Banca centrala a Romaniei nu crede foarte mult in transparenta. Mai ales cand vine vorba despre transparenta deciziilor de politica monetara. De fiecare data cand este intrebata de ce nu publica transcrierile discutiilor care au loc in momentul in care se iau deciziile de politica monetara BNR raspunde imediat: sunt lucruri prea complicate pentru a fi intelese de publicul larg.
Cu alte cuvinte banca centrala ne “protejeaza” de situatii in care piata ar intelege altceva decat a vrut BNR sa transmita si astfel efectele deciziei de politica monetara ar fi anulate (sau amplificate, dupa caz).
Motivul expus de BNR face sens dar numai pentru cineva cu nivelul de concentrare al unui copil de 2 ani. Daca am incerca sa ne uitam mai atent la aeasta “problema” am observa ca in Romania mai mult decat in orice tara este imperativ ca banca centrala sa publice toate discutiile Consiliului de Politica Monetara (pe langa modeul macro si datele folosite in analizele publicate de BNR).
Acest nivel de transaprenta este necesar pentru ca este singurul mod prin care noi, societatea, stim nivelul de pregatire al celor care iau decizii de politica monetara (Holmström 1999).Un nivel mai mare de transparenta ii responsabilizeaza pe membri CPM. Stiu ca nu este ceea ce doresc acestia dar este ceea ce are nevoie societatea iar o astfel de functie trebuie sa vina cu un nivel maxim de resposabilitate.
Mai mult, avand in vedere modul opac prin care au fost numiti membri CPM saptamana trecuta si lipsa criteriilor de competenta din statul BNR pentru acesti membri transparenta decizionala este de o importanta monumentala (nu mai stiu ce sa scriu ca sa va fac si sa-i fac sa inteleaga ca nu se mai pot ascunde in spatele unor motive puerile).
BNR ii acuza mereu pe politicieni de excese (mai ales in domeniul fiscal), de mesaje cu un risc potential pentru stabilitate economica etc. BNR, prin vocile sale, se dezice de modul total neprofesionist prin care a fost numit consiliul de administratie pentru perioada 2014-2019. BNR ne transmite, tot prin aceleasi voci, ca toti membri sunt oameni competenti si din momentul in care ajung la BNR nu o sa mai fie nicio influenta politica asupra lor.
Cel mai usor mod de a elimina orice suspiciune de influenta politica este publicarea in totalitate a discutiilor din CPM care duc la deciziile de politica monetara. Oare de ce se opune BNR responsabilizarii membrilor CPM si a eliminarii suspiciunilor de servilism politic?
Aici discutia mea pe aceasa tema la ZF live
Cel puţin recnosc că ne exclud de la informaţii.
Sunt absolut de acord cu cu dumneavoastra. Modul in care sunt luate deciziile de politica monetara este absolut netransparent, nepublicandu-se nici macar diviziunea voturilor. In conditiile in care BNR isi doreste comparabilitatea cu bancile centrale ale tarilor din regiune si incurajeaza bancile comerciale sa promoveze educatia financiara a clientilor lor, nu inteleg de ce nu ar fi BNR promotorul. Sunt sceptica in legatura cu o imbunatatire a transparentei dupa ultimele schimbari in CA. Cred ca ar denota maturitate si incredere in piete.
Ca sa vedeti ce a fost si ce ne asteapta cu adevarat, analizati sumele de pe http://www.porcisme.ro. E ceva de groaza! Scorul se actualizeaza zilnic.
http://www.porcisme.ro
Off topic:
ATENTIE !!!
Proiectul Noului Cod Fiscal cuprinde impozite pe blana ursului din padure
Înregistrarea în evidenţa fiscală a persoanelor fizice care nu realizează venituri
Art. 192. – (1) Persoanele fizice care nu realizează venituri de natura celor menţionate la art. 164 şi nu se încadrează în categoriile de persoane care nu datorează contribuţie sau în categoriile de persoane pentru care plata contribuţiei se suportă din alte surse, datorează, lunar,
contribuţie de asigurări sociale de sănătate şi au obligaţia să solicite înregistrarea la organul fiscal competent, în termen de 15 zile de la data la care se încadrează în această categorie.
(2) Contribuţia prevăzută alin. (1) se calculează prin aplicarea cotei individuale de contribuţie asupra bazei de calcul reprezentând valoarea salariului minim brut pe ţară şi se datorează pe toată perioada în care sunt încadrate în această categorie.
(3) Pentru persoanele fizice prevăzute la alin. (1) care nu au realizat venituri pe o
perioadă mai mare de 6 luni, şi nu au efectuat plata contribuţiei lunare pentru această perioadă, contribuţia datorată pentru luna în care solicită înregistrarea, se calculează prin aplicarea cotei
prevăzute la art. 165 alin. (1) lit. a) asupra bazei de calcul reprezentând valoarea a de 7 (SAPTE) ori salariul minim brut pe ţară. Dacă perioada în care nu s-au realizat venituri este mai mică de 6
luni, şi nu s-a efectuat plata contribuţiei lunare pentru această perioadă, contribuţia datorată pentru luna în care solicită înregistrarea se stabileşte proporţional cu perioada respectivă.
Cate banci centrale isi publica “discutiile” ? Practic stenogramele de sedinta, nu pdf-uri sau voturile. Cred ca nu realizezi ce ar fi. Pe langa faptul ca sunt lucruri care tin de securitatea bancara si financiara, de scenarii pozitive sau negative care pot da cu dobanzile si cursu de pamant, va trezi si bancherii din toti analistii economici care isi vor da cu parerea ca ce face BNR e aiurea, antieconomic, anti-piata libera si in general anti. Si-asa BNR e supusa atacurilor de peste tot, darmite daca ar publica discutiile. Nu mai vorbim de intelegere a schemelor, modelelor macro, argumentelor etc.