Romania are nevoie ca statul sa construiasca institutii care sa permita mediului privat sa functioneze si sa se asigure ca regulile jocului sunt urmate de toti – fara conflict de interese, fara front-running, fara insider trading etc.

2) Banii din privatizari nu trebuie lasati la dispozitia statului Roman, nu vorbim de cel norvegian aici, pentru “investitii”. Statul nu investeste ci cheltuieste. Acesti bani trebuie folositi pentru plata datoriei publice, pentru plata arieratelor si pentru plata datoriilor statului catre fostii proprietari sau cei care au castigat drepturi in instanta. Numai in acest fel statul poate sa contribuie la potentialul de crestere al economiei pentru ca toate aceste datorii afecateaza negativa acest potential.

3) Nu exista nicio garantie ca acest fond nu va fi folosit pentru interese politice asa cum a fost folosit fondul de rezerva al guvernului care trebuia folosit numai in cazuri extreme (e.g. cutremur, inundatii etc)

In mare parte sunt de acord cu ce spune Bogdan dar cred ca ideea trebuia desfintata mult mai direct.

 

13 thoughts on “Fondul de dezvoltare (adica cheltuieli publice), cateva observatii

 1. Statul roman sa aiba un font de bani e o idee buna in principiu. Adica sa aiba sa zic echivalentul a 5 miliarde bani euro pusi deoparte pentru urgente. Fondul sa fie denominat in mai multe valute straine pt. a reduce riscul valutar.

  Astfel daca se tampla un colaps sau o unda de soc, sa aiba niste bani la care sa se atinga.

  Insa ce vreau ei e sa creeze un fond pe care sa urmeze sa il cheltuiasca in dezvoltare. Pe romaneste: ei doresc sa adune un munte de bani pe care sa il risipeasca.

  Norvegia a castigat multi bani din petrol. Si au aproximativ 400 miliarde euro investiti peste tot in lume. Ideea Norvegiei e mult mai buna decat sa vrea guvernul sa faca.

  Adica daca tot vrei sa investesti bani, atunci sa ii investesti peste tot in lume, ca sa ai sansele cele mai mari ca banii sa isi pastreze valoarea sau chiar sa creasca. Asta din cauza diversificarii in functie de tara, continent, tip de economie etc.

  Si da, daca tot pui bani deoparte si vrei sa ii cheltuiesti, e mai bine sa iti platesti ratele si datoriile inainte de a ii cheltui pt. a creste PIB-ul anual. Un stat nu poate fi numit bogat pana nu scapa de datorii si se elibereaza de creditori. Si in plus firmele private care isi primesc arieratele statului vor folosi banii respectivi in economie.

  1. @Adrian
   Exista deja rezerve valutare la BNR plus un fond de rezerva al Guvernului. Ambele au rolul de a atenua socuri negative pentru balanta de plati sau cererea interna.

   1. @Florin
    Eu ma refer la un font de urgente. Adica, un fond de care nu te atingi decat atunci cand esti la un pas de dezastru si nu mai poti face rost de bani prin nici o alta modalitate. Adica, dupa ce incerci 100 de modalitati de finantare si nu gasesti nici un doritor.

    Iar restul politicilor le faci in asa fel incat sa elimini posibilitatea sa ai nevoie de acesti bani. Adica, le faci cu prudenta in minte.

 2. Unde suntem aici , in desene animate ?!!!!!!!!!!!!!!
  1) Cind guvernul o sa poata sa si creeze cetateni dupa model nordic s-ar putea sa luam in discutie aceasta idee de poveste.
  2) Eu zic sa-i reinviem pe ceausescu. pe stalin si pe lenin si sa le dam cele mai inalte functii in stat, sa le dam toti banii nostrii si in general sa le dam cam tot ce avem noi si sa se ocupe EI de noi si in general sa se ocupe EI de tot.
  In definitiv de ce sa existe un Dumnezeu doar in cer ?!! unii aici mai aproape de noi eu cred ca ar fi mult mai ok, nu-i asa ca am dreptate ?

  1. @alex
   Nordicii sunt tot oameni. Nu ne sunt cu absolut nimic superior noua.
   Absolut tot ce au facut ei, putem si noi sa facem.

   E o atitudine stupida sa te crezi inferior. Daca te crezi inferior, o sa devii unul. Insa, daca realizezi ca si tu poti face ce au facut ei, nu sa ii copiezi ci sa faci ceva la nivelul lor, atunci posibilitatile si solutiile apar. Pentru ca mintea se concentreaza pe ce sa imbunatateasca, nu pe realitatea actuala.

 3. Eu cred ca dna paul trebuie sa profite de aceasta idee miraculoasa si sa nu stea sa astepte pina-mi revin eu din stupiditate. Sa sara ea frumos in primul tren si sa meaga sa-si puna ideea in practica intr-un loc mult mai potrivit: Coreea de Nord. Acolo ar fi perfect, pina la urma aia sunt chiar nordici.

  1. N-are ce cauta in Coreea de Nord, d-na Vass e de dreapta. Un stat condus de modele… blonde trebuia sa ia bani de la cei care stiu sa-i faca, pe care sa-i investeasca in afacerile celor care nu stiu sa-i faca, ci sa-i ia.
   Abia cand vom elimina din Constitutie ceea ce a tinut Romania in loc 20 de ani, sintagma de “stat social”, va creste substantial DIB-ul pe cap de locuitor. Cei care nu pot produce cat poate statul d-nei Vass… investi… sa dispara (cel putin din statistici). Oricum nu vor fi inclusi in urmatorul raport al doamnei carieriste.
   Lupta asta pentru propriul destin… de model, nu-i asa de simpla cum crede lumea.

 4. @Adrian
  E adevarat ce spui dar din pacate lucram cu mii de ani de mentalitate de “serbi, vasali etc”. nu o sa se schimbe peste noapte si nici atata timp cat nu investim in idei noi(decat pe blogguri :)). La 20 de ani dupa comunism primul lucru pe care il spune un roman cand aude de taxe mai mici este : dar cum o sa gaseasca bani statul sa plateasca etc… Mai mult, avem economisti care propun un salariu minim pe economie mai mare pentru ca o sa creasca veniturile la buget. !!!!??? Cred ca la asta se referea Alex.

  @Alex si AristotelCostel
  Va rog sa dezbatem idei nu persoane

  1. @Florin
   “E adevarat ce spui dar din pacate lucram cu mii de ani de mentalitate de “serbi, vasali etc”.”

   Interesant. Eu nu stiam ca tu ai o varsta de mii de ani. 🙂 Sau ca cineva din Romania are varsta asta. 😛

   Mentalitatea colectiva s-a format de mii de ani, insa fiecare dintre noi a fost expus pe o perioada de decenii. Deci trebuie sa schimbi o influenta de cateva decenii, nu de mii de ani.

   E adevarat ca si genetic are o influenta. Insa multi romani se adapteaza relativ usor la strainatate. Deci factorul de mediu in care te afli e net superior celui genetic.

   E adevarat ca cultura s-a format in mii de ani, insa asta e o alta problema. Faptul ca are o varsta si a durat atata, inseamna mai degraba ca metodele de persuasiune au evoluat de-a lungul a mii de ani pana au ajuns sa fie foarte eficiente asupra naturii umane. Si oamenii pusi intr-un astfel de sistem cultural(statal, bisericesc etc.) optimizat sunt aproape siguri pe viata prinsi in el.

  2. Stolojan a spus aseara la b1 ca nu putem reduce cas fara marirea salariului minim.el a mai spus ca va intreba guvernu, ministrul de finante ce e cu bulibaseala asta cu pib care e cu 30 de miliarde mai mare iar venitul la buget cu un miliard mai mic.desi eu cred ca stolojan e contabil ,nu economist, aseara a facut un atac politic voalat la premier, spunand ca privatizarea cupru min cu ciocanul o facea el in moldova cand cumpara camioane si ca nu era indicata.
   despre fondul asta de dezvoltare eu cand am auzit mi s-a mai infipt o sageata in suflet.stiu ca bugetul de campanie va creste pentru ca ajungerea la putere devine si mai tentanta.
   intrebarea mea totusi este ca sa privatizam ceva rentabil si mai ales pe bursa dece nu pun astia manageri privati cum au convenit cu fondu.voi economistii adevarati ar trebui sa gasiti solutia despre cum sa evitam consiliile de administratie politizate si apoi sa faceti presiuni pentru asa metoda.sau voi nu sunteti societate civila si nu va impplicati in campanii de convingere a politicului si a populatiei despre cum sa nu mai fie manipulata si sa aiba parte de solutii inteligente?
   ii lasati pe cei de la acedemie,care eu nu am vazut prost mai mare ca presedintele lor cand a vorbit despre motivele pentru care e impotriva rosia montana.nici nu-mi mai amintesc ce a spus dar stiu ca era ceva grotesc.
   si atunci ce sa mai sper eu daca si academia e ca politica? sa mai treaca o suta de ani ca sa ne ridicam de la mentalitatea de sluga la cea de stapan ? ca cei o suta de la la cioran aproape au trecut.

   1. @Gabriela
    Oamenii sunt foarte buni la a se adapta la mediul in care se afla insa sunt oribili la a isi schimba mediul in care traiesc.

    Unul dintre medii este si cel economic dat si influentat de legi, justitie, cultura etc. Daca pui un capitalism pur, o sa vezi cum oamenii o sa se adapteze la el si o sa prospere.

    Daca fiecare stie ca daca nu munceste moare de foame, atunci o sa vezi cum ii vine pofta de munca. Iar daca isi poate pastra majoritatea rezultatelor muncii sale, atunci iar e motivat.

 5. Propunerea respectiva este de natura socialista.

  Eu cred ca socialismul ( comunismul si fascismul ) cit si corporatismul si-au aratat clar limitele.
  Si atunci cred ca e nevoie de o abordare capitalista, dar atentie, fara a favoriza pe nimeni si nimic, nici macar bancile cu trilioane de dolari active. O piata libera in care fiecare agent economic opereaza fara sa-l favorizeze nici guvernul, nici banca centrala nici nimeni altcineva si niciodata.

  Sunt impotriva implicarii statului sub orice forma in economie si am si motive clare.
  Banii publici sunt toxici:
  -sunt siguri, iar intr-o piata banii nu trebuie sa fie niciodata siguri, agentii economici trebuie sa se lupte pentru a obtine profit sau pentru a nu intra in faliment.
  Altfel se creeaza practic carteluri de interese SPECIALE. Iar fara concurenta calitatea serviciilor/bunurilor scade in acelasi timp cu explozia preturilor.

  -Cel care conduce guvernul, avind niste bani la dispozitie nu mai este doar un administrator, devine si el un fel de om de afaceri numai ca el daca greseste nu pierde banii personali, pierde banii tuturor si ce e mai simplu decit sa greseti pe banii altora ?
  Plus ca poata folosii banii pentru mita electorala, pentru a favoriza anumite firme, pe scurt nu pentru lucruri bune.

  Implicarea statului in economie creeaza coruptie si viciaza grav economia de piata libera fara de care libertatile individuale nu pot exista in mod real.
  Si lista ar putea continua..
  Cine asteapta salvarea de la stat poate sa mearga sa-si cumpere luminari.

 6. ionel haiduc
  uite asta spunea
  Există în ultimul timp informaţii despre o nouă tehnologie a unei firme americane. Fără cianură se poate obţine aceeaşi eficienţă tehnologică şi financiară. Costurile sunt chiar mai reduse, deci nu poate fi ignorată această alternativă, arată preşedintele Academiei Române.

  iar un specialist in domeniu a venit si a spus ca tehnologia asta e doar in laborator.

  la fel e si cu fondu norvegian.premirul a auzit de el.si doamna andreea, care zice ca dezvoltarea e altceva decat investii.daca eu care nu sunt in domeniu imi dau seama ce superficiali sunt acesti politicieni atunci specialistii ce simt ei oare?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s