Cum o sa ne coste insolventa Hidroelectrica

Era de asteptat ca 2012 sa fie un an greu pentru firava economie de piata din Romania. Pericolul cel mai mare nu vine cum crede toata lumea din exterior, ci din interior: blestemul anului electoral.

Articol aparut in Finantistii.

In prima parte a anului economia de piata a primit o lovitura in plex ca urmare a privatizarii esuate a Cuprumin. Modul in care s-a incercat acesta a subminat orice incercare de privatizare pentru urmatorii ani. De fiecare data cand se va incerca o privatizare, sustinatorii statului, ca administrator al resurselor noastre, vor aduce in discutie acest exemplu.

Al doilea pumn, de aceasta data receptionat in plina figura, l-a primit economia de piata prin decizia de a introduce in procedura de insolventa compania Hidroelectrica. Ea este falimentara. Asta inseamna insolventa. Statul roman a reusit perfomanta aproape imposibil de realizat de a falimenta o companie care are monopolul productiei si vanzarii unui anumit produs. Sunt foarte rare aceste exemple si de fiecare data un stat a fost implicat.

Pentru ca este falimentara, toti creditorii, adica bancile care activeaza in Romania, vor trebui sa puna bani deoparte, sa provizioneze, si astfel sa arate un profit mai mic. Pentru analistii de risc din sectorul privat nuante gen reorganizare vs faliment nu exista. Cazul Hidroelectrica o sa fie judecat foarte simplu, asa cum deja a facut-o Moody’s, prin intermediul unei formule. Mai mult, in loc sa crediteze economia reala bancile trebuie acum sa tina banii aferenti imprumuturilor catre Hidroelectrica blocati in conturi.

Dar efectele nu se opresc aici. Toate companiile de stat se vor imprumuta mult mai scump de acum incolo pentru ca toate vor fi analizate prin prisma acestui caz. Acelasi lucru se va intampla si pentru imprumuturile pe care le va contracta statul roman pentru finantarea deficitului public.

Costuri mai mari de imprumut si lipsa creditarii deterioreaza si mai mult pozitia fiscala a Romaniei ceea ce va duce la iesiri de capital si bineinteles la inca o crestere a costului de finantare. Cam ceea ce se intampla cu Grecia si Spania in aceste zile.

Dar cineva trebuie sa plateasca pentru toate aceste costuri. Cine? Singurul ramas in picioare si bun de plata, inca, este sectorul privat compus din persoane fizice si companii. Cand se va lasa praful acestui cutremur al insolventei Hidroelectrica tot ce va ramane pentru noi sunt doar taxe si impozite mai mari intr-o economie cu un potential de crestere mai mic.

10 thoughts on “Cum o sa ne coste insolventa Hidroelectrica

    1. @gabriela filip: nu dai foc la casa sa omori gandacii. Cam asta a facut guvernul condus de incompetentul Ponta.

    2. @Gabriela,
      Asa ajungem la adevaratul motiv. Contractele cu baietii desptepti sau cu Bechtel sunt obligatii ale statului Roman nu ale unui anumit guvern. O decizie de a te ascunde in spatele insolventei pentru a nu respecta o obligatie contractuala are influente negative pentru statul Roman si economia Romaniei nu pentru partidul x sau y.

      Ce spui tu este ca reprezentantii statului fac contracte pe resursele publice in interes personal si in detrimentul societatii: Hidroelectrica. Informatia care ajunge la noi este ca statul vinde energie ieftina pe care “baietii destepti” o vand mai departe mai scump. DAr nimeni nu vorbeste de costuri de transport riscuri valutare sau riscul de cantitate.

      Sa revin, in motivatia domnului de la Hidro se spunea ca au existat pierderi datoarita secetei si a evolutiei cursului. Traducere: au avut risc de cantitate si de valuta in bilant pe care nu l-au administrat. De fapat asta este problema. Contractele Hidro introduceau in bilantul contabil trei riscuri mari si late: de cantitate, valutar si al costului de transport. Astazi poti sa spui ca nu s-a negociat bine nu stiu ce cluaza sau ca fost favorizat nu stiu ce client. Exista insitutii care sa investigheze si sa aresteze vinovatii.

      Dar managementul Hidroelectrica are la dispozitie tot felul de instrumente financiare pe care sa le foloseasca pentru a elimina riscurile de care vorbesc eu. Ce garantie avem noi ca guvernul actual nu inlocuieste niste baieti destepti cu alti baieti destepti?

      Solutia este mult mai simpla decat intrarea in insolventa. In primul rand hedging – eliminarea riscurilor de piata din bilantul contabil. In al doilea rand contracte simple si transparente. Toate preturile trebuie sa fie legate de preturi internationale, transparente. in al treilea rand : privaizarea.

  1. E o manevra de a scoate contractele paguboase care nu pot fi reziliate altfel. De-aia s-a si intalnit Ponta cu bancherii sa-i linisteasca ca nu da nimeni faliment. Dar nu poate sa iasa nimeni oficial sa spuna ca bagam in insolventa Hidro (cu toate consecintele temporare) sa scapam de capuse. Pentru ca FMI preseaza de luni de zile eliminarea contractelor de genul asta. N-avem nici o garantie ca nu vor veni alti baieti destepti, doar FMI si presa ar putea semnala asta. Problema e ca vinovatii, cei care incheie contractele astea si nu ma refer la baietii destepti ci la conducerea Hidro de exemplu la ministere, nu patesc nimic.

  2. Despre „băieţii deştepţi”. „Insolvenţa Hidroelectrica este o formă de restructurare a unei companii manageriate defectuos. Nu vindem active, nu o vindem pe bucăţi, nu aducem alţi «băieţi deştepţi». Vă mărturisesc că în următoarea perioadă veţi vedea şi alte companii de stat care vor fi restructurate, nu neapărat prin procedură de insolvenţă.

    Contractele cu «băieţii deştepţi» vor fi renegociate corect. Este normal ca cei care se leagă pe termen lung în nişte contracte să beneficieze de un discount, de 5%-10%, însă acest preţ va fluctua în funcţie de piaţă. Nu vor mai exista contracte cu sumă fixă”, a explicat Isar.

    1. @Gabriela
      Hmm, Dupa ce dam la o parte motivatia politica ramane doar un caz incare o companie fuge de obligatii contractuale. Nu contractele sunt problema ci modul cum au fost negociate, desi nu avem toate datele si nu stim daca au fost negociate bine sau rau.

      Statul intodeauna va incerca o solutie in forta. Daca vrem sa-i eliminam pe baietii destepti cel mai usor lucru este sa liberalizam piata distributiei de energie. Sa permitem easy entry easy exist. Sa lasam sa apara competitori. Atunci singuri vor reduce preturiel.

      Modul in care se rezolva “problema” imi arata doar ca exsita o suprare referitoare la cine sunt baietii desptepti si de aceea cred ca vom asista doar la o rocada a BD-ilor. Dar pe noi ne intereseaza preturi determinate de piata si nu de cateva firme alese de un anumit guvern.

      Singurul mod prin care vom reduce pretul la energie este competitia si nu interventia statului.

  3. Pentru toate astea ma duc la o florarie o sa cumpar trei trandafiri pe care o sa ii ard !

  4. nu e o manevra de a renegocia contractele paguboase (care nu pot fi reziliate altfel) si nu, nu au bagat in insolventa Hidro sa o scape de capuse, domnul F Citu a aratat ca e o metoda absurda si ca existau solutii mai simple si corecte.

    din guvernul ponta, cel putin domnul Isar intelege si domnia sa lucrul asta.

    motivul real este ca, de fapt, se incearca sa-i protejeze pe BD (ma rog, pe unii, care sunt ai actualei puteri, pt ca au reziliat deja unul din contracte, in timp ce pe altele doar le renegociaza). Comisia Europeana considera aceste contracte ca ajutoare de stat si solicita, pe langa rezilierea lor, si returnarea sumelor de care au beneficiat nejustificat ca urmare a preturilor preferentiale

    deci, scopul este ca BD sa nu plateasca

Leave a comment