BNR, interventiile, creditarea si recesiunea

Banca centrala prin vocea guvernatorului, si nu numai, incearca sa transmita cateva mesaje:
– lichiditatea din piata interbancara nu este temporara
– rata de politica monetara este pe un trend descendent credibil si de durata
– interventiile in piata valutara nu sunt daunatoare pentru economie (stim ce facem mai bine decat cei care iau decizii zilnic in economia reala)
– bancile trebuie sa creasca dinamica creditarii iar populatia trebuie sa aiba incredere si sa se imprumute de la banci.

De fapt banca centrala cere de la public, de la economia reala INCREDERE in politica monetara activa (interventii in toate pietele pe care le controleaza) si in sistemul bancar. Desi este un cliseu cand vine vorba de BNR si sistemul financiar bancar acesta trebuie repetat: increderea se castiga foarte greu si se pierde foarte usor in orice relatie dar mai ales in piata bancara.

Dar de unde sa vina aceasta incredere in sistem? BNR este reglementatorul unui sistem cu un numar din ce in ce mai mare de procese pt clauze abuzive. BNR este reglementatorul unui sistem unde rata creditelor neperformante a pus sistemul bancar in topul tarilor din UE (un top unde nu ai vrea sa te regasesti printre premianti).

Insa cel mai grav lucru este ca BNR a fost sursa distrugerii creditarii in Romania tocmai prin interventii in piata valutara si interbancara. In aceste conditii este aproape imposibil pentru societate sa aiba incredere doar la cativa ani diferenta ca BNR nu va face la fel cu prima ocazie. Mai ales cand in fiecare apariteie public communicatorii BNR ridica in slavi beneficiile intervnetiilor in piata valutara si monetara.

In 2008 interventiile bancii centrale au facut ca dobanda din piata interbancara sa creasca dobanda medie la care bancile tranzactionau de la 10% la 22% in numai cateva luni (alte dobanzi au fost mai ridicate dar BNR nu le face publice). Cum era normal acest COST REAL al politicii monetare a fost TRANSFERAT in economia reala prin nivelul dobanzilor la credite (mecanismul de transmisie al politcii monetarea a functionat). Dobanzile la credite noi au crescut cu de la 15% la 21% iar pentru credite existente de la 15% la 19% in doar 3 luni. Cel mai grav lucru pentru economie este ca dobanzile la credite au ramas ridicate pe o perioada lunga de timp iar acest SOC NEGATIV a avut loc in timp ce economia Romaniei intra in cea mai dura perioada economica dupa 1989. Astfel politica monetara a facut ca prin distrugerea creditarii sa adanceasca perioada de criza. Sute de mii de IMM-uri au ramas fara linii de finantare iar zeci de mii de persoane isi cauta astazi dreptatea prin instante pentru ca nu au mai facut fata cresterii ratelor de dobanda si a altor costuri pe care le considera abuzive.

In plus, acele secotare din economie care functionau in 2008 si care ar fi putut sa aiba acces la credite la dobanzi de 15% nu au mai considerat ca fac fata unor credite cu dobazi de 20% intr-0 economie intrata in recesiune. Iar bancile, cum era de asteptat au inasprit conditiile de creditare.

Decizia BNR de a intervenii in piata valutara si implicit in cea interbancara in 2008 a facut ca banii sa fie foarte scumpi intr-o economie care era abia se obisnuise se functioneze cu banii la vedere. Modul in care actionat BNR nu este ceva nou. A fost observat in crizele din Asia sau in America Latina. In toate cazurile tarile respective au suferit o criza economica prelungita. Este ciudat totusi ca BNR nu a observat modul de actiune al bancilor centrale din regiune si a ales sa actioneze asa cum au facut-o altii in urma cu aproape 20 de ani. De exemplu, in 2008 tarile din America Latina, chiar si cele cu credite in valuta, au introdus lichidtate in sistemul bancar nu au retras-o.

Am o curiozitate totusi. Oare cum ar fi raspuns Guvernatorul BNR in Parlament daca atunci cand a cerut un nou mandat ar fi fost intrebat: care a fost rolul politicii monetare in adancirea crizei economice avand in vedere ca dobanzile la credite au crescut dupa ce BNR a retras banii din piata?

Pentru cei care nu stiu: dinamica creditarii in lei a scazut dupa socul negativ de politica monetara de la 40% (cu plus) la dinamica negativa.

dobcrediteinterbanc

Sursa: BNR

11 thoughts on “BNR, interventiile, creditarea si recesiunea

  1. Au zis de atatea ori ca perceptia e mai importanta decat adevarul…Au retras banii de frica.Nu cred ca a fost ceva rational.De fapt atunci cand nu ai o economie puternica ,nu te restructurezi si cresti prin aruncat de bani pe iluzii vine si momentul decontarii.Daca vine brusc, intai te apuca panica .Adevarul e ca s-au protejat niste active ale bancilor pe motiv sa nu sufere poporul,dupa care s-a trecut la saracit poporul ca deh trebuiau deficitele corectate :).Cu taieri la invatamant si sanatate si fara sprijin pt antreprenori vom avea un viitor luminos cu sau fara BNR si indiferent de cine conduce tara.

  2. Cei de la BNR au fost mai preocupati de evolutia cursului EUR/RON decat sa furnizeze lichiditate bancilor.

  3. Cand auzim de Banca Nationala a Romaniei, ne inchipuim ca este banca noastra, a romanilor, ce actioneaza in interesul cetatenilor Romaniei. Cam asa cum au crezut americanii ca FED-ul este al guvernului american, dar au aflat de curand ca este un grup privat, ce actioneaza pentru profitul celor ce detin aceasta banca…
    Haideti mai bine sa privim la actiunile BNR si sa vedem daca chiar este banca nationala a romanilor… Iata cateva exemple: BNR NU a descurajat imprumutul in valuta in anii 2007-2008, asa cum pretinde acum, ci l-a incurajat indirect prin cresterea dobanzilor la lei; apoi, cand s-a incercat o corectare a abuzurilor bancilor private prin OUG 50/2010, BNR a intervenit in favoarea bancilor, nu a romanilor. Acum, in criza determinata de francul elvetian, BNR intervine din nou, ferm, pentru apararea profitului bancilor….
    Chiar credeti ca BNR este Banca Nationala a Romanilor??? NU ESTE!
    BNR este doar cel mai mare exponent al intereselor bancilor, private si are ca obiectiv principal asigurarea prosperitatii bancilor private din tara noastra. Daca uneori se iau si decizii ce par a fi in interesul cetateanului, as vrea doar sa va reamintesc ca un parazit de success este acela ce-si exploateaza gazda fara a o ucide.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s