Care este obiectivul fundamental al BNR pana la urma?

In comunicatul de astazi BNR spune:

“… va fi de natură să asigure îndeplinirea obiectivelor fundamentale privind stabilitatea preţurilor pe termen mediu şi menţinerea stabilităţii financiare.”

Dar statutul BNR , votat de Parlament in 2004 si care trebuie respectat de BNR pt ca altfel incalca legea spune:

“Obiectivul fundamental al BNR este asigurarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor.”

In lege exista un singur obiectiv fundamnetal al BNR. Totusi, de ceva timp BNR a mai adaugat un obiectiv fundamental desi nu este metionat in lege. Exista o mentiune la atributii dar nu se refera la decizii de politica monetar.

Este asta o problema? Da. In primul rand pentru ca BNR incalca legea si arata ca oricand poate sa schimbe obiectivele in functe de interesele proprii si nu se intampla nimic. In al doilea rand si poate mult mai important cele doua obiective, stabilitatea preturilor si stabilitatea financiara sunt de cele mai multe ori in conflict. Este important sa stim ce ierarhie are BNR pentru aceste obiective si mai ales ce instrumente foloseste.

Parlamentul Romaniei trebuie urgent sa ceara BNR ori sa renunte in documentele oficiale la prezentarea stabilitatii financiare ca un obiectiv fundamental ori sa schimbe legea. 

http://bnro.ro/Statutul-BNR-2184.aspx

8 thoughts on “Care este obiectivul fundamental al BNR pana la urma?

  1. Îndeplinirea formală a criteriilor de adoptare a euro cu orice pret (sacrificiu). Dacă nu-l adoptăm în 2019, ne putem trezi cu Isărescu guvernator și după… 2020. A înțeles că nu poate sta 25 de ani în fruntea unei instituții esențiale în privința sărăciei românilor fără niciun (alt) rezultat. Deci, trebuie să-și bifeze obiectivul “Isărescu a eliminat leul”. 😀

    Adrian Vasilescu a si afirmat ca s-au dus vremurile când speculatorii stăteau pe euro și se umpleau de… lei (pe față), însă se pare că au venit vremurile când se poate sta lejer, pe spate, cu toate membrele în sus, pe… dolar. 😀

Leave a comment