Fiecare guvern, indiferent de culoarea politica, este nerebdator sa ne anunte de fiecare data cand se imprumuta pe pietele internationale. Bineinteles ca de fiecare data imprumuturile sunt un succes. Iar definitia succesului este aleasa de guvern: dobanda mai mica decat a unei tari alese aleatoriu, o dobanda mai mica realtiv la ultima emisiune dar care era la o scadenta diferita, sau asa cum ni s-a spus saptamana trecuta aici la cea mai mica dobanda din istorie. Cei care urmarim aceste piete stim ca ne aflam in fata unei masini de propaganda care isi alege de fiecare data sistemul de referinta in asa fel incat actiunea respectiva sa para un succes. Revenind la cel mai recent mesaj, nici acesta nu este adevarat. Romania s-a imprmutat mai ieftin de la FMI-BM-CE.
O sa fie mai multe voci care o sa se uite la aceasta emisiune de obligatiuni din mai multe unghiuri: valuta si perspectivele acesteia, perspectivele de crestere economica reala, efectele unei datorii publice din ce in ce mai mari etc. Eu am sa ma atrag atentia asupra altui lucru: increderea investitorilor straini in economie.
Mesajele oficiale leaga de fiecare data o dobanda mai mica de increderea investitorilor straini in economia locala. De exemplu comunicatul de vineri spune “Stabilitatea adusă de Guvernul Victor Ponta creşte încrederea investitorilor în ţara noastră: România a contractat cel mai ieftin împrumut extern de după 1990”.
Asa sa stea lucrurile? Da, dar nu pentru Romania. Acest rationament este normal pentru tarile care emit obligatiuni constant. Obligatiuni pentru care exista o piata secundara reala cu adancime si la toate scadentele. Romania a emis in dolari a doua oara. “Piata” pentru aceste obligatiuni este de aproape 2 miliarde de euro. Altfel spus la nivel global nu exista. Ce ne spune totusi acest randament scazut? Ne spune ca exista interes pentru tari “exotice”, numai ca pe piata obligatiunilor exotic nu inseamna si bun.
De fapt interesul pentru aceasta emisiune ne arata exact ca invesitorii straini nu au incredere in economia local si in politicile economice implemnetate la noi. Aceasta concluzie este sustinuta de un alt indicator: investitiile directe. Acest indicator masoara mult mai bine increderea investitorilor straini in economie decat emisiuni de obligatiuni sporadice. Dupa cum se vede in graficul de mai jos (in milioane eruo) care arata cu cat au crescut datoria publica externa si investiile directe in fiecare an din 2009 si pana in 2012 inclusiv, pietele financiare prefera sa finanteze guvernul romaniei prin obligatiuni in loc sa investeasca in economia reala. De ce? Pentru ca desi nu exista o piata foarte mare pentru obligatiuni ele sunt un instrument mult mai LICHID decat orice invetitie in economia reala. Faptul ca investitorii straini prefera obligatiunile de stat la termene scurte nu arata ca au incredere in economie. Din contra, arata ca vor sa riste puntin pentru un randament mult peste medie.
Pai cum sa aiba nene incredere in economia romaneasca, cand plavanii care ne conduc vor iar sa forfeteze economia si au reinceput sa agreseze firmele cu controale.
Cine dracu mai angajeaza in Romania cand sunt fel de fel de prevederi aberante pe piata muncii.
Marea inventie a lui Liviu Voinea, impozitul forfetar obligatoriu de 3%, aplicat inca de la infiintarea firmei, o sa distruga IMM-urile si implicit economia, iar efectul se va vedea peste 18 luni.
atata timp cat tara se conduce de la /si prin TV ,cand toate nulitatile isi dau cu parerea,cand sunt promovati politic toti neprofesionistii ,cand minciuna a devenit lege de stat -nu se poate face mai nimic .
Efortul dvoastra singular de profesionist ne bucura .
Din pacate aveti perfecta dreptate!
George Soros a scris in “The Alchemy of Finance”: daca un deficit fiscal imens este acompaniat de o politica fiscala expansionista si de o politica monetara restrictiva, contrar consensului academic, moneda acelei economii se va aprecia.:)
Bun venit in clubul celor care au citit manualul de anul 1 in finante. Simate domn, e bine, faceti progrese. Atunci cand lucrati pt ING aveati alt mod de gandire, mult mai conform. In curand sper sa ne explicati si cum rezerva BNR este investita la randament de 1-2%, in banci “solide” si cum Romania se imprumuta cu daobanda de 6% de la aceleasi banci, totul in situatia in care economia interna tanjeste dupa finantare chiar si la o dobanda de referinta de 5%. Poate ca domnul care guverneaza BNR face greseli in mod constant de 20 de ani incoace, si felul in care arata economia Romaniei i se datoreaza in mare masura. Dar, nu este prea mult, prea abrupt, nu puteti fi nici chiar asa de inconform, nu dintr-o data. Nu-i nimic, tot e bine, continuati asa.
@Andrei
Nu am inteles nimic din ce vreti sa spuneti. Mai mult, eu nu cred ca ati citit nimic din ce am scris inainte/in timpul/sau dupa plecarea mea din banca comerciala cu capital olandez de stat si privat.
Lasand la o parte modul meu de gandire, poate elaborati putin subiectul prezentat de dumneavoastra: finantarea economiei locale.
Imi pare rau ca nu ati inteles. Sa o luam pe rand. Aveti dreptate: nu exista piata pentru obligatiunile romanesti; nu exista o curba pentru ransamentele acestor instrumente; nu exista un calendar al acestora; nu exista o perdictibilitate in ce priveste randamentele. Cei care se ocupa/s-au ocupat de emisiunile de bonduri sunt niste ageami sau manipulatori. Sa preziti e emisiune de obligatiuni ca succes pentru ca a fost subscrisa de 10 ori, fara sa spui la ce dobanzi erau acele subscrieri, denota fie prostie fie dorinta de a manipula. Perfect de acord.
Acum va lansez o provocare, ce parere aveti de rezerva BNR. Este bine investita? Este normal ca Romania sa se imprumute din proprii bani patind dobanda pentru asta?
In ceea ce priveste finantarea economiei locale.
La nivelul lui 2008 exista sansa ca Romania sa nu alunece in criza economica, asa cum s-a intamplat in Polonia. A fost ajutata in schimb sa o faca, de catre guvernator, prin politicile monetare. Sa ne aducem aminte episodul cu Isarescu pe cal alb care ne anunta triumfator la TV ca a “prajit” niste banci “speculante”, ceea ce a uitat sa spuna este ca a prajit si economia locala pentru 10 ani. Cand majoritatea tarilor lumii scadeau dobanzile de referinta pentru a readuce cresterea economica domnul respectiv o crestea (150% pe over night) sub motivul protejarii cursului de schimb.( care oricum a plecat de la 3.2 si a juns la 4.5). Plonezii au ales altfel si se pare ca au facut-o intr-un mod correct. Despre aceste chestiuni spuneam ca ar fi prea neconforme prentru a va exprima asupra lor. Dar cu timpul sunt convins ca o sa va mai faceti curaj.
@Andrei
Provocarea lansata de dumneavoastra imi confirma ce am spus mai devreme, chiar nu ati citit nimic din ce am spus eu pana acum.
sa va ajut doar cu cateva exemple.
link 1
Link 2
Link 3
@Andrei
“Cand majoritatea tarilor lumii scadeau dobanzile de referinta pentru a readuce cresterea economica”
Si tarile respective au ajuns pe crestere economica pana la urma? Daca chiar scaderea dobanzilor de referinta ar fi cauzat o crestere economica, atunci unde e cresterea economica in cazul majoritatii tarilor care au aplicat o astfel de politica economica?
Nici emisiunea asta nu e un succes. Nimic, dar nimic nu se face bine in tara asta. Ce ar trebui sa facem ca sa aud si eu analistii ca e bine? Sa facem impozitele 0, sa marim salariile real, inflatia sa fie 1% si mai mult, BNR s-o ghiceasca la zecimala de fiecare data, BNR sa duca dobanda…unde? 2% sa zicem ca sa fie si real pozitiva…Ce conteaza ca agricultura e volatila, ce conteaza ca Europa se taraie trimestru dupa trimestru, ce conteaza ca avem economia pe care o avem cu problemele ei? Iar tipul de investitori in obligatiuni cu ISD difera, sunt animale diferite. Sau altfel spus, cum mergeau toate bine in 2004-2008 cand era aceeasi tara? Nimic nu e bine, nimeni nu face ce trebuie in tara asta.
@Grasutu Enigmatic
eu sunt foarte transparent in legatura cu modul cum privesc eu politicile guvernelor: cu scepticism.
Poate ca esti mai confortabil cu opiniile exprimate de mainstream media. Nu este obligatoriu sa treci pe aici.
@grasutu
Ti-am mai zis altadata. Ia un manual de logica si invata logica inainte sa spui vreo prostie.
Scopul politicienilor a fost sa faca rost de bani pentru a amana inevitabilul faliment al statului. Din punctul asta de vedere, emisiunea in USD a fost un success.
Insa prost sa fii sa te lauzi cand inca lumea te mai imprumuta. Daca tot vrei sa te lauzi, lauda-te atunci cand prosperi si iti merge bine.