Evolutia inflatiei arata esecul dar mai ales provocarile politicii monetare

Banca centrala, BNR, are un singur obiectiv- stabilitatea preturilor pe termen mediu. Pentru ca aceasta definitie este prea vaga banca centrala a adoptat un obiectiv mai clar- tintirea directa a inflatiei. Si pentru a face lucrurile si mai clare banca centrala anunta ce tinta de inflatie urmareste.

Aceste detalii sunt importante pentru ca ne ajuta pe noi sa intelegem deciziile BNR dar mai ales putem sa evaluam activitatea bancii centrle. In plus ar trebui sa responsabilizeze banca centrala.

In practica banca centrala estimeaza evolutia viitoare a ratei de inflatie si ia decizii in asa fel incat rata inflatiei sa ajunga la tinta in cel mult 8 trimestre. Si mai important, rata inflatiei trebuie sa junga la tinta si sa ramana acolo (sau foarte aprope).

Asa ar trebui sa arate evolutia ratei de inflatie versus tinta. Atlfel spus asa ar trebui sa arate preturile stabile.

infvstintaoptim-001

In realitate rata inflatiei arata ca in graficul de mai jos. Iar aici o sa introduc o discutie putin mai complicata dar sper sa o fac cat mai simpla. Dupa cum arata evolutia inflatiei lunare nu pare ca este generata de un proces stabil. Altfel spus nu pare ca pe termen mediu un soc (cresterea TVA, deprecierea monedei, etc) ar avea doar un efect temporar. Doar din analiza vizuala a seriei de date pare ca un soc are efecte pe termen foarte lung (permanent?). Evolutia ratei de inflatie seamana mai mult cu “random walk”.

ratainfl

De ce este important acest lucru? Este foarte important pentru ca daca rata inflatiei este rezultatul unui proces instabil atunci toate eforturile BNR de a estima rata inflatiei sunt inutile. Pentru cei interesati testele econometrice nu sustin ipoteza unui proces instabil(unit root) al ratei de inflatie (dar gasim near unit-root). Aceasta este veste buna. Dupa mai multe teste econometrice putem spune ca rata inflatiei este stabila in jurului unui trend pe termen lung.

Dupa ce eliminam trend-ul rata inflatiei arata ca in graficul de mai jos. Este clar ca avem in fata o serie de timp care revine la medie dupa un soc. Se vede ca dupa un soc este nevoie de 12 luni pentru ca rata de inflatie sa revina la medie – de aceea si BNR spune ca efectele unui soc o sa fie eliminate dupa 12 luni.

ratainfnotr

Folosind aceasta informatie putem spune ca efectele reducerii TVA o sa dispara dupa 12 luni. Inseamna acest lucru ca rata inflatiei o sa revina in teritoriu pozitiv dupa 12 luni. NU NEAPARAT. Aici apare partea interesanta. Rata inflatiei este stabila in jurul unui trend dar acel trend nu este constant. Dupa cum se vede in grafic trend-ul scade. Astfel, revenirea infaltiei la trend peste 12 luni cu un trend mult mai mic, in teritoriul negativ, face ca economia sa ramana in deflatie.

ratainfltr

Aici intervine banca centrala. Politica monetara trebuie sa se asigure ca preturile sunt stabile. Stim cum este definita aceasta stabilitate. O politica monetara care reusea stabilitea preturilor ar fi facut ca rata inflatiei sa fie stabila in jurul TINTEI de inflatie si nu in jurul unui trend care se indeparteaza de tinta. Aceasta analiza prezinta atat esecul politicii monetare cat si provocarile pentru banca centrala. In acest moment pentru a aduce inflatia la tinta, dar mai ales pentru a schimba trend-ul, banca centrala trebuie sa implemeneteze o politica monetarea mult mai relaxata decat o cer conditiile economice (sa exagereze). Este nevoie de acest tip de politica monetara pentru a contracara politica monetara mult prea restrictiva pentru conditiile economice din perioada 2009-2013.

ratinftrtin

P.S. Primul grafic arata cum ar trebui sa arate o politica monetara de succes. Ultimul grafic arata cat de departe este BNR deocamdata de acest obiectiv.

3 thoughts on “Evolutia inflatiei arata esecul dar mai ales provocarile politicii monetare

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s