Da, cresterea accizelor nu se vede in preturi pentru ca economia este in CRIZA. Dar cresterea accizelor o sa adanceasca CRIZA

Propaganda guvernului incearca sa duca discutia despre povara fiscala in alta directie. De exemplu, un articol publicat in ZF de un consilier al PM-ului ne prezinta 8 motive pentru care cresterea accizelor nu se va vede in preturi. Toate opt motivele pot sa fie reduse la cateva: cererea inerna in scadere si preturile materiilor prime in scadere. Mai clar, domnul consilier gaseste un motiv de “bucurie” in CRIZA economica prin care trece Romania: cresterea taxelor nu se vede in preturi.

Totusi, cresterea taxelor si a accizelor are efecte negative pentru economie. Este adevarat ca s-ar putea sa nu vedem in preturi efectul maxim al cresterii aceostora datorita faptului ca economia este inca in CRIZA. Astfel, in loc sa faca tot posibilul sa impina economia din criza (sa elimine deficitul de cerere) guvernul si tehnocratii din jur folosesc CRIZA pentru a creste taxele.

Cresterea accizelor, dar si a altor taxe, nu este neutra pentru economie. Asa cum au fost implementate deciziile de politica fiscala in ultimele 12 luni ele au efecte negative pentru economie. Deja avem doua exemple clare: somajul si deficitul de cerere, ambele au crescut in 2013. Cresterea accizelor mai ales pentru bunuri cu cerere inelastica creste evaziunea fiscala dar mai ales mananca din profiturile companiilor. Cu profitul in scadere, sau fara profit, aceste companii vor reduce planurile de investitii si numarul de angajati. Tot timpul trebuie sa le amintim celor care propun cresterei de taxe ca Romania se afla inca in CRIZA iar companiile din sectorul privat (nu cele de la stat) se afla dupa 5 ani de restructurari.

Concluzia este simpla. Da, cresterea accizelor s-ar putea sa nu se vada in preturi pentru ca economia este in CRIZA. Dar cresterea accizelor se va vedea in profituri mai mici, evaziune fiscala mai mare, somaj ridicat si deficit de cerere mai mare = adincirea CRIZEI. Si pentru ca politica monetara nu este independenta, pe termen lung aceasta crestere de accize se va vedea si in inflatie (am sa revin pt a explica).

8 thoughts on “Da, cresterea accizelor nu se vede in preturi pentru ca economia este in CRIZA. Dar cresterea accizelor o sa adanceasca CRIZA

  1. Oare care este tipul de șoc de care avem nevoie pentru a micșora taxele și impozitele deci implicit și ponderea cheltuielilor guvernamentale în PIB? Să fie oare nevoie de mai mulți oameni cu ceva carte în țara asta și ăsta e blestmul nostru dat fiind faptul că țara e așa de plină de secole bune cu sclavi, proști și mai recent spălați pe creier încât nu putem fi mai eficienți?

  2. chiar vroiam sa te rog sa comentezi putin art.din Zf al lui C.Socol:

    http://www.zf.ro/opinii/opt-argumente-pentru-care-majorarea-accizelor-nu-va-avea-impact-semnificativ-asupra-preturilor-11656851

    in care mi se pare ca bate campii…
    cel putin la pct.1 – atat de putin pe cat ma pricep eu, el zice ca desi e constient ca exista deficit de cerere nu trebuie sa ne ingrijoram de cresterea preturilor.Nu pot sa inteleg, mi se pare lipsita de logica elemenatara o astfel de afirmatie, pt ca dc stii ca cererea este scazuta at faci ceva sa o incurajezi, nu sa-i dai in cap cu noi taxe si apoi cresteri de preturi la consumatorul final.
    La pct.3-zice ca nu tb sa ne ingrijoram ca o sa creasca acciza la carburant, pt ca va scadea pretul perolului pe pietele mondiale.
    Din nou mi se pare aiurea sa stai si sa astepti (eventual sa te rogi) sa ne ajute un factor extern. In loc sa ne bazam pe deciziile noastre corecte aici in tara, stam si asteptam sa ne ajute altii!!! cata neputiinta, mi-e scarba de asa oameni si gandire…
    si cand te gandesti ca asemnea oameni il consiliaza pe ponta…ce asteptari sa mai avem ????
    offfff, ce o sa mai faca din tara asta???? la ce sa ne mai asteptam de la ei???

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s