Pe scurt despre tinta ratata de Active Externe Nete din acordul cu FMI

Cand s-a discutat despre tintele ratate din acordul cu FMI s-a trecut foarte usor peste tinta de Active Externe Nete. O explicatie pentru ratarea acestei tine a dat-o domnul Guvernator in conferinta de presa ce a urma anunutul decizei de politica monetara.

Cum sa interpretam rolul acestor AEN? Foarte simplu: Interventiile valutare nesterilizate influenteaza AEN si masa monetara. De exemplu, o vanzare de EUR si cumparare de RON pentru a aprecia RON duce la scaderea AEN si a masei monetare. Acest lucru este adevarat numai atunci cand interventia nu este sterlizata – BNR nu introduce RON in sistemul financiar prin alte instrumente si astfel masa monetara ramane neschimbata.

De ce ar fi pus FMI o asemenea tinta? Iarasi foarte simplu: FMI incearca sa MINIMIZEZE preferinta BNR de a interveni in piata valutara. FMI ii spune prin aceasta limita bancii centrale ca aceste interventii NESTERILIZATE nu sunt bune pentru economie. FMI ii spune bancii centrale ca a avea doua obiective in conflict nu ajuta economia, din contra o influenteaza negativ.

Din pacate nici banca centrala nu pare foarte inclinata spre reforma desi arata mereu cu degetul catre clasa politica care nu se reformeaza si nu-si respecta tintele cu institutiile financiare internationale.

Tot in acordul cu FMI exista inca o tinta care depinde 100% de modul in care BNR isi face treaba: tinta de inflatie. Nici acest obiectiv nu a fost atins de BNR.

Care este rolul obiectivelor din acordul cu FMI? Atingerea acestor obiective ar trebui sa lasa in urma o economie mai performanta. Este clar pentru oricine ca o inflatie mai mica si o piata valutara cat mai libera contribue substantial la cresterea economica a Romaniei pe termen lung. A fost clar acest lucru si pentru banca centrala atunci cand acceptat aceste obiective. Din pacate atunci cand vine vorba de implementarea reformelor pentru atingerea acestor obiective mereu apare cate ceva.

Pana acum atunci cand vorbeam de lipsa reformelor din economie si efectele negative pe termen lung ale acestei “atitudini” ne refeream implicit la clasa politica. Dar dupa cum se vede nici banca centrala nu are o inclinatie foarte mare pentru reforma desi in cazul obiectivelor BNR, tinta de AEN si tinta de inflatie, exista o legatura directa cu cresterea economica pe termen lung.

3 thoughts on “Pe scurt despre tinta ratata de Active Externe Nete din acordul cu FMI

  1. Este normal ca cererea interna privata sa nu creasca atunci cand statul nu-si plateste datoriile si cand foloseste sistmul financiar bancar pentru a se finanta in detrimentul sectorului privat.

Leave a comment