Contradictiile din discursul guvernatorului BNR

Guvernatorul a tinut un discurs la Alba Iulia. Incepe prina a spune ca este imposibil ca o banca sa aiba mai multe obiective pentru ca are doar un instrument. Face apel la autoritare etc (principiul lui Jan Tinbergen)… Esentialul este ca spune, in benereasca, ca este o tampenie sa ceri asta de la o banca centrala. Nu poti sa ceri de la o banca centrala ce nu poate sa ofere. Un instrument – un obiectiv, ne spune domnia sa, este tot ce pot sa faca bancile centrale. Cine cere altceva etc… deja stiti ce urmeaza. Aici sunt de acord 100% cu ce spune guvernatorul. De asta am scris cred 30 de opinii numai aici pe blog corectandu-l si pe el si comunicatele oficiale ale BNR cand afirmau traznai (vedeti aici un exemplu).

Discursul se incheie cu guvernatorul anuntand trimifator ca BNR livreaza societatii trei bunuri publice (obiective) , trei nu unul, ( stabilitatea preturilor, cursului valutar si financiara). Daca va intrebati , BNR tot un singur instrument are. De unde reiese ca BNR este speciala. Tinteste trei obiective cu un instrument sau are trei instrumente ( un fel se freak al bancilor centrale). Oricum ai da-o este speciala si trebuie protejata. Aici am alta opinie.

P.S. Nu am gasit nicaieri in discurs ce intelege guvernatorul prin stabilitate. Pentru preturi aveam tinta de inflatie dar in discursul de la BNR din 8 August 2016 guverntorul ne- a anuntat ca nu l intereseaza (vedeti aici ce am scris despre acel incident). Despre ce intelege prin curs valutar stabil( si de ce este optim pentru noi in loc sa avem un curs valutar determinat de piata este inca un mister) si stabilitate financiara inca nu am aflat ce inseamna. Astept cu nerabdare discursul in care guvernatorul ne spune ce intelege el prin “stabilitate”, un sistem de referinta ceva, orice, sa nu ne mai tina in suspans.

P.P.S. Cei care fac discursurile laudative si rupte de realitate despre propria institutie/persoana ar trebui sa citeasca Adam Smith-The Theory of Moral Sentiments.

Leave a comment