RAPORT Starea Romaniei dupa 9 luni de guvernare PSD

Raportul poate fi descarcat in format pdf aici:

RaportStareaRomaniei9luniGuvernarePSD

Advertisements

28 thoughts on “RAPORT Starea Romaniei dupa 9 luni de guvernare PSD

 1. De ce ar fi oportune investițiile publice în ani cu creștere economică? Investițiile statului sunt cel mult proptele pentru anumiți privați, fără vreun factor de multiplicare.
  Sunt creșterile salariale mai oportune în timpul recesiunilor economice?

 2. Un pic off topic, dar daca tot am trecut pe-aici sa zic si eu citeva cuvinte despre ce am mai observat ca se intimpla (in pauzele de reclame de pe NationalGeografic, sau History )

  Deci, in primul rind nu am incredere ca psd-alde vor duce la capat pina la urma vreun plan de revolutie fiscala, ca dovada ca negocierile se duc la cotroceni.

  Daca psd-alde ar fi avut intr-adevar independenta pur si simplu ar fi scos legile si ar fi lasat ciinii sa latre, si in functie de calitatea modificarilor legislative ar fi avut de cistigat sau de pierdut.

  Un lucru e simplu ca lumina zilei: in urma unor modificari in legislatia fiscala sau in legislatia justitiei nu poate fi multumita toata lumea! Cei care azi ies pe strazi si isi arata iPhosele catre cer si care mare parte dintre ei sunt beneficiari directi sau indirecti de finantari oculte, sau fac parte din multinationale care isi rasplatesc loialii mai mult in exterior decit in tara (in special din domeniile vindute intereselor straine cum ar fi sanatatea) in mod cert ca au tot interesul ca sa nu se schimbe nimic din sistemul care le umple buzunarele.

  Deci pentru mine multumirea sau nemultumirea astora e un indiciu direct despre cum vor arata lucrurile: daca vor continua sa urle citeva luni in ger si ninsoare va insemna ca e posibil sa se schimbe ceva in bine, dar daca peste citeva zile va fi iar liniste si pace… atunci vor urma inca niste ani de crestere a prapastiei dintre hoti si sclavi.

  Despre mutarea contributiilor de la angajator la angajat cred ca e un lucru bun care trebuia facut demult, nu era nicio logica pentru firme a plateasca in contul angajatorului contributii de sanatate, pentru ca firma ca atare nu beneficiaza de niciun serviciu de sanatate, si in acelasi timp sumele platite pentru angajat figurau jumate din cit se platea defapt, ceea ce crea deficite false si in fondurile de asigurari sociale dar si in cele de sanatate.

  De asemenea e un lucru foarte bun ca scade per total suma darilor pentru veniturile obtinute prin munca. E bine si faptul ca mai scade un pic birocratia prin diminuarea numarului de declaratii la stat.

  In schimb, cred ca e un lucru foarte rau ca statul introduce pe piata muncii o concurenta neloiala cu mediul privat, marind fara o baza pe criterii de performata veniturile celor care sunt angajati la stat, punind o presiune pe mediul privat sa faca la fel ca sa nu piarda angajatii calificati. Spre deosebire de stat, mediul privat e auto-reglementat de legea cererii si ofertei in ce priveste profitabilitatea, si faptul ca nivelul de salarizare e la nivelul care e este datorat lipsei de tehnologie, lipsei de capital, lipsei de produse competitive la export.

  De aceea cred ca efectul care s-a ddorit prin aceste masuri care pun presiune pe mediul privat va fi defapt exact pe dos: se vor inchide afaceri care pina acum se bazau pe mina de lucru ieftina, si nu se va deschide nimic in loc… deoarece romania nu dispune nici de infrastructura, nici de alte oportunitati geo-strategice care sa permita impulsionarea mediului de afaceri. Timp de zeci de ani s-a distrus, nu s-a pus nimic in loc, iar acum e scadenta facturii.

  In ce priveste reforma justitiei, am auzit cite ceva, multa polologhie care inveleste defapt realitatea: s-a cazut la pace, procurorii ramin magistrati, csm-ul va avea tot ca si acum o majoritate de procurori, deci, nu se schimba nimic esential. Stiu, se zice ca nu se poate, ca e prevazut in Constitutie, dar credeti-ma, pe mine ma intereseaza doar rezultatul final. Prin urmare, ca pleaca Inspectia Judiciara, devine independenta, apa de ploaie. Inspectia Judiciara e si pe viitor la fel de prost gindita precum Protectia Consumatorului, sau CNA-ul, care n-au defapt niciun fel de unelte reale pentru a putea macar pretinde ca controleaza ceva in tara asta, in alimentatie avem toate rahaturile si gunoaiele aruncate de UE, sanatatea romanilor se deterioreaza galopant din cauza alimentatiei, Protectia Consumatorilor e cvasi depasita de situatie, CNA-ul la fel, permitind chiar reclame pentru produse daunatoare. De asemenea, nu exita niciun control pentru sistemul bancar, ca sa nu mai zic de cel parabancar, asazisele societati de creditare non-bancare (o enormitate dpdv juridic) care duc efectiv in sclavie pe saracii care din disperare ajung sa plateasca dobinzi de mii la suta. La fel ca in cazul produselor alimentare daunatoare, si aceste scheme de jaf beneficiaza de relame in bucla la tv in loc sa fie interzise.

  In fine, schimbam e ici pe colo, dar sa nu deranjam pe nimeni! Cam toate initiativele guvernantilor au fost blocate in alte locuri decit acolo unde e reprezentat poporul, adica in Parlament. Influente externe la greu. Apropo de Klemm, zicea o judecatoare ca ar fi trebuit arestat! Sunt absolut de aceiasi parere! Nici macar nu cred ca reprezinta interesul SUA ceea ce face el, ci interesele unei mafii politico-economice. Dupa retragere i se va asigura si lui un loc pe undeva intr-un job care are legatura cu platformele petroliere.

  Am zis destule, oricum nu conteaza, mai revin peste citeva luni, nu pierd prea multe detalii intre timp pentru ca nu se va fi schimbat mai nimic.

 3. Domnule Citu, in primul rand multumim ca ne prezentati aceste date. In al doilea rand, spuneti-ne mai pe larg cum poate fi stopata – pentru ca Dvs. doar ne prezentati aici situatia existenta – aceasta evolutie nesanatoasa din punct de vedere economic. Cum am ajuns noi ca din 2016 incoace sa tot ne scada veniturile la buget? Sa se tot mareasca deficiele comercial, de cont curent… Cum vedeti problema investitiilor, de unde bani pentru investitii? Cum vedeti problema restructurarilor din sectorul de stat, a intreprinderilor de stat nerentabile, privatizari? Cu cat s-ar diminua povara pe care o suporta statul si cat ar castiga statul din eventuale privatizari? Si cum vedeti problema atragerii de fonduri europene pentru, spre exemplu, dezvoltarea infrastructurii? Pentru ca si la capitolul asta inteleg ca e un dezastru. Modernizare spitale, scoli – bani de unde pentru aceste lucruri evident necesare?

  Va intreb aceste lucruri pentru ca nu prea se vede o viziune, care sa fie si corecta, sustenabila din punct de vedere economic. La Guvernul Ciolos, pe care pe buna dreptate l-ati criticat, nu am vazut. La PSD-ALDE, nici atat. De fapt vedem ce dezastruoasa a fost asa-zisa viziune din Programul lor “minune” de guvernare. Dar din pacate, nici dinspre PNL nu prea se aude o voce care sa vina cu o viziune si s-o prezinte societatii, macar o schita a unei viziuni. V-am urmarit la televizor unde ati prezentat o viziune privind cota de impozitare de 16%, foarte interesant. Dar sunt si problemele pe care le-am expus mai sus prin intrebari. Din pacate, e un mare gol, un mare deficit la capitolul viziune. De la Ponta si Ioana Petrescu care au reusit un excedent bugetar cu “taxa pe stalp” si care au avut o viziune in acest sens, taind si ei masiv de la investitii, a urmat o perioada de “cadere libera” unde nu am vazut decat doua rectificari pozitive si incorecte, cum bine le-ati apreciat, din punct de vedere economic pe vremea Guvernului Ciolos si apoi Programul “minune” (cu ghilimelele de rigoare, fireste) al PSD… Din pacate, PNL nu a venit cu o viziune pe parte economica si nici pe partea juridica, decat sa se respecte legea si continuarea luptei impotriva coruptiei. Cam putin… Si oamenii nu sunt lamuriti…

 4. Domnule Citu, Dvs. ce parere aveti, cum estimati veniturile la buget pentru anul viitor, tinand cont de modificatile la Codul Fiscal de catre PSD-ALDE si de felul in care au mers lucrurile si merg anul acesta? Vor creste veniturile la buget sau vor inregistra noi scaderi fata de 2017? La ce ne putem astepta? Ce efect credeti ca va avea trecerea contributiilor de la angajator la angajat? Cum estimati bugetul si executia bugetara pentru 2018?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s