Pe scurt despre administrarea lichiditatii din piata interbancara (repost din 29.05.2013)

Acum o saptamana domnul Adrian Vasilescu nu privea cu ochi buni “tehnicismele”: “Un timp, am ezitat să intru în această dispută ce se tot înteţea, din cauză că alunecase într-un „tehnicism” ce nu făcea altceva decât să ascundă în formule încifrate adevăruri în legătură cu care nu mai era niciun interes să fie repuse în lumină”.

Astazi domnul Vasilescu revine cu o opinie in care se foloseste de ele “la greu”. Din pacate doar selectiv si confirma, cel putin pentru mine, de ce este nevoie si de o opinie independenta in ceea ce priveste politica monetara.

In articol se spune ca banca centrala a avertizat ce va urma chiar din Aprilie 2008, ca se facea tranzitia de la debitor net la creditor net (ati inteles ?) dar mai ales ca bancile nu au luat aminte. Stiu foarte bine prezentarile Doamnei Antohi pentru ca le folosesc ca argument si baza de date. Ca o paranteza, pentru a verifica concluziile analizelor publicate de BNR este normal ca seriile de date folosite sa fie puse la dispozita altor cercetatori pentru a putea fi verificate si de alte analize. Este important sa vedem daca ceea ce se spune in articolele publicate de BNR, mai ales cel al domnului Croitoru unde exista foarte multe semne de intrebare referitor la concluzii, este adevarat sau nu.

Revenind, in prezentarile domanei Antohi se mai spune ceva :”(iii) caracterul insuficient al informaţiilor de care dispun băncile referitoare la situaţia lichidităţii din sistemul bancar;”.Ce inseamna asta? Inseamna ca bancile lucreaza intr-un mediu netransparent. Unde este posibil ca unele banci sa aiba mai multa informatie decat altele in functie de “prieteni, realtii, favoruri” etc. SINGURA insitutie care poate aduce transparenta in piata interbancara este banca centrala.

Cateva intrebari la care o sa raspund pe scurt astazi si in detaliu in timp:
1) ce a facut BNR pentru a elimina “caracterul insuficient al informatiilor …”? Nimic pentru ca aceeasi problema o gasim si in prezentarea doamnei Antohi din 2010, la doi ani dupa prezentarea din Aprilie 2008..
2) BNR a trecut exact in luna Octombrie 2008 de la pozitia de debitor net la creditor net al sistemului. Cum s-a facut asta? Prin RETRAGEREA de lichiditate. Tot din prezentarea Doamnei Antohi” Principalele surse de creaţie a monedei centrale: acumularea de rezerve valutare…”. Astfel, daca acumularea de rezerve valutare creaza moneda atunci vanzarea de rezerve pentru a apara un nivel de curs RESTRANGE masa monetara.
3) Ce inseamna gestionare adecvata a lichiditatii atunci cand dobanzile din piata monetara sunt cu mult peste dobanda de politica monetara? Daca se face o administrare adecvata atunci dobanzile din piata monetara sunt corelate si foarte aproape de dobanda de politica monetara. Cand dobanzile din piata sunt mult mai mici avem exces de lichiditate cand sunt mult mai mari avem deficit. Simplu, nu?

Stiu ca unele lucruri sunt mai “tehnice” dar o sa le explic in timp. Important este ca dl Vasilescu a inteles ca de “tehnicisme” poti sa fugi dar nu te poti ascunde. Dar cu rabdare putem sa le explicam, sa le inteleaga toata lumea si mai ales sa inteleagem toti ce rol a jucat politica monetara in perioada 2007-2009.

Leave a comment