Trei lucruri de semnalat dupa decizia BNR

Vesti bune dupa decizia bancii centrale de saptamana trecuta. In sfarsit, banca centrala se uita si la economia reala nu doar la relatia cu clasa politica.

Trei lucruri vreau sa sublienez:

1) Banca centrala publica minutele sedintei din 30 Septembrie pe 7 Octombrie. Un pas inainte. Nu mai conteaza de cati ani cer eu acest lucru, conteaza ca se intampla.

2) Banca centrala nu vede supraincalzirea economiei pe termen scurt. Corect este sa spunem, nu mai vede supraincalzirea economiei. In ultimele 12 luni, din momentul in care a fost anuntata reducerea de taxe, am avut o polemica cu banca centrala pe acest subiect. Pe blog gasiti toate materialele care fac trimitere la declaratiile si estimarile BNR. Ca si la punctul 1, conteaza ca BNR a inteles pana la urma ce fel de economie administreaza.

3) Dar cel mai important lucru nu este la fel de vizibil ca primele dar are implicatii majore pentru viitorul relatiei politica monetara-economie reala. Putina istorie. In 2014 banca centrala vorbea de obiective fundamentale, la plural. Am atras atentia si a corectat. Dar a ramas cu un obiectiv fundamental implicit, stabilitate financiara.

2014 spunea:
“…va fi de natură să asigure îndeplinirea obiectivelor fundamentale privind stabilitatea preţurilor pe termen mediu şi menţinerea stabilităţii financiare.”

Dupa ce am spus (gasiti opinia pe blog 30.09.2014) ca este ilegal pentru ca are un singur obiectiv in statut a schimbat la “…pentru îndeplinirea obiectivului fundamental privind stabilitatea preţurilor pe termen mediu și pentru menținerea stabilității financiare.”.

iar acum 30.09.2016 ” BNR monitorizează atent evoluţiile mediului internațional și intern, fiind pregătită să utilizeze toate instrumentele de care dispune în această perioadă de incertitudini sporite.”

Stiu ca pentru multi nu este important. Dar acestia gresesc. Retorica bancii centrale este importanta. Daca retorica este inteleasa si este legata de mandat, nu de ce crede conducerea BNR (eliminam deciziile discretionare care pot sa fie influentate politic), atunci este mult mai usor sa a) facem o analiza a performantei bancii centrale si b) intelegem in ce directie incearca sa ne duca banca centrala prin deciziile luate.

Ca o concluzie pentru aceasta sedinta de politica monetara: BNR A facut pasi importanti spre o independenta de politic, de facto.. Ramane sa vedem daca pastreaza aceasta distanta sau va da inapoi (asa cum a mai facut in trecut) .

P.S.Nu o sa spun ce cred eu despre viitorul dobanzilor, inflatie etc astazi. Nu mi-am schimbat parearea fata de ce spuneam acum cateva luni, BNR vine mai aproape de opinia mea.

18 thoughts on “Trei lucruri de semnalat dupa decizia BNR

      1. E foarte tare, citez din articolul pus de Radu:

        “Ba mai mult, după ce s-a închis traficul, la vreo doi-trei ani, s-a făcut o investiţie de cel puţin un milion de euro la gară, pentru a corespunde standardelor Schengen”

        Si prin aceasta gara nu mai trece niciun tren… Dupa ce s-a investit 1 milion de euro…

      2. Probabil face parte programul negociat pentru intrarea in Schenghen.
        Contractele cu EADS au câteva zero-uri în plus, cauza e aceeași, Germania ne-a tras țeapă pentru că-și permite și pentru că… slugi.

      1. si imi place ca tot zic de poltiica monetara anticiclica. eu inca mai caut dovezi si nu gasesc. chiar si pentru poltica monetara de acum

      2. Ei numesc politica monetara prociclică anticiclică.
        Înainte de ’90, Vasilescu și Isărescu vorbeau despre continua și multilaterala dezvoltare economică a României, când țara era locuită de subnutriți subdezvoltați.

  1. De fapt e o eroare de redactare .Voiau sa spuna anti anticiclica 🙂 Bine , aia cu ciclurile la noi e tot arta pt ca ar trebui sa anticipi ca se depaseste anvelopa salariala desi e data lege sa nu se depaseasca , ar trebui sa stii cati din bugetari sunt utili si eficienti si cati nu ,ar trebui sa nu omori antreprenorii ca nu ai tu bani la buget pt ca nu poti combate evaziunea ,etc Cand nu stii de astea ciclul de crestere tine pana se rupe adica pana cand privatii capituleaza in fata haiduciei bugetare combinata cu haiducia bancara.Cand nu stii e cu wait and see 🙂 in traducere om trai si om vedea 🙂

  2. Domnule Citu, va rog sa-mi permiteti o sugestie. De ce nu faceti si o analiza a pietii de capital, a evolutiilor la Bursa. De ce nu faceti o analiza a BVB? Cred ca ar fi interesant si, impreuna cu celelalte articole scrise pe blog, ar da o imagine cat mai buna asupra a ceea ce se intampla in economia romaneasca. Ce parere aveti? 🙂

    1. De promis, oricine poate promite. Important este si cum vor face ceea ce si-au propus, ce motoare de crestere economica au identificat, sa vedem si noi daca e fezabil. Insa e clar ca PSD care, din cate am inteles, conduce in sondajele de opinie cu vreo 40%, lasand cu vreo 10 procente in urma PNL-ul, cauta sa forteze nota prin aceste promisiuni spre a-si imbunatati capitalul electoral pentru ca, impreuna cu ALDE, sa obtina la alegeri un rezultat de 51% si sa poata da premierul si forma guvernul. Mai e putina vreme pana la alegeri. Tocmai acum e momentul pentru astfel de promisiuni, de regula bombastice, ca sa ai un cat mai bun “carlig la mase”, cum spunea pe vremuri Mircea Dinescu. 🙂

    2. Citez din articolul din ZF, cel despre programul PSD:

      “Creşterea salariului minim brut de la 1.250 lei în 2016, la 1.750 lei în 2020”

      Dupa calculele mele, asta presupune o crestere a costului total cu 40%. Chestiunea e ca un angajator trebuie sa suporte acea crestere de cost total cu veniturile salariale, de 40% si problema este daca o va putea face, cu atat mai mult cu cat nu prea vad performante extraordinare in privinta productivitatii muncii, mai ales ca tinem inca in brate un sector de stat mare si neperformant, intreprinderi de stat neperformante, care produc pierderi uriase.

      Auziti: “Creşterea economică medie de +5,5%”… Inteleg medie pe 4 ani, daca inteleg bine… Nu e definita cresterea asta economica medie.
      In privinta cresterii economice, aceasta ar trebui sa fie una sanatoasa, insa auziti ce spune PSD, care ar fi premisele unei asemenea cresteri economice medii: “Trecerea de la o economie bazata pe eficienta la o economie bazata pe inovatie”!!! 🙂 Vorba Dvs. :”BNR asteapta intai sa vada planurile politicienilor “!!!!

    3. Da. O lovitura puternica din punct de vedere al PR-ului a PSD. Acum opozitia va merge la fenta si va pierde 2 luni incercand sa explice de ce programul economic al PSD nu functioneaza, in loc sa vina cu o bazuca proprie.

Leave a comment