Costul finantarii statului roman depinde de pietele financiare internationale, nu de FMI

Liviu Voinea spunea ieri intr-o conferinta, in replica la recomandarea mea de a nu se mai semna un nou acord cu FMI., :
“„Dobânzile vor creşte, când vom termina acordul cu Fondul, şi deficitul va fi mai mic, nu mai mare, dacă scăpăm de Fond”, spune Voinea, susţinând că acest lucru s-ar întâmpla ca urmare a creşterii costurilor de finanţare, astfel că statul ar fi obligat să împrumute mai puţin.

1. In timpul acordului cu FMI Romania a avut ratingul de tara scazut pana la non-investment grade. Dobanzile la care Romania s-a imprumutat nu au scazut, chiar si cu FMI, pana nu s-au calmat pietele internationale.
2. Un deficit mai mic este benefic pentru cresterea economica si PIB-ul potential. Asadar un argument in plus pentru renuntarea la acordul cu FMI si nu impotriva.

„Dacă nu am avea acordul cu Fondul, dobânzile ar creşte cu un punct procentual, ceea ce ar duce la creşterea costurilor cu dobânzile de la 1,58 la 1,91% din PIB”, a declarat ministrul la conferinţa de lansare a raportului Societăţii Academice Române.

1.Ar fi interesant de vazut modelul pe care se bazeaza Liviu Voinea cand face asemenea afirmatii. Pana acum, corelatia pe care o observam este cu evolutia pieteleor financiare si nu exista un efect identificat de mine cel putin al variabilei “acord cu FMI”.
2. Am aratat in O alta interpretare a “succesului” emisiunii de obligatiuni in USD ca desi suntem intr-o relatie cu FMI din 2009 investiile directe nu apara iar majoritatea imprumuturilor statului se face la scadente mici.

sursa comentariilor lui Liviu Voinea aici

One thought on “Costul finantarii statului roman depinde de pietele financiare internationale, nu de FMI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s