Acelasi soc, reactii diferite-BNR vs BNP

Romania si Polonia sunt tari in curs de dezvoltare. Ambele au iesit din comunism in 1989. Romania la aceea vreme cu o datoria publica mult mai mica si un pib/capita mai mare. Nu fac acum analiza evolutiei celor 2 tari in ultimii 26 de ani. Ma intereseaza, pentru ca si acest lucru explica o parte din decalajul de astazi in favoarea Poloniei, reactia politicii monetare in 2008*. Ambele tari au avut o mare parte din credite denominate in moneda straina.

Astazi ma uit a ce s-a intamplat cu administrarea lichiditatii si dobandanda de politica monetara in cele doua tari in momentul cand socul negativ a ajuns in regiune
– ambele au inceput sa creasca dobanda de politica monetara in 2007. Romania de la 7% la 10.25%, Polonia de la 4% la 6%.
– ambele au adminstrat lichiditatea relativ bine-dobanzile din piata intebancara in jurul dobanzii de politica monetara
– Romania a retras lichiditate si a crescut dobanzile din piata interbancara in momentul cand a fost lovita de soc, politica monetara restrictiva.(grafic stanga)
– Polonia a relaxat politica monetara, a scazut dobanda de politica monetara imediat si a continuat, foarte important, sa administreze lichidititatea corect- ambele dobanzi scad in acelasi timp.
– Polonia introduce lichiditate in sistem, excesiv, din martie 2009- relaxeaza si mai mult politica monetara- (grafic dreapta in oval)
– Romania reduce dobanda de politica monetar in prima parte a lui 2009, dar foarte timit (relativa la ce se intampla in POlonia) pentru ca BNR inca vedea o economie supraincalzita in decembrie 2008. Romania introduce lichiditate in exces abia la sfarsitul lui 2009.

In concluzie-doua tari in curs de dezvoltare, cu o mare parte din credite in moneda straina, in fata iesirilor de capital si deprecierii monedei nationale Romania prin BNR decide sa inchida portile si sa retraga lichiditate oferind eocnomiei si pietei bancare dobanzi dublate iar Polonia decide sa reduca dobanda de politica monetara si administreze lichiditatea ca si pana atunci si astfel sa ofere pietei si economiei dobanzi mai mici.

The rest is history…. De fapt nu, revin, to be continued…

rompolpolmon-001

*Este important pentru ca BNR ma acuza (da, nu ma critica) ma acuza ca incerc sa o evaluez dupa standarde americane.

3 thoughts on “Acelasi soc, reactii diferite-BNR vs BNP

  1. Martie 2009 nu 2000 .In rest , se stie ca polonezii gatesc mai des in tavi de sticla la cuptor deci stiu ce e ala soc de temperatura 🙂 Economia noastra a beneficiat de pe urma socului pe dobanzi ca butonul lui Esca din celebra replica 🙂 Parca ZF scria pe vremea aia de 1 milion de someri.Habar nu am daca au fost atatia dar neperformantele la credite mi se pare ca au fost imense pe partea de IMM desi multi cred ca majoritatea neperformantelor a venit din ipotecare.Era un grafic la un moment dat de genul asta unde se vedea clar efectul imens si nefast al dobanzilor uriase asupra cresterii neperformantelor firmelor.

  2. Venerabilul domn Ghetea spunea intr-un interviu in bursa zilele trecute ca nu se pune problema ca PC sa devina in viitor ceva asemanator bombei creditelor chf pt ca BNR nu va creste dobanda decat daca creste inflatia 🙂

Leave a comment